Arhivi Kategorije: Plastične operacije

Mezoterapija, tehnika za pomlajevanje kože

Mezoterapija je pomaga pri pomlajevanju kože, vanjo se z vbrizga hialuronska kislina, vitamini in druge koristne snovi. Človek je od nekdaj skrbel za svoj izgled, zato ne presenečajo zelo stari zapisi o uporabi metod za pomlajevanje kože.

 • Že zdavnaj je bilo ugotovljeno, da je staranje kože nekaj naravnega. Procesa ni mogoče zaustaviti, lahko pa se blaži posledice staranja.
 • V osnovi lahko človek veliko stori z zdravim načinom življenja, dodatno si danes lahko pomaga s kozmetiko ter storitvami dermatologov in dermatoloških ambulant. Zaradi naštetega mezoterapija ni odkritje sodobnega časa, ampak predvsem naravna metoda.
mezoterapija je učinkovita pri pomlajevanju kože

Mezoterapija lahko pomaga zavirati staranje kože na obrazu

Najstarejši znani zapisi o pomlajevanju kože izvirajo iz obdobja pred našim štetjem, primerljiva metoda je bila opisana leta tisoč sedemsto triindevetdeset. Sodobne metode temeljijo na času primerno posodobljeni osnovi iz obdobja po drugi svetovni vojni.

Hialuronska kislina ima pomembno vlogo za izgled naše kože

 • Hialuronska kislina je s kemijskega vidika glukozaminoglikan, človeško telo ga vsebuje tudi v tkivih, predvsem pa v sklepni tekočini, hrustancu, steklovini ter steni krvnih žil.
 • Pomembna lastnost hialuronske kisline je njeno izredna sposobnost zadrževanja vode. Hialuronska kislina lahko veže do tisočkrat več vode, kot je njena lastna teža. Zato prispeva k hidraciji kože in posledično njenemu videzu.
 • S staranjem telo proizvaja vedno manj hialuronske kisline, koža začne postajati vedno bolj krhka in tanka. Posledica so gube, koža izgublja elastičnost in volumen. Z vnašanjem hialuronske kisline mezoterapija pomaga koži na naraven način. Dodatno mezoterapija uporablja vitamine, aminokisline, nukleinske kisline ter antioksidante.
 • Mezoterapija vključuje več posegov, najpogosteje od tri do pet. Več ali manj obsegov odvisi predvsem od individualnih značilnosti kože. Mezoterapija se začne s predhodnim pogovorom z osebnim zdravnikom. Osebni zdravnik svetuje glede priprave ter glede morebitnega jemanja zdravil.
 • Nekaj dni pred posegom je treba prenehati z jemanjem zdravil, saj lahko nekatera zdravila povečujejo možnost drobnih krvavitev.
 • Mezoterapija omogoča optimalne rezultate v kombinaciji z ostalimi postopki in metodami pomlajevanja.

MEZOTERAPIJA

Ponesrečene lepotne operacije – kakšno je v resnici tveganje?

Najpogostejše oblike lepotnih operacij

Med najpogostejše oblike lepotnih operacij spadajo popravki nosu (rinoplastika), povečava prsi, glajenje gub, povečava ustnic, operacija očesnih vek, presaditev las, liposukcija … Ljudje se za lepotne operacije odločajo v želji po lepšem videzu, vendar pa se stvari žal ne iztečejo vedno tako, kot bi si želeli …

 

Ponesrečene lepotne operacije

Ponesrečene lepotne operacije niso tako redke, kot si morda predstavljate. Če se že odločate za tovrsten poseg na svojem obrazu ali telesu, izberite izkušenega in uveljavljenega kirurga, četudi boste morali za to odšteti nekaj več denarja. Ponesrečene lepotne operacije vas lahko precej bolj zaznamujejo in vplivajo na vašo samozavest kot osnovno stanje, zaradi katerega ste se odločili, da se podvržete kirurškemu nožu. To gotovo ni področje, kjer bi lahko varčevali. Če ste povsem prepričani, da je to nekaj, kar želite storiti, poskrbite, da boste deležni resnične kvalitete.

 

Obstaja rešitev?

Ponesrečene lepotne operacije pustijo posledice, ki jih je pogosto težko ali celo nemogoče popraviti. Mnogi, ki so prestali tovrstno ponesrečeno lepotno operacijo, si bolj od vsega želijo, da bi se stvari vrnile v prejšnje stanje, s katerim so bili včasih tako nezadovoljni. Kljub vsemu pa obstaja možnost določenih popravkov (ki sicer niso nikoli povsem optimalni), za kar boste potrebovali dobrega kirurga in seveda precej denarja. Prav zaradi tega je bolje razmišljati vnaprej in skrbno izbrati zares najboljšo možnost. Ponesrečena lepotna operacija gotovo ni nekaj, česar si želite.

 

Od lepote ni nič vzeti, pa jo vendar vsak hoče imeti. (slovenski pregovor)

 

Plastične operacije slavnih

Plastične operacije slavnih so še posebej pogoste. V svetu blišča in glamurja je videz običajno še bolj pomemben kot pri »navadnih smrtnikih«, zato marsikdo podleže pritiskom. Vas zanima, kateri slavni so šli pod nož? Za vas smo zbrali 5 takšnih primerov …

 1. Michael Jackson

Pokojni Michael Jackson je med slavnimi najverjetneje rekorder, kar se tiče plastičnih operacij. Najbolj nezadovoljen je bil s svojo barvo kože (v osnovi je bil temnopolt, na koncu pa je bila njegova koža povsem svetla), znan pa je bil tudi po številnih plastičnih operacijah nosu, ustnic in ličnic.

 

 

 

 1. Heidi Montag

Ena izmed tistih, ki se uvršča v kategorijo plastične operacije slavnih, je tudi zvezdnica resničnostnega šova Heidi Montag, za kar je zapravila ogromno denarja, vendar rezultati žal niso bili takšni, kot je želela. Naravna lepotica, ki je zaradi pomanjkanja samozavesti menila, da je grda, je s številnimi plastičnimi operacijami dosegla prej obraten učinek. Zdaj se posveča opozarjanju na posledice, ki jih lahko imajo tovrstni posegi.

 

Heidi Montag

Heidi Montag

 1. Joan Rivers

Igralka Joan Rivers je pred kratkim priznala, da naj bi prestala že svojo 734. plastično operacijo. Čeprav so njeni bližnji v skrbeh zanjo, pa sama v tem ne vidi ničesar problematičnega in se niti ne zaveda svoje odvisnosti.

Joan Rivers

Joan Rivers

 1. Alicia Douval

Plastične operacije slavnih pogosto ne uspejo najbolje, kar je doživela tudi nekdanja manekenka Alicia Douval. Čeprav sta njen obraz in telo skorajda povsem iznakažena, še vedno ni obupala nad lepotnimi posegi.

 

Alicia Douval

Alicia Douval

 1. Miša Molk

Plastične operacije slavnih so v Sloveniji še vedno precejšnja tabu tema. Številna ugibanja se pojavljajo predvsem glede Miše Molk, čeprav sama trditve zanika, po mnogih informacijah pa naj bi bila redna obiskovalka lepotnih kirurgov, ki naj bi ji s pomočjo botoksa poskušali zagotoviti večno mladost …

 

Miša Molk

Miša Molk

 

3 situacije, ko plastične operacije niso prava izbira

 1. Poskus kompenzacije nizke samozavesti

Če se soočate z nizko samozavestjo in mislite, da vam bodo plastične operacije pri tem pomagale, ste na napačni poti, saj s tem ne boste rešili ničesar, ampak se lahko kvečjemu zapletete v začaran krog novih in novih plastičnih operacij, vaša samozavest pa ne bo zaradi tega nič večja, ampak prej obratno. Raje se lotite resničnih težav in jih poskusite razčistiti. Naučite se pridobiti notranjo moč in samozaupanje, ne glede na vaš videz. Šele takrat, ko se naučite živeti sami s sabo ne glede na vse, so plastične operacije lahko smiselne. Nikakor pa si jih ne predstavljajte kot čudežno rešitev, s pomočjo katere bodo izginile vse vaše težave.

 1. Pritiski drugih

Odločitev za plastično operacijo ne sme biti nikoli posledica pritiskov drugih. Če vas nekdo ne more sprejeti takšnih, kot ste, to najverjetneje ni oseba, ki bi jo želeli v svojem življenju. Manjše nepopolnosti so tisto, kar dela človeka posebnega, unikatnega. Ne spreminjajte se na željo drugih. Plastične operacije morajo biti posledica samostojne izbire. Vprašajte se, ali je to res nekaj, česar si sami želite.

 1.  Premalo časa za razmislek

Nikar se ne prenaglite pri odločitvi za plastično operacijo. To je nekaj, kar vas bo zaznamovalo za vse življenje, zato si vzemite dovolj časa za razmislek. Obstaja precej velika verjetnost, da boste nenadne in nepremišljene odločitve kasneje obžalovali. Naj se vam torej nikamor ne mudi. Dobro pretehtajte vse prednosti in slabosti ter razmislite o tveganjih.

 

Najlepši del lepote je tisti, ki ga slika ne more izraziti. (Francis Bacon)

 

Povečanje obsega in oblike prsi

Pri ženskah je povečanje prsi najpogostejša želja med plastičnimi operacijami. Družba posamezniku v sodobnih časih postavlja vse višje standarde na vseh področjih; med drugim tudi na področju telesnega videza posameznika. Zato je razumljivo je, da se vse več ljudi odloča za posege, ki so namenjeni izboljšanju telesnega videza. Kirurške tehnike za povečanje prsi so vedno le boljše in tudi število ponudnikov teh storitev narašča. Posledica je, da postaja tovrsten poseg tudi cenovno ugodnejši in tako se zanj odloča vse več žensk.

Tehnično se povečanje prsi doseže s prsnimi vsadki, ki so nameščeni bodisi pod prsno mišico bodisi nad njo. Nameščenost vsadkov je odvisna od vrste vložka, od želenega obsega povečanja prsi in anatomskih značilnosti vsake posamezne uporabnice. Operacije za povečanje prsi poveča prsni obseg, istočasno pa učinkujejo tudi na njihovo obliko, ki postane bolj pokončna in napeta.

 

Pred operacijo za povečanje prsi se natanko posvetujte s ponudnikom storitve. Pomembno je, da uporabnica jasno predstavi svoje želje in pričakovanja. Strokovnjaki na področju pa morajo predstaviti alternativne možnosti in realne posledice posega. Dogovoriti se je potrebno o vrsti vložka (silikon ali solna raztopina), o vrsti vsaditve (pod mišična ali nad mišična), o želenem povečanju in obliki ter o kratkoročnih (brazgotine, okrevanje po operaciji) in dolgoročnih (morebitna kasnejša odstranitve vsadkov) posledicah posega.

Žensk, ki si želijo operacije za povečanje prsi je vedno le več in tudi različnih ponudb kirurških pristopov in tehnik je že mnogo več kot nekoč. Vrsta posega se izbere individualno, glede na želje, življenjski stil in anatomijo posameznice. Poglobljen osebni pogovor s ponudnikom storitve je zato ključen.

Plastične operacije kot popravilo naravnih krivic

Plastične operacije v družbi pridobivajo čedalje večjo vlogo in družbeno prepoznanje kot v preteklosti. Kadar človek ni zadovoljen s svojim videzom, takrat najbrž v življenju ne bo vesel. Zlahka si predstavljamo osebo, ki se že leta in leta muči s hujšanjem, pa nikakor ne more izgubiti maščobnih oblog na nekaterih delih telesa. Genetika je bila tej osebi nenaklonjena, pa čeprav se je trudila in je izgubila maščobne obloge po rokah in hrbtu ter drugih delih telesa, na stegnih in zadnjici pa nikakor ne gre. Plastične operacije kot je liposukcija lahko v tem primeru popravijo tisto, kar narava ne pusti popraviti sami osebi.

Zakaj bi si ne pomagali, če si lahko? Takšnih primerov je ogromno. Zamislimo si lahko tudi osebo, ki ima izjemno prikupen obraz, vendar izrazito nesimetričen nos, ki ga prav vsak opazi. Številne osebe s tem problemom pravijo, kako neprijetno je govoriti z ljudmi, ko ves čas vidiš, kako ti strmijo v nos vsakič, ko se ta oseba z njimi pogovarja. Zopet lahko plastične operacije popravijo krivico tam, kjer je bila narava nepravična. Nekateri sicer pravijo, da se mora človek sprijazniti z lastnim videzom, vendar težava je v tem, ker se okolica skoraj zagotovo ne bo. Estetika je v naši družbi več kot le prijetna lastnost, je v bistvu vrednota, na podlag katere se ljudje odločajo. Splošno znano dejstvo je, da se delodajalci raje odločajo zaposliti lepše ljudi kot grše ljudi. Plastične operacije torej le popravljajo določene družbene krivice, saj lepši ljudje nimajo nobene dodatne predpravice, da bi bili uspešnejši kot grši.

Povečanje dojk in odločitve o merah

Lepotni ideali se spreminjajo iz obdobja v obdobje, zato tudi povečanje dojk ni v vsakem času vedno enako obsežno. Danes estetsko povečanje dojk ne teži k velikim meram, ampak k primernim proporcem. Ženske se odločajo za povečanje dojk v osnovi zaradi dveh razlogov: zato da bi ugajale moškim in zato da bi si povečale samozavest. V povprečju moškim niso všeč ne prevelike in ne premajhne dojke, zato z velikostjo nima smisla pretiravati. Kar se samozavesti tiče pa je tako, da je povečanje dojk lahko v veliko pomoč pri izboljšanju samozavesti, vendar pa to nikakor ni dovolj.

Ženka mora delati tudi veliko na svoji psihi, da se kot oseba lahko razvije v samozavestnega človeka. Dobro počutje v lastnem telesu je pomembno za splošno uspešnost v življenju, vendar pa nikakor ni dovolj. Povečanje dojk, če je pretirano, lahko v družbi izzove prav nasprotne učinke, kot smo želeli sami. Neproporcionalno velike dojke na ženski, ki je bolj drobna in nizka, lahko ustvarijo videz, ki je daleč proč od estetskega ideala, ki ga sicer ženska ima, vendar pa je narobe ocenila, kako bo estetski opravek deloval na njej sami. Večinoma si ženske želijo svoj ugled v družbi z povečanjem dojk izboljšati, zato je bolje, da poslušajo nekoga, ki se na stroko res spozna, kot pa da se odločajo na podlagi svojih občutkov, ki so lahko pod močnim vplivom osebnih frustracij in so zato pretirani. Zato je pametno pred operacijo za povečanje dojk dobro poslušati in upoštevati estetskega kirurga, ki se odlično spozna na estetske ideale naše družbe.

operacija nosu

Operacija nosu in njeno načrtovanje

Estetska operacija nosu je ena izmed najpogostejših želj ljudi, ki bi radi spremenili svoj videz. Temu se ne gre čuditi, saj je nos eden od ključnih elementov pri oblikovanju estetike obraza. Velikost in oblika nosu je podedovana od staršev. Dokončno se velikost in oblika tega organa razvijejo najkasneje do 16 leta starosti. Ljudje, ki so nezadovoljni z videzom lastnega nosu, tako to pogosto začutijo že v zgodnji mladosti. Preden pa se posameznik odloči za operacijski poseg za spremembo tega videza, pa je smotrno počakati še kar nekaj let po tem, ko je nos polno razvit. Vedno se je namreč potrebno prepričati, da je želja po spremembi videza nosu pristna in dolgotrajna ter da vztraja tudi po tem, ko so pubertetniške težave in frustracije zaradi lastnega videza že mimo.

Z odločitvijo za operacijo nosu se ne smemo prenagliti, temveč si moramo zanjo res vzeti dovolj časa za premislek. Operativni posegi v izgled nosu imajo namreč to značilnost, da je pogosto nemogoče ali pa zelo težko postopek obrniti in rehabilitirati prvotno stanje. Pred operacijo mora biti zato posameznik pri sebi prepričan, da je sprememba videza nosu res tisto, kar si želi. Pomembno je tudi, da se o spremembi temeljito posvetuje s kirurgom in dobi ob tem posvetu jasne predstave o tem, kaj lahko pričakuje po operaciji. Kirurg bo podal jasno sliko o tem, kakšen bo izgled nosu po operaciji. V premisleku je namreč treba upoštevati, da sprememba proporcev nosu in njegove oblike vpliva na spremembo proporcev torej videza celotnega obraza. Operacija nosu mora torej biti skrbno načrtovana in premišljena.

Estetska kirurgija

Estetska kirurgija nekoč in danes

V sodobnem svetu je videz pomemben gradnik osebnosti, zato je dandanes tudi estetska kirurgija panoga v vzponu.  Mnogi pa zato zmotno mislijo, da je estetska kirurgija sodoben fenomen, ki je povezan s sodobnim človekom, ki je postal do sebe in svojega videza vse bolj zahteven. V resnici pa temu ni tako. Estetsko kirurgijo so poznale in prakticirale več tisočletji stare civilizacije, najdemo pa jo tako rekoč po vseh koncih sveta.

Znano je, da si pripadnice določenih afriških plemen z kovinskimi obroči umetno podaljšujejo vrtove, moški pa si s posebno tehniko podkožno urezujejo različne vzorce in simbole. Na Kitajski je bilo običajno mladim dekletom in otrokom povijati stopala, saj velja malo stopalo za estetski standard. Presenetljivo pa je vedeti, kako dopolnjene tehnike estetske kirurgije so zdravniki uporabljali v starem Rimu. Panoga je bila takrat zelo razvita, po storitvah pa so povpraševali predvsem moški. Pogosto se je na njih izvajala neke vrste liposukcija oz. odstranjevanje podkožne maščobe na področju prsi. Prav tako so bili kirurgi izurjeni v odstranjevanju brazgotin, ki so ostale po morebitnih spopadih ali v vojnah. Zanimivo je, da je bila brazgotina, ki je nastala od bojevanja z mečem, stvar ponosa, če je zaznamovala sprednji del moškega telesa, vendar stvar velike sramote, če je bila vidna na hrbtu bojevnika. Slednja je namreč pomenila, da je vojak skušal zbežati iz bitke. Premožnejši Rimljani, ki so svoja telesa razkazovali ob kopanju v termah, so si seveda lahko privoščili to sramoto odstraniti.

Prepričanje, da je estetska kirurgija modna muha sodobnega zahodnega sveta, je zato zelo zmotno, saj so jo poznale različne kulture, v različnih krajih in časih.