Arhivi Kategorije: Otroci

Kje vse je zaželena uporaba otroške čelade

Če menite, da je otroška čelada obvezna samo na kolesu, se še kako zelo motite. Svojega malčka boste morali najprej naučiti voziti kolo, vendar ne še takoj s čisto pravim kolesom. Za začetek je odlična izbira poganjalec, ki se med vsemi sredstvi za navajanje otroka na pravo vožnjo dokazano najbolje obnese. Tudi v tem primeru mora biti na glavi vašega malčka obvezno prisotna čelada.

Ključno pa je, da svojemu otroku omogočite povsem novo čelado, ki je dovolj kakovostna in seveda prave velikosti. Rabljena čelada mu ne bo kaj dosti koristila, prav tako ne prevelika ali premajhna.

Pred nakupom naj otrok čelado dobro preizkusi

Čeprav je morda otroška čelada, ki jo je pred časom uporabljal starejši otrok, še vedno videti povsem uporabna, takšne opreme ne priporočamo drugim, mlajšim otrokom. Znano je, da rabljena čelada nikakor ne more ponuditi takšne varnosti kot povsem nova in seveda ustrezna.

Za vsakega malčka torej kupite povsem novo čelado, in to v specializirani prodajalni s tovrstno opremo. Otroka vzemite s seboj in skupaj z njim izberite primerno opremo. Zlasti je pomembna velikost in seveda tudi materiali. Ne nazadnje pa naj vam malček pokaže, kakšen motiv na čeladi mu je najbolj všeč oziroma kateri barvni odtenek. Če boste upoštevali ta del otrokovih želja, bo čelado zagotovo precej raje nosil oziroma uporabljal.

otroska celada

Otroka navadite na uporabo čelade

Ko je nova otroška čelada končno na svojem mestu, otroku povejte, zakaj jo mora uporabljati. Nato ga podučite o tem, kako si jo namesti na glavo. Prav tako ga spomnite, da na poganjalca ali na kolo nikoli ne sme sesti, če na glavi nima čelade. Pri tem ne bodite preveč strogi, saj vas bo otrok zagotovo bolj upošteval.

Obenem mu lahko razložite še druga pravila pri vožnji s kolesom. Ne pozabite mu opisati tudi vseh delov sredstva, s katerim se bo učil vožnje. Opise seveda poenostavite. Ko končate z razlago, pa naj vam otrok na kratko povzame, kaj se je naučil. Še bolje pa je, da mu vi postavljate vprašanja, on pa odgovarja. Kaj kmalu pa bo prišel čas, ko se boste z otrokom z domačega dvorišča s kolesom odpeljali kam dlje. Tedaj bosta imela kolo in otroška čelada še toliko večji pomen.

 

Tetra plenice ponovno postajajo vse bolj priljubljene

tetra plenice

Nekoč so bile plenice izjemno priljubljena vrsta plenic. V tem hipu se njihova priljubljenost ponovno vrača. A če primerjamo današnje s tistimi iz preteklosti, je razlika med njimi očitna. Današnje so namreč veliko preprostejše za uporabo.

Na sploh pa tetra plenice predstavljajo odlično ekološko rešitev, ki ne nazadnje dobro vpliva še na družinski proračun. Tega ne bremenijo tako kot na primer tiste za enkratno uporabo.

Ključne prednosti tetra plenic

Obstaja kar nekaj zelo pomembnih prednosti, s katerimi se ponašajo bombažne tetra plenice. Najvidnejše pa so zagotovo, da so ekološke, da se jih lahko uporabi večkrat, da so zračne, da je likanje nujno samo v prvih dveh mesecih in ne nazadnje so odlična gospodarska rešitev.

V primerjavi s prednostmi je slabosti zelo malo, a so za nekatere kupce lahko ključne, zato se raje odločijo za nakup plenic za enkratno uporabo. Obstajata dve vidnejši slabosti tetra plenic. So manj vpojne in za vzdrževanje veliko zahtevnejše, saj jih je treba ne nazadnje tudi prati ter likati.

Kvadratne tetra plenice

Na trgu lahko izbirate med več različnimi vrstami tetra plenic. Kupci se najpogosteje odločajo za kvadratne. Pri izbiri pa morajo biti zlasti pozorni na material, bombaž, dimenzijo, gramaturo, dizajn.

Kvadratne plenice tetra so praviloma izdelane iz bombaža, biobombaža in bambusa. Najpogostejša dimenzija je 70 x 70. Od gramature pa je odvisno, kakšna je vpojnost plenic. Višja kot je gramatura, višja je vpojnost. Kar se tiče samega dizajna, pa so vam na voljo klasične bele ali pa barvne plenice tetra ter še takšne s potiskom.

Aqua scale banjice za lažje umivanje dojenčkov

Banjice za otroke? Zakaj pa ne. Otroci se radi kopajo. Večina otrok naravnost obožujejo vodo. Verjetno ste že opazili na morju, da otroci naravnost obožujejo morje. Zakaj jim potem doma ne bi pripravili kopeli. Aqua Scale je prava kad za otroke. Kot bi rekli mini jacuzzi za otroka. Gre za mini banjico, ki vsebuje več komponente. Seveda je kopanje privzeto, vendar je Aqua Scale mini banjica za otroke z določenimi funkcijami. Poglejmo si katere so te funkcije.

Kopanje malčka še nikoli ni bilo tako enostavno. Predvsem so tovrstne banjice namenjene novorojenčkom. Omogočajo izbiro in določitev temperature. Kot to pa omogočajo tudi tehtanje otroka. Kar je zelo priročna lastnost. Banjica je narejena tako, da otrok ne more zdrseti. Ima vse potrebne oblikovne značilnosti, da je otroku udobno in varno. Ima ergonomsko obliko, kar pomeni, da bo »drža« otrok, oziroma položaj otroka pravilen glede na njegovo velikost. Da pa bo izkušnja kar se da uporabna in enostavna, je vse skupaj opremljeno z visokokakovostnim in vodoodpornim zaslonom na dotik. Tako bo upravljanje enostavno in praktično.

Aqua Scale je dokaj nov produkt, ki vam bo umivanje vašega malčka olajšal že za slabih osemdeset evrov. Izdelek pa lahko kupiti skoraj povsod po državi. Gre za prodajni hit, katerega mame priporočajo. Lahko bi rekli, da je to še ena v vrsti pametnih naprav, vendar bolj kot to je pripomoček, ki bo staršem zelo olajšal umivanje otroka, samemu otroku pa bo neverjetno všeč. Otrok se bo tako še bolj navadil na vodo in Aqua Scale bo nenadomestljiv pripomoček pri tem.

Inhalatorji za otroke

Inhalacijska ali aerosolna terapija je eden najpomembnejših in razširjenih načinov zdravljenja bolezni dihal. V nekaterih primerih se uporablja tudi za zdravljenje ali lajšanje nekaterih drugih obolenj. Zdravilne učinkovine v dihalni sistem vstopijo s pomočjo naprave, ki se imenuje inhalator. Le ta s svojim delovanjem omogoča nastanek majhnih, drobnih delcev (aerosolov), ki s pomočjo ustnika ali maske prehajajo v dihalne poti. V primeru alergij in astme je inhalator več kot le priporočljiv. A ob poplavi inhalatorjev na tržišču ne moremo vedno vedeti za katerega naj se odločimo. Inhalatorji (vdihovalniki) so različnih vrst, zato pravila za uporabo enega ne veljajo nujno za vse podobne aparate. Zdravila za inhaliranje se razlikujejo tako po zdravilnih učinkovinah, kot po lastnostih samega inhalatorja. Za zdravljenje kronične obstruktivne pljučne bolezni ali kroničnega bronhitisa velikokrat uporabljamo enaka zdravila kot za zdravljenje astme, vendar ne na enak način kot jih uporabljamo pri astmi. Pri zdravljenju otrok je priporočljivo najprej poseči po inhalacijski terapiji. Inhalacijska terapija s pomočjo inhalatorja je varna in učinkovita. Inhalacija je pri dojenčkih in otrocih priporočljiva za astme, bronhitisa, vnetja ušes, vnetja sinusov, pri prehladih, gripi, ter za mehčanje sluzi v nosu. Pri otrocih do bolezni pogosto pride tudi zaradi slabo pozdravljene predhodne okužbe oziroma njene ponovitve. Zdravljenje z inhalacijo lahko to uspešno prepreči. Priporočljivo je, da nastavke (maska,nosnik,ustnik) vedno uporablja le ena oseba.

S tem se zmanjšajo možnosti morebitnega prenosa okužbe na ostale uporabnike. To je še posebej pomembno, če inhalator uporabljajo otroci. Ultrazvočni inhalator je pripomoček, ki pretvori zdravilo iz tekoče oblike v aerosolno razpršilo, tega pa razpršimo naravnost v respiratorni trakt (dihalne poti).S pomočjo komore (s stranskim pretokom zraka) zdravilo lažje prodre v dihalni trakt, zahvaljujoč optimalni velikosti aerosolnih delcev. Inhalator deluje ultrazvočno, kar omogoča izjemno hitro in tiho delovanje – idealno za otroke. Inhalator prav tako vsebuje povezovalni tulec, kar omogoča zdravljenje.

Otroška posteljica mora biti kvalitetna, varna in udobna

Otroška posteljica mora biti kvalitetna, varna in udobna in nujno je, da je zadoščeno vsaj tem trem pogojem. Čeprav so dobre posteljice tudi veliko dražje, bo vaše spanje precej bolj mirno, če boste vedeli, da se vašemu otroku ne more zgoditi nič.

Prav gotovo mora biti varnost na prvem mestu. Tako je pomembno, da so stene posteljice dovolj visoke, da otrok ne more sam splezati čez, če se ponoči zbudi. Ena stena posteljice se lahko odpira in ta stran naj bo vedno obrnjena proti vaši postelji. Tako boste lahko steno spustili dokler je otrok še manjši in tudi pozneje, če ga boste želeli spraviti iz posteljice v posteljo.

Ko rečemo otroška posteljica mora biti kvalitetna, varna in udobna imamo v mislih tri stvari, od katerih je udobnost na drugem mestu. Le udobna posteljica bo omogočala udobno spanje otroku, ki se bo zaradi tega tudi ponoči manj zbujal in posledično boste tudi vi spali precej več. Udobnost ni odvisna od same posteljice oz. lesenega dela, saj na to vpliva predvsem vzmetnica in posteljni pod.

Kvaliteto posteljice smo postavili šele na tretje mesto, kar je le redko v praksi. Če kot kvaliteto štejemo to, kako dolgo bo posteljica zdržala, je to prav gotovo manj pomembno od varnosti vašega otroka in njegovega udobja med spanjem. Kljub temu bo le kvalitetna posteljica zdržala več otrok in če tudi sami načrtujete imeti še kakšnega, raje odštejte nekaj več denarja tudi za kvaliteto, saj boste v nasprotnem primeru naslednjič spet kupovali novo posteljico.

Otroška posteljica mora biti kvalitetna, varna in udobna in v tem primeru smo že zadostili vsem zahtevam, ki jih mora imeti vsak, ki se odpravi v nakup nove posteljice. Pomembno je tudi to, da posteljico spravite na varno mesto v tistem obdobju, ko je ne potrebujete.

Risanke so lahko zabavne in poučne

Otroške risanke imajo več dobrih lastnosti. Če jih izpostavimo le nekaj, ne moremo mimo bistvenih in to so, da se otrok ob gledanju risanke za otroke zabava, bogati besedni zaklad in izobražuje na različnih področjih. Nekatere risanke so bolj poučne, druge manj, a pri vsaki se najde kaj uporabnega.

Tudi starši komaj čakamo, da začnejo naši sinovi in hčere z gledanjem risank, saj imamo takrat kar nekaj prostega časa več. Pogosto se otroci ob gledanju risanke ne zmenijo za svet okoli njih in v tistem času ne potrebujejo vaše pozornosti. Vi pa se lahko v tem času, ki pri najmlajših ne bo prav dolg, posvetite čemu drugemu ali se le nekoliko spočijete.

Hitro po rojstvu se začnemo spraševati, kdaj bo naš otrok začel gledati risanke. Prebiramo različne forume in druge spletne strani ter iščemo pravi odgovor. Vsekakor pa ne boste dobili natančnega odgovora, saj se zanimanje za risanke pojavi različno in ni pogojeno s točno starostjo otroka.

Risanke za otroke naj bodo torej nekaj, s čimer boste otroka skušali zabavati, a ga nikar ne silite, če sam še ni pripravljen na to in ne pokaže želje. Ko se začne to obdobje, boste potrebovali različne risanke za otroke. K sreči je danes veliko možnosti in skoraj vsaka risanka je hitro ter ugodno dostopna. Preko različnih internetnih omrežij in spletnih strani, je skoraj vsaka risanka na voljo že brezplačno, le kvaliteta je včasih nekoliko okrnjena. Skoraj vsaka risanka se lahko kupi tudi v otroških trgovinah, predvajanje s CD-jev, DVD-jev in podobnih medijev pa danes omogočajo že zelo ugodni predvajalniki.

Slovenske risanke so redke, a kljub temu jih je vsaj nekaj. Če gledate slovenske risanke, bo risanka tako ali tako že v slovenskem jeziku, sicer bo najboljša sinhronizacija, zlasti za mlajše otroke, ki podnapisov še ne berejo. Med slovenske risanke lahko štejemo le tiste, ki so narejene s strani domačih proizvajalcev in jih je le peščica, tako proizvajalcev kot risank.

Otroške knjige so odličen učni pripomoček

Knjige in knjigice so odličen učni pripomoček, ki pomagajo našim najmlajšim pri učenju in spoznavanju stvari in predmetov okoli nas. Otroške knjige naj bodo obvezno prisotne med igračami vašega otroka, saj se bo tako otrok hitreje učil in že zgodaj spoznal, da so knjige odličen in obvezen učni pripomoček.

Kdaj je primeren čas, da kupimo knjige za otroke?
Poznamo različne knjige za otroke, ki so primerne za različne starosti otrok. Nekatere knjige za otroke so namenjene najmlajšim. Za takšne otroške knjige je značilno, da vsebujejo veliko velikih slik in čisto nič ali le malo besedila. Takšne otroške knjige so navadno namenjene otrokom do drugega leta starosti in vsebujejo predvsem predmete, barve in podobne stvari, ki se jih lahko učijo najmlajši.

Pravljice za otroke so namenjene malo starejšim, od drugega leta naprej. V tem času so mali navihančki že pripravljeni prisluhniti našemu branju in že razumejo večino stvari, ki jih vsebujejo pravljice za otroke. Pravljice za otroke so primerne kar nekaj let in zaradi tega ne odlašajte z nakupom in branjem teh stvari, s katerimi se bo povečal tudi besedni zaklad otroka.

Knijgice, ki jih bodo brali sami, so namenjene že nekoliko večjim. Praviloma so takšne knijgice namenjene prvošolcem, lahko pa začnete z učenjem branja že prej.

Koliko knjig naj kupimo otroku?
Kupujte čim bolj različne otroške knjige, a ne pretiravajte z njimi. Zlasti najmlajši bodo radi pregledovali vedno iste otroške knjige, s tem pa še utrdili svoje znanje o barvah, živalih, predmetih in drugih stvareh, ki jih bodo knjige vsebovale. Tudi večkratno prebiranje istih pravljic bo razveselilo vsakega otroka, saj vas bo za kakšno pravljico tudi sam prosil, da jo preberete še enkrat, dvakrat, trikrat …

Pogosto se s knjigami ne ravna dovolj pozorno in zaradi tega se tudi uničijo. Poskrbite za to, da ne bo vaš otrok mečkal knjig, jih dajal v usta ali uničeval na kakšen drugačen način in tako poskrbite, da bo znal ceniti tudi druge stvari.