Arhivi Kategorije: Dom

Vhodna vrata, estetika, varnost in napredek

Vhodna vrata so pika na i vsake gradnje ter prvi stik obiskovalcev. O investitorju vhodna vrata povedo veliko več, kot si večina predstavlja. Nezavedno se skozi vhodna vrata zrcalijo lastnosti in sposobnosti investitorja. Ustvarjalna žilica investitorja se kaže predvsem v individualno oblikovanih vhodnih vratih. Slednji si pred odločitvijo vhodna vrata vsaj v grobem predstavljajo preko skic z osnovnim tehničnimi in estetskimi značilnostmi. Drugi gredo še korak dlje, sposobni so izrisati vhodna vrata do najmanjših podrobnosti.

Izbira vhodnih vrat na tisoč in en način

Bolj praktični investitorji se s skiciranjem in podrobnejšimi detajli redkeje ukvarjajo. Raje se odločijo za ponudbe, ki omogočajo izbrati njihovemu okusu ter njihovim pričakovanjem najbližja vhodna vrata. Tega se zavedajo tudi proizvajalci, ki se s ponudbo takšnim željam približajo. Kupcem ponudijo različne kolekcije, materiale, barve ter druge možnosti individualnih sprememb skladno z željami investitorja. Vhodna vrata določene kolekcije imajo nekatere skupne lastnosti, zato je izbira lažja in enostavnejša. Kljub skupnim lastnosti, pa vhodna vrata iz določene kolekcije ponujajo nekaj svobodne izbire in možnosti sprememb. Pri izbiri se lahko odločamo na več načinov. Nekateri se v točno določena vhodna vrata preprosto zaljubijo na prvi pogled. Preprosto si za svoj dom želijo točno takšna vhodna vrata ali pa kvečjemu spremenijo barvo ali kakšno drugo malenkost. Drugim pri izbiri vhodnih vrat koristi pomoč, zgled in kakšna vzpodbuda. Zanje je koristen obisk razstavnih salonov ali sejmov, kjer ponudniki razstavljajo vhodna vrata. Na razstavnih salonih in sejmih imajo ponudniki zelo pestro paleto možnosti, za kupce je zelo pomembno videti vhodna vrata v živo. Poleg tega je pomembno, da kupci izrazijo vse svoje individualne želje. Ponudniki namreč kljub izredni želji ne morejo vedno razstaviti celotne ponudbe, zato pa imajo vedno na voljo dovolj predstavitvenega gradiva in materiala. Na ta način bo tudi najbolj individualno usmerjen kupec lahko izbral vhodna vrata po svojem okusu.

Oglejte si ponudbo vhodnih vrat na strani www.pirnar.si.

 

Plinski žar za kakovostno preživljanje časa na prostem

Plinski žar je dodana vrednost bivanja na prostem. Kakovostni plinski žar lahko omogoči pripravo obroka za družino v zelenem okolju doma ali zabave za prijatelje, sorodnike in znance. Vrtna zabava je način druženja, na katerega prisega vedno več ljudi.

Moderen plinski žar

Plinski žari po meri uporabnika

Piknik prostor lahko opremimo na različne načine, plinski žar je ena izmed možnosti. Razlike so predvsem v različnih virih energije. Prednost plinskega žara je predvsem v možnost uporabe na poljubnih lokacijah. Izbrani plinski žar lahko uporabimo tako doma, kot zunaj doma na počitnicah, letovanjih, izletih v naravo ter v raznih drugih podobnih primerih. Vir energije za plinski žar je dostopen, lahko prenosljiv ter v primeru upoštevanja varnostnih navodil tudi varen. Tudi v primeru nenapovedane uporabe, lahko vir energije dobimo ne glede na uro ali dan. Pri izbiri moramo predvsem razmisliti o vseh predvidenih lastnostih uporabe. Izključno domačim potrebam namenjen plinski žar mora imeti drugačne lastnosti kot plinski žar namenjen tudi ali izključno uporabi zunaj doma. V primeru uporabe zunaj doma moramo med drugim razmisliti tudi, da bomo morali plinski žar tovoriti, ga pred tem najverjetneje razstaviti, pred uporabo sestaviti ter vse skupaj ponoviti. Izključno domači uporabi namenjen plinski žar nima takšnih zahtev, osredotočimo se lahko na druge lastnosti. Uporaba doma in zdoma zahteva nekaj kompromisov ter dodatnega razmisleka. Vedno pa je dobro imeti pred očmi dejstvo, da uporaben plinski žar naredi uporabnik oziroma kuhar in ne obratno. Izkušen uporabnik oziroma kuhar lahko tudi z zelo osnovnim in cenovno dostopnim plinskim žarom pripravi vrhunsko hrano. V osnovi vedno govorimo o isti zadevi, dodatno opremo oziroma dodano vrednost vrhunskih izvedb bo lahko izkoristil predvsem izkušen kuhar. Vrhunski plinski žar namreč začetniku ne nudi nobene bistvene prednosti v primerjavi z osnovnim. Za začetnike je osnovni plinski žar tudi zelo dobra izbira, saj se lahko na njem najbolje naučijo obvladovati kuharske veščine. Svoj plinski žar lahko izberete na spletni strani https://www.harveynorman.si.

Peleti, biomasa v priročni obliki

Peleti so lesna biomasa v priročni obliki. S to lastnostjo se peleti približajo lastnostim tekočih goriv ter jih celo prekašajo. Tekoča goriva imamo pogosto shranjena v večjih posodah, kar pomeni prostornini primerno zasedenost prostora. Peleti so shranjeni v bistveno manjšem pakiranju, zasedenost prostora v primerjavi z tekočimi gorivi ter drugimi energenti je praktično zanemarljiva.

 

Učinkovitost na razne načine

Slovenska gospodinjstva ogrevajo prostore od šest do osem mesecev. Dodatno je potrebno pri stroških ogrevanja upoštevati potrebe po ogrevanju sanitarne vode. Večje ali manjše potrebe po ogrevanju so odvisne od nadmorske višine, dnevne potrebe po ogrevanju, mikrolokacija zgradbe in drugi dejavniki. Z naraščanjem nadmorske višine temperatura zraka pada, dnevno trajanje ogrevanja je od nekaj ur do praktično cel dan, lokacija zgradbe pa je lahko na območju tako imenovanih toplotnih otokov ali na območju tako imenovanih jezer hladnega zraka. Peleti so priročen način ogrevanja zaradi obilice gozdnatih območji. V Sloveniji je z gozdovi poraščeno preko polovica ozemlja, po gozdnatosti v Evropski uniji zaostaja zgolj za Švedsko in Finsko. Peleti so energent v obliki valjčkov, premera šest do osem milimetrov ter dolžine centimeter do tri centimetre. Izdelani so iz materialov, ki omogočajo stiskanje v kompaktno obliko. S tem omogočajo peleti avtomatsko doziranje po potrebi, odstrani se vlaga ter zmanjša potreben prostor za shranjevanje energenta. Vlaga oziroma vsebnost vode je eden od razlogov za slabši izkoristek energenta. Po predpisih je dovoljenih največ deset odstotkov vsebnosti vode, na trgu so večinoma peleti z nižjo vsebnostjo vode. O kakovosti energenta oziroma njegovi učinkovitosti govorijo tudi gostota nasutja ter mehanska obstojnost. Ljudem z izkušnjami dodatno ali celo brez teh lastnosti veliko pove blagovna znamka ali prodajalec. Dobre izkušnje iz preteklih sezon z določenim proizvajalcem ali prodajalcem jih prepričajo bolj kot razni standardi ali testi neodvisnih organizacij. Na podlagi izkušenj dobra blagovna znamka zanje pomeni zagotovilo, da bodo peleti dosegli pričakovano učinkovitost.

Vrtni ležalniki zagotavljajo dober počitek

Vrtni ležalniki zagotavljajo dober počitek v naravnem okolju doma ali poljubnem drugem okolju. Med seboj se vrtni ležalniki razlikujejo po obliki, materialih in funkcionalnosti. S tem je mogoče izbrati za dane fizične lastnosti najbolj primerno ležišče. Že prvi pogled na ponudbo pokaže, da ljudje prisegamo za zelo različna ležišča.

Dobro ležišče odlikuje oblika ter opora telesu

Dobra in individualno primerna opora telesu je odvisno predvsem od načina spanja. Vsak človek si skozi življenje ustvari tipičen položaj spanja, ki ga več ali manj zgolj izjemoma spremeni. To so lahko obdobja poškodb, zdravstvenih težav ali kaj podobnega. Sicer pa se človek v svoj položaj postavi rutinsko. Temu primerno morajo vrtni ležalniki ustrezati. Ob prvem preizkusu bomo težko zaznali vse lastnosti, prednosti in slabosti izbranega ležišča.

Pri izbiri si zato velja pomagati z lastnimi izkušnjami ter tujimi referencami. Če so nam točno določeni vrtni ležalniki ustrezali v preteklosti, bodo novi enaki ali primerljivi prav tako ustrezni. Zavedati pa se velja tudi sprememb, ki smo jih doživeli v času uporabe vrtnega pohištva. Spremeni se lahko telesna teža, zgodijo se poškodbe, človeško telo je izpostavljeno procesu staranja in podobno. Tuji vrtni ležalniki so lahko prav tako dobra referenca. To so lahko vrtni ležalniki naših sorodnikov ali znancev. Poleg praktičnega preizkusa imamo možnost dobiti informacijo o dobrih ali manj dobrih lastnosti.

Manj dobrel lastnosti so lahko zgolj manjše napake, ki bi jih ob novem nakupu naši sorodniki in znanci odpravili. To so lahko materiali, izvedbe ter razne druge lastnosti, ki na eni strani sorodnikom in znancem niso všeč, vendar jih je mogoče z izbiro drugega modela ali izvedbe spremeniti na bolje ali bolj ustrezne. Ob tem koristi tudi pojasnilo, zakaj določeni vrtni ležalniki niso našim sorodnikom in znancem všeč. Njim slabe in dobre lastnosti niso nujno v enakem razmerju, ko se sami ocenjujemo kateri vrtni ležalniki so nam najbolj primerni.

Privoščite si takšne postelje, kot si jih želite

Izbrati pohištvo je ena stvar v spalnici, ampak vsekakor pa se zavedajte, da izbira postelje pa ni druga stvar, temveč da sodi k nakupu ostalega pohištva. Še posebej to velja v primeru, da si želite lesene postelje v vaši spalnici, potem je treba paziti, da je vrsta lesa in njegov odtenek pravi, pravzaprav enak.

V kolikor si želite usnjene postelje, lahko njen nakup opravite tudi kasneje, saj je treba le barvo usnja pravilno izbrati, da se sklada s pohištvom. Vendar pa je tako, vedno se odločite za nakup takšne postelje, ki si jo želite, ne pa takšne, ki se prodaja in je nek približek želenega. Zato imate na voljo dve možnosti, prva možnost je, da obiščete različne salone pohištva, druga možnost pa je, da si jih naročite po meri.

Lesena postelja izdelana po meri

Pani postelje so izdelane izključno po naročilu

Je postelje bolje naročiti po meri ali jih kupiti že narejene?

Odločitev je pravzaprav vaša, oboje pa ima svoje prednosti. Če kupite že narejene, potem jih dobite lahko takoj, danes je izbire že ogromno, prav tako tudi salonov pohištva in imate s tem bistveno večjo možnost, da dobite takšne postelje, kot si jih želite. Ampak še vedno pa ni to gotovo, saj se vam lahko zgodi, da iščete takšne postelje, ki jih ni. Največkrat je težava v kombinaciji predalov, izgleda, velikosti in barvne kombinacije in če imate že v naprej vse izmerjeno in točno veste, kako želite, da izbrane postelje izgledajo, potem v salonih pohištva skoraj da nimate kaj iskati in se je veliko bolje odločiti za izdelavo po meri.

Mizarjev, ki izdelujejo postelje po meri, je veliko, vseeno pa vam svetujemo, da si izberete tistega mizarja, ki se ukvarja z izdelavo takšnega pohištva in ne na primer z izdelavo notranjih vrat, saj si tako zagotovite le najnovejše trende, mizar vam bo dal kakšen predlog, hkrati pa tudi uporabil prave tehnike, ki se sedaj uporabljajo. Čisto vsako področje se namreč razvija, dobiva nove rešitve in če jim mizar ne sledi, potem ste lahko prepričani, da ne boste dobili najboljše možne postelje.

Cena talnega ogrevanja

Gretje vsekakor potrebujemo, še posebej pa v mrzlih dneh. Brez njega bi namreč le težko funkcionirali. Naše življenje brez ogrevanja bi bilo otežkočeno, lahko bi se v določenih okoliščinah tudi končalo. Zato moramo samo poskrbeti za primerno vrsto ogrevanja. To mora biti kvalitetno ter poceni. Talno gretje je posebno priljubljeno pri novih gradnja pasivnih in energetsko varčnih hiš. Večstanovanjske hiše ali bloki imajo pogosto vgrajene klasične radiatorje ali IR panele.

Nižja cena talnega gretja

Talno gretje je zagotovo ena od najbolj primernih oblik ogrevanja. Ljudje ga imajo radi, ker ima izjemno dobre lastnosti, ki vplivajo tudi na človekovo počutje. Cena talnega gretja pa je vsekakor podatek, ki ga pogosto iščemo tudi po primernih spletnih straneh.

 

Set za talno gretje Ebeco

Set za talno ogrevanje namestimo na izolacijo

Kaj je talno gretje?

Ogrevanje, kjer so v igri tudi tla, je način nizkotemperaturnega ogrevanja. Uporabljali so ga že stara ljudstva, saj so dobro vedela, kaj je dobro za njih. Njegova prednost se zagotovo skriva v optimalni porazdelitvi toplote glede na prostor, ki ga ogrevamo. Ljudje se predvsem dobro počutimo, če imamo dobro ogreta tla. Cena talnega gretja je nižja v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje. Izračun prihranka pri ogrevanju, lahko preverite na spletu.

Temperatura v bližini glave pa je lahko nižja, kar je zagotovo bolje za nas. Z njim ohranjamo tudi raven udobja. Značilnost je tudi ta, da se od ogrevanja s pomočjo radiatorjev razlikuje za eno do dve temperaturi. Cena talnega ogrevanja je zelo pomembna pri oceni investicije, gleda na količino toplote, ki jo oddaja.

Izolacija tal ima veliko vlogo

Tovrstno gretje bo najboljše delovalo, če bomo poskrbeli, da bo izolacija tal narejena kar se da najbolj učinkovito. Na izolacijo potem lahko mirno namestimo talno ogrevanje. Izolirana tla tako dobro poskrbijo za učinkovito ogrevanje, pri tem pa je manjša tudi poraba električne energije. Sistem poskrbi tudi, da so tla hitro ogreta, in sicer na primerno temperaturo.

Potrebno je poudariti, da je pri oceni investicije zelo pomembna cena talnega ogrevanja, glede na stroške. Stroški investicije so zelo visoki. Zato je pomembno izbrati ustrezno grelno napravo ali telo za enakomerno porazdelitev toplote po celotni hiši.

Različni načini osvetljave, ki jih nudi zunanji LED reflektor

Osvetljava zunanjosti hiše in njene okolice ima lahko več namenov. Primarna naloga je vsekakor razsvetlitev okolice, da se po njej lažje gibamo. Druga naloga je večja varnost in boljša vidljivost oseb in živali v okolici našega doma. Tretja naloga pa je večja estetskost in vizualna privlačnost. Skupaj vse tri naloge ustvarijo prijetno vzdušje tudi ponoči. Nič več nas ni strah, da se bi spotaknili in padli, ali pa da se bi neopaženo naokoli gibali nepridipravi. Najbolj estetska je kombinacija varnostnih zunanjih LED reflektorjev, s solarnimi lučmi in posameznimi manjšimi lučkami okoli verande in vrta.

Beri naprej

4 nasveti za nakup pograda

Pogradi so del našega vsakdanjika že od 18. stoletja. Včasih so jih uporabljali mornarji na ladji, dandanes pa so dobrodošli del skoraj vsakega gospodinjstva z dvema ali več otroki. Na voljo so različni modeli, oblike, barvne kombinacije in materiali. Povečini so narejeni iz kombinacije kovine in lesa prvi je pomemben za utrjevanje in fiksiranje, drugi pa za udobje in masivnost. Pred nakupom morate upoštevati velikost sobe, stil, material in dodatke.

Beri naprej

Ležišča najpomembnejša oprema stanovanja

Ležišča nam morajo omogočiti kvaliteten spanec ter dobro regeneracijo.

Kvaliteten spanec ter dobro regeneracijo omogočajo ležišča prilagojena osebnim zahtevam in morebitnim individualnim posebnostim. Človeški organizem potrebuje različen oziroma individualen čas spanja. Razlike se štejejo v nekaj urah, kar pomeni zgolj nekaj ur, osem ur ali več. Individualen čas spanja je lahko različen tudi glede na letne čase. Zimski čas ima krajši del dneva ter daljši čas noči. Mnogi ljudje imajo temu primerno krajši čas spanja poleti ter daljši čas spanja pozimi. Kar lahko razumemo kot naravno prilagoditev letnim časom in njihovim značilnostim. V zimskem času lahko na ta način organizem potrebuje in izvede obsežnejši proces regeneracije. Ta je potreben zaradi večje dnevne aktivnosti poleti ali zaradi drugih procesov. V takem primeru je priporočljivo izbiri ležišča posvetiti več pozornosti. Poleti obsežnejše aktivnosti nadalje narekujejo krajši, vendar neprekinjen in na kratko intenziven spanec. Dobra ležišča na ta način omogočajo dobro prepotrebno regeneracijo. Takšne zahteve so pogoste pri osebah, ki se v poletnem času več gibajo na prostem oziroma imajo obsežnejši delovni urnik. Ne glede na čas spanja, življenjski ritem ter druge osebne značilnosti, morajo ležišča biti zdravju neškodljiva. Napačno izbrana težišča so pretirano mehka ali pretirano trda, ne omogočajo optimalne temperature oziroma vlage ter imajo razne druge ne primerne lastnosti. Trdota ležišča je pomembna zaradi podpore telesu, vendar je optimalna opora odvisna od položaja spanja. Človek lahko spi v različnih položajih, temu primerno različno optimalna je določena trdota. Ljudem, ki spijo na hrbtu strokovnjaki priporočajo trda ležišča, srednje trda pa vsem, kateri spijo na trebuhu. Za pogosto spanje na boku strokovnjaki priporočajo ležišča z spominsko peno, ki se v popolnosti prilagodi teži, obliki in legi telesa.

Pri izbiri se dodatno ne smemo braniti nasvetov strokovnjakov, ki imajo bogate izkušnje ter spremljajo ležišča tudi z vidika sprememb v proizvodnji ter aktualnih novostih na trgu.

https://www.harveynorman.si/spalnice/lezisca

Primerjava cen notranjih vrat

Zidate ali opremljate vaše novo ali staro stanovanje. Vrata so ena izmed osnovnih elementov sob. Obstajajo neomejene možnosti oblik, materialov in sistemov. Cenovno ugodna notranja vrata lahko najdete na spletu ali jih naročite pri mizarju. Na evropskem trgu predvsem prevladujejo lesena oz. vhodna vrata izdelana iz prevlečenega furnirja. Zelo je aktualen zaradi variant svojega izgleda in odporen je na konstantno svetlobo in ne izgublja barv.

Akcije notranjih vrat

Poleg klasičnih lesenih prihajajo tudi v veljavo tudi steklena z različnimi okvirji. Na steklo pa lahko apliciramo različne oblike po izbiri. Lahko si izberemo tehnologijo peskanja, izdelava nalepk ali samostojna izdelava oz. sestava različnih delov stekla.

V ponudbi pa lahko opazimo tudi vhodnih vrat iz različnih kovin. Sprva pomislite da bo teža velika težava, vendar so kovine tako oblikovane da tega se sploh ne opazi. Zelo dobra lastnost je predvsem trdnost in ter slušna neprepustnost. Na preizkusu so  vrata zagotovila tišino na drugi strani. Lesena notranja vrata pa se lahko pohvalijo z ogromno izbiro na voljo v katerikoli državi. Vrata so prilagodljiva in cenejša v primerjavi s kombinacijami materiala.

Primerjava cen na trgu

Cene se izkazujejo predvsem na kakovost in dodelavo materialov. Marsikdo bi gotovo pomislil, da so notranja vrata poceni, vendar se bi kar hitro zmotil. Cena vrat se pričnejo pri 60 €. Lahko si predstavljate, da morate zapolniti vsa vrata v vaši hiši. Nakup vseh vrat je kar precej velika naložba zato imejte vedno za  nakup pohištva namenjenih dovolj prihrankov. Pa da ne pozabimo, da boste za inštalacijo morali odšteti še nekaj denarcev.

Dolce Gusto, način priprave poživljajočega toplega napitka

Dolce Gusto omogoča pripraviti poživljajoč napitek na enostaven način.

V času trajanja profesionalnih aktivnosti lahko pripomore Dolce Gusto k izboljšanim dosežkom, kot je boljša delovna uspešnost . Kava je poživilo, ki pospeši delovanje številnih funkcij človeškega telesa. Razvita in napredna delovna okolja se tudi zavedajo omejitev človeške ustvarjalnosti, zato poskrbijo za Dolce Gusto ali kakšno drugo podobno popestritev napornega delavnika. Ob kavi se človek za trenutek umiri, s tem pa bolje pripravi za nadaljevanje delovnega procesa. Dolgotrajna in ponavljajoča se aktivnost lahko privede do napak v procesu iz različnih razlogov. Zato napredni izberejo Dolce Gusto odmor, ter na ta način poskrbijo za poživitev delovnih sposobnosti. Mnoga poslovno uspešna okolja se dodatno tudi pohvalijo z uvedbo takšnih praks. Prednosti niso zgolj v boljšem nadaljevanju, okrepitvi zmogljivosti, imajo lahko tudi merljiv prihranek. Če bi ne imeli Dolce Gusto, bi morali po enak napitek v bližnjo restavracijo, bar ali na kakšno podobno oddaljeno lokacijo. Kar zahteva dodatno potrošen čas. Na delovnem mestu pa Dolce Gusto za razliko poskrbi za kratek odmor, pri mnogih nalogah pa se v takih primerih porodijo številne dobre ideje. Ki jih je potrebno čim prej zabeležiti ali vnesti v določen postopek. Če smo od svojega delovnega mesta oddaljeni je to praktično nemogoče, zapomniti pa si je dobro idejo zelo težko v vseh svojih podrobnostih. Poleg profesionalnih okoljih, velikokrat Dolce Gusto srečamo v gospodinjstvih ter v drugih prostorih. Potrebno je zgolj izbrati najboljšo ponudbo. Izhodiščno možnost predstavlja model Piccolo, kar bi lahko prevedli kot majhen. Kot ime samo pove je skromnih mer ter ne zaseda komaj omembe vreden prostor. Nekaj več kot osemindvajset centimetrov velikosti je praktična dimenzija, kateri se zlahka najde primerno mesto brez odrekanja drugi opremi prostora. Kljub majhnosti ima vse značilnosti ostalih predstavnikov Dolce Gusto.

Dolce Gusto poleg tega nudi modele Melody 3, Mini me automatic, Oblo in Drop.

Tukaj

Cenovno ugodne lesene stopnice

Lesene stopnice že dolgo časa ne povezujejo samo dva prostora, ampak so postale tudi vedno bolj zanimive za arhitekte. Stopnice so vedno predstavljale izziv za arhitekte, nekateri arhitekti so se jim celo izmikali. Danes pa lahko predstavljajo odlično prostorsko rešitev zaradi pomanjkanja prostora. Moderna zasnova doma danes strmi k čim boljši izkoriščenosti prostora, zato se je pozornost usmerila tudi k stopnišču.

Cene lesenih stopnic so danes zelo ugodne zaradi vedno večje konkurence na trgu. Mizarji so se morali prilagoditi trgu. Kar je povzročilo padec cen ter dvig kvalitete. Zato se lahko takšne stopnice primerjajo stopnicam masovne proizvodnje.

Uporaba standardov pri zasnovi stopnic

Pri zasnovi ter gradnji stopnic, je potrebno upoštevati tudi predpise. Glede gradnje stopnišč veljajo tako določena priporočila kakor tudi minimalni standardi ter zahteve. Priporočila za zasnovo stopnic najdete v različnih arhitekturnih priročnikih ter gradbenih knjigah.

Pravila vertikalne komunikacije v gradbeništvu

Idealna širina stopnice se giblje med 23 ter 29 centimetri. Stopnica se mora prilagajati celotnemu stopalu. Idealna višina stopnice se giblje med 17 ter 21 centimetri.  Te smernice veljajo za stopniščne rame do 30 stopinj naklona. Največje dovoljeno odstopanje med dolžino ter širino je lahko 6 mm. Stopnišče mora biti opremljeno z ograjo višine med 85 ter 95 centimetri. Višina ograje se meri od korena stopnic.

Širina stopnic oziroma rame za stanovanjske objekte mora biti najmanj 80 centimetrov ter najmanj 100 za ostale objekte. Ročaj mora biti nameščen na obeh straneh rame, tako povečate varnost. Višina za otroške ročaje je 60 centimetrov od korena stopnic. Največje število stopnic na eno ramo je 18.

Izbira prave postelje za kvaliteten spanec

Kako dobro se je vsako jutro zbuditi naspan in pripravljen na nov dan. Izbira dobre postelje nam to lahko omogoči. Izbira je velika tako v trgovinah s pohištvom kot pri ponudnikih, ki izdelajo ležišče po naročilu. Velikokrat se posamezniki odločijo za komplet pohištva in postelje.

Izbira je zelo zahtevna za tiste, ki imajo probleme s spancem. Nekaterim ustreza mehko, drugim pa trdo ležišče. Zato je pomembno, da se vsak posameznik pred nakupom posvetuje s strokovnjakom, ki mu bo ponudbo prilagodil glede na njegove potrebe. Postelje se razlikujejo poleg trdote tudi po velikosti. Velikost je potrebno prilagoditi potrebam in prostoru. Med zelo priljubljenimi so v zadnjem času tudi vodne postelje. Uporabnikov je vsakodnevne več, saj ima ležišče veliko pozitivnih učinkov na telo. Zaradi vodne površine se ležišče prilagaja hrbtenici kar preprečuje bolečine in nudi sprostitev celega telesa. Velika prednost je tudi ogrevanje, katerega lahko prilagodimo željam in potrebam. Če imamo zakonsko posteljo, je le-ta ločena tako, da si vsak posameznik lahko po svojih željah ogreva polovico postelje. Vzdrževanje je zelo enostavno, saj zahteva le izpust zraka na vsake nekaj mesecev in dodajanje tekočine za ohranjanje kvalitete vode. Cene vodne postelje se vedno bolj lahko primerjajo s cenami navadnega ležišča.

Nakup postelje mora biti opravljen premišljeno, saj je dober spanec pomembnem za produktivnost, ki jo bo posameznik pokazal čez dan. Pomembno je vedeti, da ležišče, ki ustreza nam mogoče ne bo ustrezalo partnerju. Zato je pomembno prilagajanje, ki ga opravimo skupaj v sodelovanju s strokovnjakom. Poleg primernega ležišča pa je pomemben tudi vzglavnik, katerega veliko ponudnikov ponuja poleg nakupa ležišča.

Več o kvalitetnih posteljah pa najdete tukaj http://artidea.si/postelje-spalnice/, pokličete lahko tudi v trgovino, kjer vam bodo prodajalci z veseljem svetovali.