Arhivi Kategorije: Igrače

Družabne igre kot lomilci ledu

Družabne igre, so odgovor na pogosto vprašanje: kaj bi pa danes lahko počeli? Način druženja, ki je prevečkrat zanemarjen, je namreč skupno igranje najrazličnejših iger. Ko se znajdemo v situaciji, da gostimo pestro druščino različnih ljudi, ki se morda med seboj tudi ne poznajo dobro, delujejo družabne igre kot odlični lomilci ledu. Prek igre se namreč ljudje sprostijo in so razbremenjeni nadležne situacije, ko ne vedno, kako drugega nagovoriti ali do njega pristopiti. Zato se družabne igre tudi pogosto uporabljajo na različnih srečanjih, katerih cilj je vzajemno sodelovanje posameznikov, ki pa se pred tem še ne poznajo.

Družabne igre namreč omogočijo, da v njih sodelujejo vsi udeleženci enakopravno. Velik izbor najdete na www.malibojevnik.si. Če se ljudje med seboj ne poznajo, je namreč mnogokrat sprva težko odpreti komunikacijski kanal, prek katerega bi se začeli pogovarjati. Družabne igre pa nam podajo skupen okvir pravil komunikacije znotraj igre ter omogočajo enako udeležbo vseh prisotnih, ki ni odvisna od njihove siceršnje komunikativnosti. Prek igranja družabne igre se implicitno razkazujejo psihološke lastnosti vseh igralcev ter njihova karakterna narava. Najpomembnejše pa je, da družabne igre omogočajo enakopravno udeležbo posameznikov, zaradi česar pridejo do besede tudi posamezniki, ki po naravni niso najbolj zgovorni.

bojevnik55

Prednosti družabne igre je, da stimulirajo sposobnosti, ki jih v običajnem življenju nismo tako vajeni uporabljati na takšne način, kar nam prinaša mnogo zadovoljstva. Bistvo igre je v vsakem primeru zabava, zato so igre pripravljene in strukturirane na ta način, da nam prinašajo zadovoljstvo ob doseganju ciljev igre. Taktične družabne igre, ki jih najdete na tem naslovu,  lahko zahtevajo tudi sodelovanje udeležencev med seboj in ustvarjanje timskih ekip. Iz tovrstnih igre je prav tako mogoče razbrati karakteristike posameznikov, ki so pomembne za timsko delo.

Ne glede na namen druženja so tako družabne igre odlični lomilci ledu in so najboljša izbira za sproščeno medsebojno spoznavanje ljudi, ki se sicer še ne poznajo. Pogled zabave namreč ponujajo tudi sproščene mehanizme medsebojne komunikacije.

Lesene igrače so most do narave

Stik z naravnim materialom je nekaj, kar je globoko povezano s človeško zgodovino in lesene igrače vnašajo ta košček izgubljene zgodovine v otrokovo življenje. V času, ko nas iz vseh strani obdajajo razni umetni materiali, so lesene igrače pravi val svežine. Otrok lahko prek njih občuti naravni material, ki je prijeten na dotik in ni nevaren za zdravje. Zlasti če so lesene igrače pobarvane še z barvami na vodni osnovi in s kontroliranimi ostalimi vsebinami, ste starši lahko docela mirni, saj lahko otrok takšne igrače brez neljubih posledic tudi grize. Otroci, zlasti najmlajši, s svojo igro spoznavajo svet, zato vanjo vključujejo vse občutke, ki jih imajo na razpolago. Lesene igrač jim predstavljajo svet v malem, s katerim se morajo spoprijeti in ga obvladati. Zato ni nič neobičajnega, če lesene igrače grizejo, ližejo, pobirajo iz tal in nazaj odvržejo na tla. Lahek in lepo zarobljen les tudi zagotavlja, da bo škoda ob padcu lesene igrače na tla nična ali pa izjemno majhna. Sploh če primerjamo z raznimi kovinskimi igračami.

Lesene igrače so primerne za vse starostne skupine. Kupimo lahko takšne, ki predstavljajo miselni izziv v obliki sestavljank, namiznih iger in igralnih setov. Preverite ponudbo tukaj. Možno pa je dobiti tudi takšne lesene igrače, ki spodbujajo otrokovo umetniško žilico. Razni glasbeni inštrumenti kot so flavte in tolkala bodo otroka spodbudile h odkrivanju novih zvokov in s časom tudi povezovanju zvoka v melodijo. Lesene igrače torej ponujajo vse, kar ponujajo igrače iz drugih materialov, le da so veliko bolj varne, tako za otroka kot tudi za naravo.

Igrače krepijo miselnost in vedenje otrok

Igrače so tiste, ki pri otroku najbolj urijo in krepijo gibalne pa tudi motorične spretnosti. Igra s igračami velikokrat pomeni za otroka enkratno in nepozabno dejavnost, s katero leto za letom raste, se razvija in se osebnostno in emocionalno razvija. Že zelo majhen otrok igrače opazuje, jih grize, tipa in jih raziskuje s pomočjo ust. Najpogosteje je prav igrača tisto, kar kupimo otroku za darilo ob najrazličnejših priložnostih.  Prikupne mehke, samosvoje in prikupne živalce, ki navdušujejo mlado in staro po celem svetu so gotovo tisto, kar poznamo prav vsi. Mehke in plišaste igrače so tiste, ki jih ima rad prav vsak manjši, pa tudi malo večji otrok. In, če se spominjate svoje mladosti, se gotovo spomnite lesenih igrač, ki zaradi svojega povsem naravnega materiala znova prihajajo v ospredje, pa čeprav so bile vedno nekje tam. Lesene didaktične sestavljanke, igre spretnosti ali miselne igre bodo gotovo navdušile še tako zahtevnega kratkohlačnika. S takšnimi igračami se razvija spretnost in hitrost, kar bo otroku v prihajajočih letih še kako koristilo. Igrače so res namenjene predvsem otrokom, a le zakaj ne bi otroka spustili vase in se z njim igrali različne vloge. Središče otrokovega življenja so prav gotovo igrače.

Leseni vlakci

Otroke že od nekdaj fascinirajo vlaki in železnice. Zagotovo se spominjate svojega otroštva in tleče želje, da bi starše uspeli prepričati, da vam za rojstni dan kupijo vlakec in železniško progo. Leseni vlakci tudi danes ostajajo visoko na seznamu igrač, ki si jih otroci najbolj želijo. Izbira vlakcev se je v zadnjem obdobju zelo povečala, mogoče je kupiti praktično katerokoli kombinacijo železniške proge in vlakca.

Če tudi vaš otrok izkaže željo po vlakcih naj ta igrača ne postane želja, ki je izpolnjena že takoj v nekaj dneh. Ustvarite občutek pričakovanja, povprašajte svojega otroka kakšen vlakec si želi imeti. Ob večerih lahko skupaj z otroki preberete kako zanimivo knjižico o vlakih in na ta način poskrbite za kanček izobraževanja in povečanje želje po vlakcih. Če se boste odločili za nakup lesenih vlakcev boste praktično nevede opravili nakup eko igrače ker je preprosto enkratno. Po nakupu vlakca poskrbite za pravo doživetje pri predaji igrače. Otroka lahko vikend prej peljete v muzej, kjer si otrok ustvari dejansko podobno o vlakih, ki so puhali po železniških tirih še ne tako daleč nazaj. Po obisku muzeja pa naj sledi predaja igrače. To bo popolno presenečenje, ki si ga bo otrok zapomnil in ga z veseljem delil s svojimi prijatelji v vrtcu ali šoli.

Kuharska delavnica za otroke v vaši domači kuhinji

Kuhinja velja za jedro dogajanja vsakega doma. Starši z otroki lahko ta prostor naredijo še posebej privlačen za svoje otroke. Otroci preprosto uživajo pri pripravi hrane in peciv, če jih na kuhinjska opravila navadimo že zelo zgodaj, se lahko nadejamo pravih malih kuharskih mojstrov.

Dandanes otroci vse preveč časa preživijo za računalniki. Upam sicer, da ste uspeli postaviti določena pravila glede obsega uporabe računalnika na dnevni ravni. Za popestritev med vikendi lahko organizirate pravo malo kuharsko delavnici za vaše otroke, prav tako, kot jo poznamo iz TV ekranov – lonček kuhaj. Najprej otroku dodobra predstavite kako bo potekala ta mala kuhinjska odisejada. Povejte mu, da bosta skupaj pripravila slastne mauffine v dveh okusih, ki so njemu najbolj všeč. Poskrbite za otrokovo osebno opremo za pripravo muffinov. S tem bodo otroci že dodatno motivirani, da skupaj z vami ustvarijo to priljubljeno sladko pregreho. Lonček kuhaj kuharska delavnica naj poteka sistematično od začetka do konca tako, da si otrok ustvari pravilo sliko o poteku priprave na peko in tudi konkretnih korakih, ki so del recepta za pripravo. Z otroškimi kuhinjskimi seti boste v otroku vzpostavili enakovrednost vlog v kuhinji. Vi uporabljate obstoječe kuhinjske pripomočke, otrok vam pri tem pomaga s svojimi unikatnimi otroškimi kuharskimi pripomočki. Obilo zabave pri vaši prvi kuharski delavnici vam želim.

Vrste otroških igrač

Ko je govora o otroških igračah imamo v mislih vse mogoče vrst bolj ali manj atraktivnih igrač. Svojim otrokom vedno želimo ponuditi le najboljše, zato se velja potruditi tudi pri izbiri primerne igrače. Nakup otroške igrače naj v sebi nosi noto globljega pomena, ki združuje željo našega otroka, naše videnje otroških igrač in cilj, ki naj bi ga igrača imela. Ta cilj je lahko izobraževalni, zaznavni ali povsem zabavni. Vsak otrok naj bi imel pestro izbiro otroških igrač iz vseh treh navedenih skupin igrač.

V prodajalnah otroških igrač boste najpogosteje zasledili naslednje vrste otroških igrač: igrače za dojenčke, igrače za zgodnje učenje vaših malih nadebudnežev, razna vozila, ki so najbolj priljubljena pri fantkih, razne tematske igrače, kot so vlakci, gasilska postaja, policijska postaja, gradbeni stroji in druge igrače, sledijo igre vlog, poučne igre, družabne igre, igrače za igro na prostem ter igrače na kolesih, ki so vedno pravi hit v očeh otrok. Vse kar se premika ali še bolje, če igrača otroku omogoča svobodno premikanje, kot so kolesa – poganjalci ali kaka druga atraktivna igrača, ki otroka transformira v neko novo starostno obdobje, kjer se počuti pomembnega.
Otrokom nikoli ni dobro kupovati igrač, ki v sebi ne nosijo neke bogate dodane vrednosti. Le igrača s pomenom je tista prav, ki bo otroku prirasla k srcu.

Kvalitetne EKO otroške igrače

Izbira otroške igrače naj nikoli ne bo emocionalna, saj ob takem nakupu po navadi ne posvečamo velike pozornosti sami kvaliteti otroških igrač. Vsaka igrača naj v sebi nosi nekaj več, kaj je to več boste presodili sami. Izbor igrače v osnovi določa starost vašega otroka. Vsak starš dodobra pozna razvoj otroka v različnih starostnih obdobjih, temu primerna naj bo tudi izbira kvalitetne igrače. Še najbolje je, da igrača spada v kategorijo kvalitetnih eko igrač, ki preko priznanih mednarodnih certifikatov potrjujejo svojo ustreznost.

Vsekakor pri eko igračah velja biti pozoren, saj se izraz eko vse preveč izkorišča v promocijske namene. Ne dovolite si, da vas kričeči napisi eko zavedejo. Na spletu obstaja veliko virov preko katerih se lahko poučite kaj je značilno za tiste prave, otroku prijazne eko igrače. Eko igrače nikakor niso igrače bleščečih baru in sumljivih cenenih materialov. Med najboljše eko igrače spadajo še vedno lesene igrače, ki so pobarvane le z zaščitnim premazom, ki ne vsebuje okolju in seveda otroku škodljivih kemičnih sestavin.

Starši z nekoliko bolj izraženim kreativnim čutom bodo iz napisanega hitro ugotovili, da lahko sami naredijo marsikatero zelo uporabno otroško igračo narejeno iz lesa ali kakega drugega naravnega materiala. Sam se spominjam tudi svojih lesenih igrač, ki mi jih je naredil dedek. Tiste igrače so bile povsem unikatne in bi zagotovo lahko nosile naziv eko igrače.

Najbolj priljubljene otroške igrače zadnjih let – LEGO kocke

Vsakdo izmed nas je že slišal za LEGO kocke in za marsikaterega so to tudi bile najljubše otroške igrače. Toda ali vemo še kaj drugega o LEGU?

Danska družba LEGO je bila ustanovljena leta 1932, čeprav je svoje današnje ime dobila šele nekaj let kasneje. Sprva so v njej izdelovali zgolj lesene otroške igrače. LEGO kocke v taki obliki, kot jih bolj poznamo danes, so trgu prvič predstavili leta 1949, vendar so bile na začetku dokaj nestabilne, saj je bila spodnja stran votla. Kasneje so jih izpopolnili tako, da so v notranjost LEGO kock dodali votle valjčke. Ustanovitelj podjetja, ki je še danes v večinski družinski lasti, Ole Kirk Christiansen je zasnoval moto podjetja z »Le najboljše je dovolj dobro«. S tem je spodbujal delavce, da niso popustili pri kvaliteti. To se jim je obrestovalo, saj je podjetje postalo globalna velesila na področju izdelovanja otroških igrač. Svojo ponudbo LEGO kock so stalno izpopolnjevali. Dodali so ji plošče in poševne dele za strehe, kasneje tudi figurice, kolesa, prozorne kocke itd.

LEGO kocke danes obsegajo predvsem tri sklope, in sicer: Lego duplo (otroške igrače namenjene otrokom od drugega leta starosti dalje), Lego (kocke namenjene otrokom od petega leta starosti dalje) in Lego tehnic (zahtevnejša oblika kock, namenjena otrokom, ki imajo raje tehniko). Četrti sklop – Lego primo, ki pa je bil najenostavnejša oblika LEGO kock pa ni več v prodaji.

Skrivnost uspeha LEGO kock je predvsem v tem, da so narejene iz kvalitetne plastike in ob normalni uporabi izredno vzdržne. Prav tako omogočajo sestavljanje praktično katerih koli dveh kock, kar pomeni, da je možno sestaviti neskončno število različnih kombinacij, to pa zelo pripomore k razvoju otrokove domišlije in ustvarjalnosti.