7 strupenih kemičnih sestavin, ki jih najdemo v kozmetiki

Kozmetiko sestavljajo tudi nekatere kemične sestavine, ki so nevarne za vaše zdravje. Pomembno je, da se zavedamo, kaj nanašamo na svoje telo, saj se veliko stvari vpija skozi kožo. Tukaj je predstavljenih nekaj nevarnih snovi, ki bi se jim morali vsi izogniti. 

Antimikrobna sredstva

Med ta sredstva spada triklosan, ki ga najdemo v mnogih kozmetičnih produktih, kot so mila, deodoranti, zobne paste in geli za tuširanje. Ugotovili so, da se triklosan pojavlja v mleku v dojkah. Ta snov je lahko strupena, prav tako pa povzroča raka.  Antimikrobni izdelki lahko uničijo tako patogene kot zaščitne bakterije, s tem pa povečajo možnost okužbe.

Butil acetat

Najdemo ga predvsem v lakih za nohte. Hlapi butil acetata lahko povzročijo utrujenost ali omotico. Takšna kozmetika lahko povzroči, da se koža posuši in razpoka.

 

Butil hidroksitoluen

Butil hidroksitoluen se nahaja v različnih vrstah kozmetike in produktov za osebno nego. Je antioksidant, ki upočasni proces spreminjanja barve produkta. Povzroči lahko draženje kože in oči. 

Premogova smola

Je stranski produkt predelave premoga. V kozmetiki se uporablja kot barvilo, za mehčanje kože ter za preprečevanje luskavosti in srbečice. Kozmetika s to sestavino lahko poveča tveganje za nastanek rakastih obolenj.

DEA (dietanolamin) sestavine

Najdemo jih v številnih kozmetičnih izdelkih, npr. milih in šamponih. Iz telesa lahko odstrani homin, ki je nujno potreben za razvoj možganskih celic.

Formadelhid

Pogosto se uporablja kot razkužilo in presevativ v različnih kozmetičnih produktih, kot so laki za nohte, mila, deodoranti, šamponi ipd. Povezujejo ga s številnimi zdravstvenimi težavami dihalnega traktu,  dokazano draži oči, povzroča raka in slabi imunski sistem.

 

Pred nakupom kozmetike vedno preberite etiketo s sestavinami ali pa se raje odločite za nakup naravne kozmetike

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja