3 glavni krivci za nastanek aken

Puberteta

V času pubertete so akne zelo pogost pojav in le redki najstniki imajo to srečo, da se jim izognejo. V večini primerov je največ, kar lahko storite, to, da skrbite za redno nego svoje kože (pri tem ne uporabljajte preveč agresivnih produktov, saj lahko na ta način situacijo le poslabšate) in počakate, da bodo hormonsko nemirna leta za vami. Če pa se vam zdi, da je aken vendarle preveč in da močno odstopate od svojih vrstnikov, bi bilo morda dobro obiskati svojega osebnega zdravnika. Ta bo ocenil situacijo in vam, če bo to potrebno, predpisal terapijo, ki bo ublažila stanje.

Stres

Akne pa seveda niso značilne le za puberteto. Pojavijo se lahko tudi v poznejših obdobjih vašega življenja, predvsem kot posledica (kroničnega) stresa. Če so najstniška leta že zdavnaj za vami, neprijetne akne pa se še vedno pojavljajo na vaši koži, razmislite o svojem povprečnem dnevu. Ste stalno preobremenjeni zaradi naporne službe? Koliko časa zase si privoščite dnevno? Preživite dovolj časa na svežem zraku ali ste morda suženj računalniškega zaslona? Odgovori na ta vprašanja vam bodo pomagali poiskati vzrok za nastanek aken. In ko enkrat ugotovite, kaj so glavni razlogi za vaše kožne težave, jih lahko pričnete korak za korakom odpravljati. Nobena krema ne bo povzročila čudeža – le vi ste tisti, ki lahko spremenite stanje na bolje.

Nepravilna prehrana

Eden izmed glavnih krivcev za pojav aken v zrelih letih je lahko tudi nepravilna prehrana, čeprav je to dolgo veljalo za mit. Izogibajte se mastni, preveč začinjeni in konzervirani hrani. Raje posegajte po sadju in zelenjavi, ne pozabite pa tudi na zadostno količino tekočine. Nadležne akne bodo na ta način že kmalu preteklost. Hvaležna pa vam ne bo le koža, temveč celoten organizem!