Arhivi Kategorije: kulinarika

rastlina vanilije

Vanilija v prahu in vanilijev sladkor nista eno in isto

Kljub temu, da je vanilijev sladkor dejansko kot prah, pa vseeno to ni enako kot je vanilija v prahu. Dejstvo je, da je vanilija v prahu posušena vanilija, ki je zmleta v prah in ki ga lahko uporabljamo za zares zelo različne stvari, od dodatka za okus pa vse do smutijev, kosmičev, sokov napitkov, kot dodatka za okus v sladice in podobnega. A vseeno to ni vanilijev sladkor, ki se ga uporablja predvsem v peki. To je dejansko samo mešanica sladkorja in arome vanilije, ki z naravno vanilijo nima prav čisto nič skupnega, saj je aroma narejena v laboratoriju in ravno zato je lahko cena tega sladkorja toliko nižja kot jo ima prava vanilija v prahu, ki ji ni dodana nobena aroma ali kakšna druga primes. Če upoštevamo to dejstvo, potem je res kar čudno, zakaj ljudje kupujejo ta pravzaprav umetni sladkor, vendar pa sam to dejstvo pripisujem najrazličnejšim receptom, ki peka usmerijo v trgovino ponj, namesto da bi v receptu pisalo kar že v osnovi, da je potrebna vanilija v prahu, sladkorja pa je pač treba dodati nekaj gramov več. Na ta način bi bila tudi sladica kot prvo veliko boljša, kot drugo pa tudi bistveno bolj zdrava, ampak po mojem mnenju bo moralo miniti še veliko časa, preden bodo gospodinje prepoznale, da je vanilija v prahu bistveno boljša in da v popolnosti nadomešča stare recepte v tem delu oz. še boljše, da bolj intenziven okus od tega, kar smo danes vajeni.