AED je naprava, ki rešuje življenje

Srčno žilne bolezni so danes vse pogostejše, zato je tudi pojavnost nenadnih srčnih zastojev vse pogostejše. V takšnih primerih je ključnega pomena hitro in pravilno reagiranje, saj s tem bistveno povečamo možnost preživetja.

 

Pri tem nam je v veliko pomoč avtomatski eksterni defibrilator ali krajše AED. Gre za napravo, ki je sposobna zaznati srčni zastoj in s pomočjo električnega sunka lahko ponovno požene srce, s tem pa bistveno poveča možnost preživetja.

 

AED je enostaven aparat s kompaktnim ohišjem

 

AED je sestavljen iz ohišja z baterijo in dveh elektrod, ki se ju namesti na prsni koš. Odvisno od modela, sta običajno na ohišju dva gumba za vklop in proženje električnega sunka, ter zvočnik preko katerega sprejemamo jasna glasovna navodila.

 

Za razliko od drugih sodobnih naprava, je uporaba AED izjemno enostavna, zato se lahko temeljnih postopkov oživljanja loti vsakdo, tudi če nima strokovne izobrazbe medicinske smeri.

 

AED

 

Defibrilator za srce je enostaven in varen za uporabo

 

Pri srčnem zastoju ne pride le do zastoja srca, ampak je prekinjena tudi cirkulacija krvi in kisika, kar pomeni, da naše celice v telesu ne dobivajo ustrezne količine kisika. Za možganske celice je takšno pomanjkanje lahko usodno, zato je defibrilator za srce v takšnih situacijah najučinkovitejša naprava.

 

Ker pomanjkanje kisika lahko povzroči resnejše težave in trajne posledice, je potrebno nemudoma začeti s temeljnimi postopki oživljanja. Z defibrilatorjem tako lahko bistveno povečamo možnost preživetja in zmanjšamo tveganje za resnejše okvare možganskih celic.

 

Defibrilator za srce je namenjen vsem laikom

 

Tudi, če temeljnih postopkov oživljanja nikoli niste počeli, je uporaba defibrilatorja za srce tako enostavna, da lahko z njim ravna prav vsak. Defibrilator za srce je namreč že v svoji zasnovi izjemno preprost.

 

Ob izvajanju temeljnih postopkov oživljanja napravo le vklopimo, potem pa nas neprestano vodi z glasovnimi navodili skozi celoten postopek oživljanja, zato ni nobenega strahu, da bi ravnali napačno.