Arhivi Kategorije: vrt

Traktorji, delovni stroji

Traktorji so delovni stroji.

V kmetijstvu so traktorji postali alternativna vlečna moč živalskih vpreg proti koncu devetnajstega stoletja, bolj množično pa so se razširili po drugi svetovni vojni. Za pogon je najprej služil parni stroj, kasneje bencinski motor, danes pa so traktorji večinoma opremljeni z dizelskim motorjem. Večinoma so v uporabi na področju kmetijstva in gozdarstva, v manjši meri pa tudi v drugih panogah. Kmetijstvo in gozdarstvo poteka na zelo različnih lokacijah, geografskih in podnebnih pogojih, zato so traktorji zelo različnih izvedb. Prilagoditve so lahko izvedene s spremembami na isti osnovi ali pa gre za posebne izvedbe. S spremembami na isti osnovi traktorji lahko ohranjajo cenovno konkurenčnost ter omogočajo zniževanje stroškov lastništva. Spremembe so zelo različne, osredotočajo pa se na prilagoditve obdelovalnim površinam. Obdelovalne površine imajo zelo različno podlago, razlikujejo se po velikosti, dostopnih poteh in drugih značilnostih. Razlike opazimo že na razmeroma majhnem slovenskem ozemlju. Imamo tako velike ravninske obdelovalne površine, kot gričevnate in gorske obdelovalne površine. Za velike ravninske obdelovalne površine prilagojeni traktorji so neprimerni za gorske obdelovalne površine in obratno. Na izbiro vplivajo tudi dostopne poti, ki so lahko ustvarjene po sodobnih zahtevah ali so v osnovi zelo stare dostopne poti. Prav tako se prilagoditve nanašajo na strukture rabe kmetijskih zemljišč. V Sloveniji največji več kot polovični delež dosegajo travniki in pašniki, slaba tretjino predstavljajo njihove, manj kot desetino pa predstavljajo trajni nasadi. Prav tako so traktorji lahko različni glede na vrsto kmetijstva oziroma cilje pridelovalce. V veliki meri gre za razliko v večjih ali manjši prilagoditvah. Pri samooskrbnem kmetijstvu gre največkrat za traktor, ki se prilagaja več različnim strukturam. Pri drugih vrstah pa gre lahko za manjše prilagoditve oziroma večjo specializacijo točno določeni vrsti. Najbolj izrazito je to pri specializiranem kmetijstvu, kjer gre za usmerjenost v zgolj določene pridelke.

Traktorji so nepogrešljiv del vsakega sodobnega kmetijstva.

www.merkur.si/vrt-in-okolica/vrtni-stroji/traktorji-in-dodatki

Vsestranski brusilniki

Ne glede na to, kaj želimo zbrusiti, lahko v specializiranih trgovinah zagotovo najdemo takšnega, ki bo ustrezal našim potrebam. Na trgu je toliko ponudbe, da lahko vsak izbira med brusilniki, ki mu tudi cenovno najbolj ugajajo.

 

Na voljo so bolj specifični brusilniki, ki so namenjeni točno določenim materialom, z drugimi pa lahko brusimo različne materiale, kot so lak, barva, kit, les, kovina in celo plastika.

 

Ko izbiramo med brusilniki, jih razlikujemo glede na njihove lastnosti – število vrtljajev, moč, težo in premer plošče – ter se na podlagi teh odločimo za najbolj primernega.

 

Ker obstaja mnogo različic, bomo na kratko opisali najbolj pogoste:

  • brusilni namizni, (postavi se ga na mizo, ima mehanizem za hitro menjavo brusilnega traku, tega pa lahko hitro nastavimo iz ležečega v pokončni položaj; delovna miza ima kotomer in naslon)
  • kotni, (je lahek za uporabo, saj tehta le okoli 2 kg; ima zaščitni pokrov in varnostno stikalo za kontroliran vklop, ki uporabnika varuje pred poškodbo. Dobri kotni brusilniki imajo večstopenjsko izbiro števila vrtljajev, tako da lahko izberemo ustrezno ostrino brušenja glede na material. Ročaj je majhen, zato lahko delo opravljamo bolj nadzorovano.)
  • (ima nastavek za natančno delo in uporabo na težje dostopnih mestih; ker je upogljiv, je bolj fleksibilen in udoben za fino uporabo. Zraven je priložen ključ, s katerim menjate pomožni pribor. Motor je kljub manjši moči dovolj zmogljiv. Ker je ročaj mehkejši, je manj vibracij, ki bi motile delavca pri uporabi.)

Poleg teh so nam na voljo še ročni, rotacijski, tračni in vibracijski brusilniki. Več podobnih izdelkov lahko najdete v sledeči spletni trgovini https://www.pricaraj.si/vrt-in-orodje v kateri sem tudi sam nekajkrat kupoval in bil izredno zadovoljen.

vrtne garniture

Vrtne garniture, spreminjajo okolico

Vrtne garniture prinašajo pozitivne spremembe v okolico našega doma.

Okolico vrtne garniture spremenijo poljubno, skladno z željami in zmožnostmi investitorja. Večinoma so spremembe izvedene z željo imeti dnevno sobo ali jedilnico na prostem. Osnovna izvedba predvideva uporabo v toplejših delih leta. Kdaj natančno bomo vrtne garniture prvič v letu uporabili in kdaj jih bomo umaknili na varno, kjer bodo zaščitene pred vremenskim vplivi, je odvisno od več pogojev. V prvi vrsti je to vreme. Imamo leta, kjer prijetne temperature začnejo zgodaj, v drugi primerih pa se zima nikakor noče posloviti. Nadalje je odvisna od geografske lege. V predelih z mediteranskim vremenom oziroma v predelih, kjer je ta vpliv dovolj močen, lahko vrtne garniture uporabljamo že razmeroma zgodaj. Bistveno prej kot v gorskih predelih, kjer pomlad prihaja z zamudo. Niso redki primeri, ko v predelih z mediteranskim vplivom ali predelih z mediteranskim podnebjem vrtne garniture že uporabljamo, medtem ko so prostori za njihovo uporabo v gorskih predelih pod snežno odejo. Zelo odvisen pa je začetek uporabe od izbire prostora. Zavetne, sončne lege lahko nudijo odlične pogoje tudi pozimi. Seveda v temu primerni oblačilih. Dodatno pa lahko z višjo investicijo vrtne garniture uporabljamo v zimskih vrtovih tudi pozimi. Z praktično enakim namenom, kot v poletnih mesecih. Izvedba mora nuditi ne le zaščito pred negativnimi vremenskimi razmerami, ampak tudi ogrevanje oziroma prezračevanje. Z ogrevanjem in prezračevanjem se ustvari prijetne bivanjske pogoje tudi v najhladnejših delih leta. Take investicije so zahtevne, zato je potrebno dobro razmisliti o uporabnosti. Prostor mora biti po takšni investiciji izkoriščen in uporabljan, da se naložba povrne. Investicija je lahko zelo različna, racionalnosti primerno je dobro imeti vizijo uporabe oziroma vedeti natančno kaj hočemo. Dobra možnost je uporaba prostora nekaj sezon, nato pa izdelava zimskega vrta na najbolj primerni površini.

Vrtne garniture s tem lahko uporabljamo tudi pozimi oziroma celo leto.

vrtno pohištvo in oprema

Vrtno pohištvo, različni okusi in zmožnosti

Vrtno pohištvo zahteva dobre odločitve .

Dobre odločitve za vrtno pohištvo se nanašajo na dostopnost, kakovost, namembnost ter številne druge lastnosti. Poleg tega je vrtno pohištvo celota, ki je v primeru posamezne odločitve, sestavljena iz zelo različnega števila kosov. Različna pa je tudi kakovost kosov, ki sestavljajo individualno vrtno pohištvo. Nekaterim je vrtno pohištvo že preprosta miza in stoli, lahko tudi klop. Velikokrat se pri novogradnji ali pa obnovi vrtno pohištvo improvizira. Kar pomeni, da se vrtni stoli in vrtne klopi naključno izbere iz dosegljivih možnosti. Velikokrat to pomeni, da vrtni stoli in vrtne klopi niso del enotne garniture, ampak so izbrani naključno. Kljub temu vrtni stoli in vrtne klopi , ki so izbrani naključno niso nujno slaba izbira. Velikokrat se kasneje, ko se kupijo vrtni stoli in vrtne klopi v garnituri ali z večjo pozornostjo in večjimi zahtevami, ljudje ob svoji izbiri ne čutijo tako zadovoljne kot v preteklosti. Oziroma takrat, ko so bili vrtni stoli in vrtne klopi izbrani naključno. Del krivde ima pri tem navada. Ko se navadimo na točno določene lastnosti, predstavljajo te osnovo za ocenjevanje. Vse kar ni primerljivo tem lastnostim se nam ne zdi dobro. Čeprav gre pri tem za izbiro iz višjega cenovnega ali kakovostnega razreda. Pomembno je tudi, da se izbiro prilagodi namenu. V primeru, da bo vrtno pohištvo namenjeno zgolj osnovnim zahtevam, lahko več pozornosti damo prestižu. V nasprotnem primeru, ko bodo zahteve bolj raznovrstne pa je potrebno gledati bolj na uporabne lastnosti. Prestiž pomeni določen omejen krog lastnosti, ki pa so vrhunske. Vendar manj uporabne. Saj bi le redkokdo vrhunsko pohištvo uporabil enako kot nizkocenovno ponudbo ali ponudbo, ki je namensko izdelana za večje obremenitve. Posledice take uporabe se lahko hitro izkažejo za neprimerno uporabo.

Vrtno pohištvo je lahko izbrati dobro, če vemo kaj želimo, ter se zavedamo vseh zelo različnih lastnosti ponudbe skozi čas.