Arhivi Kategorije: Porod

Delovanje dude je velikokrat čudežno

Duda za otrokaDude, njen nakup in uporabo najbolje poznajo mlade družine, ki imajo dojenčka. Dude so tiste h katerim se starši zatečemo, ko želimo svojega otroka potolažiti ali ga pomiriti. Na žalost lahko napačno izbrana duda povzroči kar nekaj zmede in otroka nauči napačne uporabe obraznih mišic. Zato pri nakupu dude posebno pozornost namenimo starosti otroka, za katerega izbiramo dudo in materialu iz katere je duda narejena. Duda, ki jo ponudimo otroku mora biti vedno čista, takoj po nakupu jo operemo s milom in s vročo vodo, kasneje pa jo vedno, ko pade na tla skrbno operemo. Delovanje dude je včasih prav neverjetno, otroka čudežno pomiri in ga obenem potolaži. Ortodontske dude so še posebej primerne, saj, če so pravilno oblikovane ne vplivajo na nepravilno obliko čeljusti in otrok nima težav s nepravilno oblikovanim zobovjem. Dude so narejene iz različnih materialov, še posebno pozornost moramo namenjati dudam iz gume, ki kaj hitro postanejo lepljive. Najboljše so silikonske, pa tudi dude, ki so narejene iz eko kavčuka. Dude ne smemo otroku nikoli obešati dojenčkom okoli vratu, če pa se nam pogosto dogaja, da duda pristane na tleh, kupimo posebne trakove. Za tolažbo svojega otroka se odločite za nakup dude, enostavneje bo, če nakup opravite kar preko spletne trgovine.

Čep – znanilec poroda

Kaj je čep in kakšna je njegova vloga?

Čep je poimenovanje za krvavo sluz, ki se v večjih količinah običajno pojavi kot prvi znak bližajočega se poroda. Med nosečnostjo je čep zapiral maternični vrat, pred porodom pa se odlušči, da bi omogočil prosto pot otroku.

Kaj sledi?

Se sprašujete, kaj storiti, ko se vam odlušči čep? Porod definitivno ni več daleč, vprašanje pa je, kdaj bo do njega prišlo – v nekaterih primerih lahko traja celo več dni. Odluščen čep tako še ne pomeni, da se bo porod začel še tisti trenutek. Potrebno je počakati, da vam odteče voda in se pričnejo popadki, ki bodo postajali vse pogostejši in močnejši. Če pa je v odluščenem porodnem čepu prisotna večja količina krvi (podobno kot ob menstruaciji), se morate čim prej odpraviti do ginekologa, da preveri, ali vse poteka tako, kot bi moralo. 

Se porod pri vseh ženskah začne na enak način?

Pri nekaterih nosečnicah se čep pred porodom ne odlušči oziroma je manj opazen, s čimer ni nič narobe. Mnoge ženske so tako rodile povsem brez težav, čeprav so se prvi znaki bližajočega se poroda pojavili šele tik pred zdajci. V nekaterih primerih se ti znaki (odteče voda, popadki …) pojavijo celo prej, preden se odlušči porodni čep. Čeprav je mogoče najti mnogo vzporednic, je porod pri vsaki ženski vendarle povsem unikaten. V porodnišnico se je v vsekakor bolje odpraviti prej, kakor prepozno, četudi gre zgolj za »lažni alarm«. Še posebej v primeru, da gre za vaš prvi porod, so lahko nekateri znanilci, med njimi tudi odluščen porodni čep, nekoliko bolj dvoumni. Ne čakajte predolgo!

epiduralni porod

3 razlogi za epiduralni porod

  1. Široka dostopnost

Za epiduralni porod se v zadnjem času odloča vse več žensk, saj gre za najučinkovitejšo protibolečinsko metodo. V Sloveniji tako narašča število porodnišnic, ki nudijo 24-urno brezplačno možnost epiduralne analgezije, čeprav je ponekod ta še vedno plačljiva ali dostopna le v primeru, da se zanjo dogovorite vnaprej. Vse večje zanimanje za epiduralni porod, ki je bil v preteklosti precejšnja neznanka, povečuje tudi njegovo dostopnost. Slovenija se tako počasi, a vztrajno približuje trendu, ki ga narekujejo ostale evropske države, pri čemer je v ospredju predvsem Skandinavija – tam se namreč kar 90 odstotkov vseh nosečnic odloči za epiduralni porod.

 

  1. Varna izbira

Marsikatera ženska se boji negativnih posledic epiduralnega poroda, vendar gre v resnici za varen in rutiniran postopek – tako za otroka kot za mamo. Če se odločite zanj, bo že na začetku poroda v vaš epiduralni prostor (ob hrbtenjači) vstavljen majhen kateter, skozi katerega bo nato v določenih intervalih v vaše telo prehajal lokalni anestetik, ki bo omrtvičil dele, ki prevajajo bolečino ob popadkih.

 

  1.  Manj bolečin 

Seveda je glavni namen epiduralnega poroda zmanjševanje bolečin, ki so običajno prisotne pri rojevanje. Od nosečnice je odvisno, na kakšen način jih je sposobna  tolerirati. Če je tudi sicer vaš bolečinski prag relativno nizek, bi bilo morda dobro že vnaprej razmisliti o epiduralnem porodu. Na ta način boste imeli zagotovilo, da bo takrat, ko se bo »začelo zares«, prisoten anesteziolog, ki vas bo s svojim strokovnim znanjem vodil skozi proces – vse do tistega čarobnega trenutka, ko boste zaslišali prvi otrokov jok …

naravni porod

Naravni porod – pogumno ali neumno?

Nekaj statistike …

Naravni porod, s čimer je mišljen vaginalni porod brez dodatnih medikamentov, je v praksi skorajda neznan pojav – pogosto so določeni posegi nujni, vse več nosečnic pa se odloča tudi za protibolečinska sredstva, ki olajšajo celoten postopek. Tako je pri približno 11 odstotkih vseh porodov nujen carski rez, 4 odstotki otrok se rodijo s pomočjo vakuumskega poroda, pri ostalih nosečnicah narašča uporaba epiduralne analgezije, ki dobiva prednost pred naravnim porodom, kar pa je seveda močno povezano z bolečinskim pragom bodoče matere.

Prednosti naravnega poroda

Naravni porod ni vedno stvar izbire nosečnice, saj v mnogih primerih tako imenovani vaginalni porod ni mogoč. Za otroka je nedvomno bolje, da se postopoma privaja na povsem novo okolje, ki ga še ni vajen, saj je doslej poznal le tistega znotraj materinega telesa; med potiskanjem se namreč enakomerno sprošča voda iz njegovih oziroma njenih pljuč. Če porod poteka brez zapletov in carski rez ali vakuumski porod nista potrebna, lahko nosečnica še vedno odloča, ali želi protibolečinska sredstva. Za naravni porod je namreč potrebna dobra fizična in psihična pripravljenost, ki pa ju lahko ob primernem strokovnem vodenju pridobite v času same nosečnosti, čemur so namenjene številne delavnice za bodoče starše. Čeprav je naravni porod nedvomno napornejši, se mnoge nosečnice vseeno odločijo zanj, saj želijo v polnosti doživeti to edinstveno in nedvomno nepozabno izkušnjo. Pri naravnem porodu vam je lahko v pomoč gel, ki olajša celoten postopek, hkrati pa ne povzroča nikakršnih stranskih učinkov, o čemer priča visoko število nosečnic (približno 10 000), ki so z uporabo omenjenega gela prestale naravni porod brez obporodnih poškodb. Prav ta gel pa lahko obenem tudi nekoliko skrajša čas poroda, kar je še ena izmed njegovih številnih prednosti. Naravni porod je tako mogoč tudi v precej omiljeni obliki.

Otrok je ljubezen v vidni obliki. (Novalis)

Kako poteka vakuumski porod?

Kdaj je potreben vakuumski porod?

Vakuumski porod pride v poštev pri šibkejših popadkih, ko se predvideva, da bi porod po naravni poti trajal predolgo in tako ogrozil otrokovo življenje zaradi pomanjkanja kisika. Porodničarji se odločajo za vakuumski porod tudi v primeru, ko je plod nadpovprečno velik, medenični izhod podpovprečno ozek ali pa je rotacija glavice obratna. Uporablja se tudi pri različnih kardiovaskularnih boleznih.

Postopek

Vakuumski porod se izvaja s pomočjo vakuumskega ekstraktorja, ki se namesti na otrokovo glavo, pri čemer se ustvari podtlak. Ob prilagajanju naravnim popadkom se počasi izvleče plod, pri čemer je potrebna posebna previdnost. Prav tako je nujno, da je materin mehur pred postopkom izpraznjen.

Morebitna tveganja

Čeprav mnogo žensk občuti strah pred vakuumskim porodom, pa je ta relativno varen in manj tvegan kot carski rez. Manjše odrgnine pri dojenčku so normalna posledica postopka in se zacelijo v kratkem času. Izkušen ginekolog bo poskrbel za pravilno izvedbo postopka in preprečil morebitne težje poškodbe, tako pri otroku kot pri materi (poškodbe porodnega kanala, ki se lahko pojavijo predvsem zaradi preveč sunkovitega vlečenja ali nepravilno nameščene naprave). Vakuumski porod je sicer načeloma precej rutinski postopek, ki se v različnih oblikah pojavlja že vse od leta 1705. V povprečju je nujen pri približno 4 odstotkih porodov. Strah je torej skorajda povsem odveč, še posebej če upoštevate dejstvo, da »klasičnega poroda« praktično ni – vsak porod je namreč specifičen, ne glede na to, ali je vakuumski ali ne. Prvi otrokov jok bo preglasil vse bolečine in strahove. Pogumno!