Arhivi Kategorije: Prehranska dopolnila

Prehranski dodatki

Kaj so prehranski dodatki in kdaj jih uporabljati?

Prehranski dodatki so še nekaj let nazaj veljali kot skoraj izključno domena športnikov, saj so le ti imeli povečane potrebe po določenih hranilnih snoveh. Vendar pa je današnji način življenja, predvsem pa današnji način prehranjevanja to razmišljanje prenesel na kar nekaj skupin današnjih ljudi. Hiter tempo življenja nam prinaša slabe razvade, vsaj kar se tiče prehranjevanja, ki je velikokrat pomanjkljivo, pa tudi neredno, le redko si vzamemo čas za aktivnosti v naravi, še manj za športne aktivnosti. Tako vedno več ljudi posega po prehranskih dodatkih. In kaj sploh prehranski dodatki so? Prehranski dodatki so živila, a njihov namen še zdaleč ni ta, da bi bili nadomestek za zdravo in uravnoteženo prehrano. Že samo ime namreč pove več, kot dovolj.

Prehranski dodatki na nek način pomagajo dopolnjevati našo prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali pa kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Prehranski dodatki niso čudežni izdelki, kot bi si lahko marsikdo povsem napačno predstavljal. Prehranski dodatki se žal še vedno velikokrat napačno enačijo z anaboličnimi stereoidi, ki pa nimajo eni z drugim prav nobene skupne točke. Stereoidi so namreč v nasprotju s prehranskimi dodatki našemu zdravju škodljivi, saj vplivajo na človekove sposobnosti. Naravni viri so še vedno najboljši način za pridobivanje hranilnih snovi v telo, ko jih potrebujemo. A žal vedno ne dobimo dovolj hranil s samo hrano, bodisi zaradi že omenjenih slabih prehranjevalnih navad, ali pa zaradi industrijsko pridelane sodobne prehrane. Naš organizem tako velikokrat zahteva dodatna mikro in makro hranila. Prehranski dodatki pa niso le mikro in makroelementi, saj lahko poleg slednjih vsebujejo tudi aminokisline, maščobne kisline, rastline, rastlinske izvlečke, mikroorganizme itd. Posamezne življenjske okoliščine in obdobja, kot so nosečnost, hitra rast, šport, starost, bolezen velikokrat zahtevajo posebno pozornost, in to so tudi obdobja, ko so velikokrat potrebni prehranski dodatki.

Več informacij najdete tukaj

Prehranska dopolnila, pomemben dodatek k uravnoteženi prehrani

Prehranska dopolnila niso v nobenem primeru nadomestilo za uravnoteženo prehrano, a v nekaterih primerih so potrebni in dobrodošli. Njihov osnovni namen je  dopolnjevanje običajne prehrane. Kadar vseh snovi ne dobimo s hrano je smiselno, da posežemo po prehranskih dopolnilih, kar je največkrat potrebno pri otrocih, nosečnicah, športnikih in pri starejših ljudeh. Prehranska dopolnila so koncentriran vir posameznih, lahko tudi kombiniranih hranil in vedno več se uporabljajo tudi pri otrocih. Pr neješčih otrocih, otrocih, ki ne jedo dovolj sadja, zelenjave ali mlečnih izdelkov, pojedo preveč hitre hrane in gaziranih pijač je smiselno da jim damo prehranska dopolnila. Ker so prehranska dopolnila podobna zdravilom, tako po obliki, kot po načinu jemanja je pomembno vedeti, da ne pomenijo enako. Še posebej nekateri vitamini in minerali v obliki zdravil vsebujejo več hranil kot prehranska dopolnila. Prehranska dopolnila so dosegljiva v različnih oblikah, lahko vsebujejo zdravila, zdravilna zelišča ali so izvlečki vitaminov in mineralov. Kupi se jih lahko v obliki tablet, kapsul, pastil, v obliki praškov ali kot tekočina. Z naravnimi ali imenovanimi tudi bio prehranskimi dopolnili ohranjamo svoje zdravje ali svojemu telesu povrnemo vitalnost in ohranjamo telesne funkcije v najboljši kondiciji. Kot dober dodatek k hrani uživajmo prehranska dopolnila.