Istra Rovinj

Blagodejno vreme Rovinj

Vreme Rovinj zaznamuje z blagodejno mediteransko klimo, ki pozna vroča in suha poletja, ter blage in vlažne zimske mesece. Povprečna temperatura v mesecu januarju je 4,8 °C, sredi poletja, meseca junija pa temperatura naraste na poprečje 22,5 °C. Srednja letna temperatura v mestu Rovinj doseže vrednost 16 °C.
Blagodejno vreme Rovinj ter okoliško občino Rovinj z sončno pripeko, zimskimi padavinami ter značilno rdečo prstjo že stoletja spreminja kot osnovo za uspevanje najrazličnejših kultur, posebej je v okolici mesta Rovinj razvito vinogradništvo. Zaradi rdeče prsti območju rečemo tudi rdeča Istra .
Že davni predniki so spoznali, da vreme Rovinj obsije z sončnimi žarki in dovolj padavinami, kar pomeni odlične pogoje za naselitev. Brez dvoma je tudi področje današnjega Rovinja spadalo v kulturo Histria v času bronaste in železne dobe. Kasnejši rodovi, ki so se zavedali pomena pomorskih poti in bogastva življenja pod morsko gladino, so okolico poselili zaradi naravne danosti, pri tem jih je zagotovo najbolj očaralo in prevzelo območje starega dela mesta, ki leži na polotoku.
Podobno kot vsa zahodna Istra nič manj ne zaznamuje vreme Rovinj , od nekdaj. Cosmographia je najstarejši ohranjen pisni vir katere nastanek sega v 7. stoletje našega štetja. S podatki, ki izvirajo iz starejših obdobji je moč sklepat, da je lahko naseljeno poznoantično obdobje na tem mestu obstajalo v 3. Stoletju našega. Ime današnjega Rovinja se je v začetku 13.stoletja zapisovalo kot Ruvignio. Vsekakor se glede zgodovine da zaključiti, da vreme Rovinj že stoletja obdarja z odličnimi pogoji za gospodarjenje. Tej ugotovitvi na svoj način pritrjuje dejstvo, da si je njenega teritorija želelo polastiti mnogo kraljevih in cesarskih glav.
Prav vreme Rovinj, poleg morske obale z bližnjimi ducatom otočkov, spremeni tudi v izvrsten kraj za oddih in počitek. Turizem je tu že od nekdaj prisoten
Ob geografskih danostih vreme Rovinj naredi zanimivega za obisk, pa naj si gre za krajši ali daljši čas bivanja.

http://www.maistra.si/Destinacija/Rovinj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja