Arhivi Kategorije: Zdravje

Zakaj je dobro uporabljati pegasti badelj?

Pegasti badelj je vrsta rastline, ki praviloma zraste nekje od 70 do 150 centimetrov visoko. Zanj je značilno pokončno steblo ter veliki zeleni listi z belimi lisami. Listi so nazobčani, ob robovih pa imajo trne. Na koncu stebla se nahaja okroglo koškasto socvetje, ki je vijoličnega barvnega odtenka.

Plodovi pegastega badlja se razvijejo iz oplojenih cvetov. Imajo trdo lupino in svilnate dlačice, ki precej hitro odpadejo. Plodovi so veliki približno sedem milimetrov in so črno-rjave barve. Sicer pa pegasti badelj cveti od junija do septembra.

Kateri del pegastega badlja je uporaben za uživanje?

Pri pegastem badlju so uporabni zreli, posušeni, rjavkasto lisasti plodovi. Tem je treba odstraniti ščetinasto kodeljico. Iz njih se nato lahko pripravi zdravilni čaj. Pogosto pa se to dodaja tudi številnim čajnim mešanicam. Prav tako so užitni tudi sveži ali pa posušeni nadzemni deli rastline. Te je treba nabrati v času cvetenja.

Za pegasti badelj je znano, da vsebuje silimarin, in sicer nekje od 1,5 do 3 %. Ključni deli silimarina so silibin oziroma silibinin, silikristin ter silidianin. Prav tako tovrstna rastlina vsebuje tudi flavonoide. Ključno je tudi olje, ne nazadnje vsebuje še od 25 do 30 % proteinov.

Uporaba pegastega badlja v ljudski medicini

Pegasti badelj se v ljudski medicini pogosto uporablja pri zbadanju v rebrih, pri boleznih vranice, migreni, morski bolezni, krčnih žilah, prebavnih motnjah, malariji, žolčnih obolenjih, maščobni okvari jeter, kroničnih vnetjih, nenazadnje tudi pri cirozi jeter.

Zanimiv in izjemno koristen podatek zagotovo še ta, da je pegasti badelj prav tako učinkovit kot protisredstvo pri zastrupitvi z mušnico.

pegasti badlj

Farmacevtska raba pegastega badlja

V farmaciji se pegasti badelj uporablja za preprečevanje in zdravljenje poškodovanih jeter. Poškodbe lahko nastanejo zaradi strupov in alkohola. Prav tako je učinkovit pri motnjah delovanja jeter, cirozi ter pri zamaščenih jetrih.

Za silimarin, ki je sestavni del tovrstne rastline, pa je značilno tudi to, da lovi proste radikale v jetrnih celicah. Jetra posledično uspešno ščiti pred nekontroliranimi oksidativnimi procesi. Zaradi antioksidativnega delovanja v jetrih, se povečuje koncentracija naravne zaščitne snovi, in sicer glutationa.

Uporaba pegastega badlja se pri otrocih odsvetuje

Na otrocih pripravki iz pegastega badlja še niso dobro preizkušeni. Posledično nimamo dovolj podatkov o varnosti pa tudi o učinkovitosti tovrstne zdravilne rastline. Uporaba se zaradi tega pri otrocih odsvetuje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Razkužila so postala dobra tržna niša

Ob tako veliki porabi razkužil in podobnih sredstev si seveda vsi proizvajalci pošteno manejo roke. Glede na porast porabe razkužil v zadnjem letu je bilo na novoustanovljenih veliko različnih podjetji, ki se ukvarjajo s takšnimi in drugačnimi dezinfekcijskimi sredstvi. Eno izmed podjetji, ki jih proizvaja, je tudi Germstar.si.

Podjetje je zadolženo predvsem za proizvodnjo razkužil in mil z visoko učinkovitostjo. Njihovo ponudbo najdete seveda na strani Germstar.si, kjer boste našli vse podobne informacije.

Proizvodna in delovanje razkužil

Razkužila so postala esencialno sredstvo, uporabljamo jih vsak dan večkrat na dan. Pomembna so, ker delujejo protimikrobno, kar pomeni, da uničujejo bakterije. V kolikor vas zanima več so lahko več o tej temi preberete na internetu ali pa preprosto obiščete Germstar.si.

Za razkužila je pomembno, da so dermatološko testirana in seveda potrjena. Le tako so primerna za široko uporabo, varnost potrošnikov oziroma uporabnikov je seveda na prvem mestu.

Proizvodnja in delovanje mil

Mila v nasprotju z razkužili delujejo nekoliko drugače. Seveda še vedno govorimo o antimikrobnem delovanju, vendar je mehanizem nekoliko drugačen. Mila privlačijo nepolarno umazanijo in jo odstranijo s površine, na kateri se nahaja. Umazanija je lahko maščoba, barva, mikroorganizmi, praktično vse kar je na površini in ima sposobnost vezave na milo.

Verjetno vsi poznate detergente in pralne praške, to so praktično mila, ki imajo dodane še določene snovi, ki imajo sposobnosti razmastiti tkanino ali posodo. Po navadi je razlika ta, da so mila za roke večinoma naravna, medtem ko so detergenti veliko bolj sintetični in zaradi tega bolj onesnažujejo okolje.

Proizvodnja mil je prav tako v porastu, seveda se vsi na vse pretege trudijo, da bi uspeli narediti čim bolj naravna sredstva in tako vsaj delno ublažili pritisk na naravo. Več o milih pa si ponovno lahko preberete na Germstar.si.

Več informacij o milih in razkužilih

Vse in še več informacij pa si lahko poiščete na spletni strani Germstar.si. Tam vas čaka veliko uporabnih vsebin, nenazadnje tudi razlag, ki so izjemno enostavna za razumevanje. Poleg tega, pa si lahko na Gremstar.si pregledate vso ponudbo mil, tekočih mil in razkužil.

Tako si lahko povsem preprosto izberete tisto, kar vam najbolj ustreza.

 

Pametna ura za športnike

Razna pametna tehnologija močno prodira na vsa področja naših življenj, razumljivo se je poslužujemo tudi pri športnih in rekreativnih dejavnostih. Zelo priljubljena izbira je tako imenovana pametna ura, ki pa ne bo nujno v veliko pomoč pri športu – pazljivi moramo biti, da izberemo ustrezen model glede na naše potrebe. Na voljo so namreč raznovrstne pametne in športne ure, ki se v nekaterih lastnostih prekrivajo, nekatere specifične prednosti pa lahko najdemo le pri prilagojenih modelih, ki so namenjeni prav športnikom. Pametna ura sama po sebi torej še ni dobra izbira za šport, tudi če ima nekatere funkcije, ki jih pri športu lahko s pridom izkoristimo. Veliko boljša izbira bo namenska športna ura, ki morda nima toliko pametnih funkcij, a nudi vse tisto, kar potrebujemo pri športu oziroma rekreaciji. Ker se ure po lastnostih lahko zelo razlikujejo, bo treba zelo premišljeno izbrati pravi model. Za nekatere osnovne uporabnike bo sicer ustrezna praktično vsaka pametna ura, zahtevnejši rekreativci in predvsem profesionalni športniki pa bodo izbrali napredno opremo, ki je dobro prilagojena njihovim potrebam.

Pametna ura za športnike

Pametna ura z vsemi potrebnimi funkcijami

Osredotočimo se na tiste funkcije, ki jih mora imeti pametna ura, če jo želimo uporabljati za šport. Najbolj relevantne so ure za tekače in kolesarje, pa tudi za plavalce, večinoma pa te ure podpirajo še mnoge druge športe. Predvsem mora pametna ura omogočati spremljanje razdalj in hitrosti, kar je pomembno pri praktično vseh aktivnostih na prostem. Za vsako aktivnost takšna ura pokaže trajanje, razdaljo in hitrost, običajno lahko pričakujemo tudi podatek o povprečnem tempu in druge uporabne informacije. Pametna ura ima pogosto GPS sprejemnik, ki omogoča natančno beleženje lokacije in včasih tudi navigacijo. Pri gibanju v naravi je uporaben še barometer, ki izboljša natančnost merjenja višinske razlike in nadmorske višine. Piko na i športni uri dodaja še možnost merjenja srčnega utripa. Največji izbor pametnih ur najdete tukaj.

AED je naprava, ki rešuje življenje

Srčno žilne bolezni so danes vse pogostejše, zato je tudi pojavnost nenadnih srčnih zastojev vse pogostejše. V takšnih primerih je ključnega pomena hitro in pravilno reagiranje, saj s tem bistveno povečamo možnost preživetja.

 

Pri tem nam je v veliko pomoč avtomatski eksterni defibrilator ali krajše AED. Gre za napravo, ki je sposobna zaznati srčni zastoj in s pomočjo električnega sunka lahko ponovno požene srce, s tem pa bistveno poveča možnost preživetja.

 

AED je enostaven aparat s kompaktnim ohišjem

 

AED je sestavljen iz ohišja z baterijo in dveh elektrod, ki se ju namesti na prsni koš. Odvisno od modela, sta običajno na ohišju dva gumba za vklop in proženje električnega sunka, ter zvočnik preko katerega sprejemamo jasna glasovna navodila.

 

Za razliko od drugih sodobnih naprava, je uporaba AED izjemno enostavna, zato se lahko temeljnih postopkov oživljanja loti vsakdo, tudi če nima strokovne izobrazbe medicinske smeri.

 

AED

 

Defibrilator za srce je enostaven in varen za uporabo

 

Pri srčnem zastoju ne pride le do zastoja srca, ampak je prekinjena tudi cirkulacija krvi in kisika, kar pomeni, da naše celice v telesu ne dobivajo ustrezne količine kisika. Za možganske celice je takšno pomanjkanje lahko usodno, zato je defibrilator za srce v takšnih situacijah najučinkovitejša naprava.

 

Ker pomanjkanje kisika lahko povzroči resnejše težave in trajne posledice, je potrebno nemudoma začeti s temeljnimi postopki oživljanja. Z defibrilatorjem tako lahko bistveno povečamo možnost preživetja in zmanjšamo tveganje za resnejše okvare možganskih celic.

 

Defibrilator za srce je namenjen vsem laikom

 

Tudi, če temeljnih postopkov oživljanja nikoli niste počeli, je uporaba defibrilatorja za srce tako enostavna, da lahko z njim ravna prav vsak. Defibrilator za srce je namreč že v svoji zasnovi izjemno preprost.

 

Ob izvajanju temeljnih postopkov oživljanja napravo le vklopimo, potem pa nas neprestano vodi z glasovnimi navodili skozi celoten postopek oživljanja, zato ni nobenega strahu, da bi ravnali napačno.

 

Apetit in prekomerna telesna teža

Vsi radi uživamo v slastni hrani, kar pa lahko hitro vodi v prekomerno telesno težo, če ne uspemo nadzorovati količine zaužite hrane oziroma njene kalorične vrednosti. V nekaterih primerih to sploh ni problem in brez težav pojemo le toliko, kot telo potrebuje za normalno delovanje. Nekateri pa se le težko zadovoljijo s takšno količino hrane, imajo velik apetit in ostajajo lačni tudi po zaužitju večjega obroka. Posledica je energijski višek, ki se v telesu shranjuje v obliki maščobnih oblog, na dolgi rok pa to vodi v prekomerno telesno težo. Včasih je res glavni krivec za odvečne kilograme prav apetit, saj tega ne moremo vedno uspešno krotiti niti z rednim gibanjem ali zdravim jedilnikom. Poleg tega je možno, da je povečan apetit posledica kakšnih drugih sprememb ali dejavnikov, na katere nimamo vpliva, recimo je stranski učinek kakšnih zdravil ali terapij, morda pa tudi simptom nekaterih bolezni. V vsakem primeru je pametno, da težave na tem področju pravočasno naslovimo in uspešno rešimo. Tudi za povečan apetit lahko najdemo dobro rešitev.

velik apetit

Rešitev za velik apetit

Žal pa na tem področju včasih zelo težko odkrivamo točne vzroke, pravzaprav včasih takšnih vzrokov preprosto ni. Nekateri radi jedo in se težko nasitijo, ne glede na to, da njihovo telo ne porabi toliko energije. V tem primeru je lahko rešitev za velik apetit le močno prilagojen jedilnik, na katerem se nahajajo le živila z nizko kalorično vrednostjo. Možno je sestaviti okusne in nasitne obroke, ki ne vsebujejo veliko energije in se torej ne skladiščijo v telesu v obliki odvečnih kilogramov. Prav tako je možno, da je povečan apetit posledica primanjkljaja kakšnega ključnega hranila, na kar telo opozarja na ta način. V tem primeru moramo telesu seveda zagotoviti vnos ustreznih snovi, pri čemer pomaga zdrava in uravnotežena prehrana. Za kar najboljši učinek pa v vsakem primeru pomaga tudi zdrav življenjski slog. Tukaj preberite več o tem kako premagovati prekomeren apetit.

Kako znižati holesterol?

Povišan holesterol je pogost problem, ki izvira iz nezdravega življenjskega sloga. Specifično je za visok holesterol kriva nezdrava prehrana z visoko vsebnostjo maščob. Holesterol je lipid, ki se nahaja v živilih živalskega izvora, predvsem v mesninah in mlečnih izdelkih, pa tudi v raznih pekovskih izdelkih in sladicah. Najdemo ga seveda v mnogih izdelkih, a z omenjenimi tvegamo pretiran vnos. Če se vrednosti pretirano povišajo, moramo vedeti, kako znižati holesterol. Preventiva je učinkovita prej, preden naletimo na težave. V primeru, da je holesterol povišan, pa moramo to seveda najprej ugotoviti. To ugotovimo s krvnimi preiskavami, naredi se tako imenovani lipidogram, pri katerem izmerimo nivo holesterola v krvi. Kako znižati holesterol, če je vrednost previsoka? Hitrih in učinkovitih ukrepov ni veliko, so pa na voljo zdravila, ki pomagajo pri uravnavanju nivoja. Še posebej pri zmernih vrednostih je lahko prava rešitev, kako znižati holesterol, tudi prilagojena prehrana, saj še ni prepozno, da holesterol spravimo pod nadzor.

Kako znižati holesterol z zdravo prehrano?

kako znižati holesterol

Ker je glavni krivec za zvišan holesterol nezdrava prehrana, je lahko ravno prilagoditev jedilnika pravi odgovor na to, kako znižati holesterol. Predvsem ta ukrep dobro deluje preventivno, da od zvišanja vrednosti sploh ne bo prišlo. Pozorni moramo biti pri uživanju mastne hrane, glavni krivci so predelane mesnine in rdeče meso, pa tudi jajca, sir in drugi mlečni izdelki. Zelo problematični so hitro pripravljeni pekovski izdelki, ki se jim je pametno v celoti izogibati. Tako že skoraj vemo, kako znižati holesterol z zdravo prehrano. Izogibanje mastnim jedem že predstavlja polovico rešitve, na drugi strani moramo nato poskrbeti le še za to, da mastna živila nadomestimo z nekoliko bolj ustreznimi alternativami. Najboljša izbira je seveda hrana rastlinskega izvora, predvsem zelenjava. Tako bomo vedeli, kako znižati holesterol, z zdravo in uravnoteženo prehrano pa bomo to tudi dejansko dosegli, bodisi preventivno bodisi po tem, ko že zaznamo povišane vrednosti.

Posledica česa je lahko huda zaprtost

Če menite, da je huda zaprtost redek pojav, se motite. V resnici se s to sila neprijetno situacijo sooča vse več ljudi. Za to so lahko krivi številni dejavniki, tudi takšni iz okolja. Ne nazadnje k tej sodobni težavi veliko pripomore tudi stres.

Huda zaprtost se lahko odpravi na dokaj preprost pa tudi hiter način. Če pa vam ne bodo pomagali niti najučinkovitejši nasveti, ki jih priporočajo celo strokovnjaki, potem boste morali nujno obiskati svojega osebnega zdravnika. Stvar je v določenih primerih lahko veliko resnejša, kot se nam zdi na prvi pogled.

huda zaprtost zaradi sladkarij

Zaprtje zaradi prenajedanja z nezdravo hrano

Huda zaprtost ne izbira ne spola ne starosti. S takšno vrsto težav se lahko srečujejo celo najmlajši otroci. Za to je pogosto krivo tudi prenajedanje z nezdravo prehrano. Če bo vaš malček nekontrolirano pojedel na primer zelo veliko sladkarij, kot je čokolada, ga povsem nepričakovano lahko doleti tudi hujše zaprtje.

Tudi sicer veliko vrst živil poskrbi za to, da se ukvarjate s hudo zaprtostjo. Iz jedilnika izločite vsa tista živila, po katerih se ne počutite prav dobro. Četudi se jim boste težko odrekli, ker so pač okusna, si boste na dolgi rok hvaležni, vaše telo pa še bolj.

Več telovadite in bolje spite

Huda zaprtost se pogosto da rešiti tudi tako, da se pričnete pogosteje ukvarjati z vsaj eno od športnih aktivnosti. Vsaj trikrat do štirikrat na primer sedete na kolo in se na njem vozite vsaj pol ure. Že po nekaj tednih boste opazili, da je zaprtje veliko redkejše.

Morda pa je za vaše hudo zaprtje krivo slabo spanje, ki je povrhu vsega še prekratko. Huda zaprtost vas bo spremljala veliko redkeje, če boste nočnemu počitku namenili vsaj osem ur spanja in če boste v posteljo odšli pred polnočjo.

Klop, znaki okužbe in težav

klop znaki okužbeKlopi prenašajo več bolezni, ki so človeku lahko zelo nevarne. Ne gre samo za dve, čeprav sta dve najbolj znani – to sta borelioza in klopni meningoencefalitis. Če se dobro pripravimo na ti dve, smo sicer na varnem in se uspešno izognemo najpogostejšim in največjim težavam. A že za tak rezultat bomo morali biti zelo pozorni na to, ali se nam je na kožo prisesal klop, znaki okužbe pa bodo hitro povedali, ali smo se okužili ali ne. Že pred tem pa imamo nekaj dela s preventivo in prvimi ukrepi, preden se sploh pojavijo kakšni simptomi bolezni, ki jih prenaša klop. Znaki okužbe so že skrajni čas za obisk zdravnika, že prej pa se sami lotimo preventive in nato pregleda, ko pridemo iz narave domov. Hitro lahko najdemo klope, če nosimo svetla oblačila, ob tem pa se moramo dobro pregledati tudi po rokah in nogah in drugod po telesu, če se je kje prisesal kak klop. Znaki v tej fazi vključujejo rdečico in srbečico, kar še ne pomeni okužbe.

Ko se prisesa klop, znaki ne pomenijo nujno okužbe

Klopi prenašajo okužbo tako, da se prisesajo na človeka in omogočijo prenos virusov oziroma bakterij. A človeško telo se tudi sicer odzove, če zazna, da ga je napadel klop. Znaki so v tem primeru nekoliko podobni znakom okužb, a so dovolj značilni, da jih lahko prepoznamo. Vizualno bomo klopa hitro odkrili tako, da ga opazimo na kakšnem enostavno dostopnem delu telesa, okoli njega bo nastala tudi rdečica. Ni pa nujno, da bo dobro viden, saj imamo na telesu veliko površine, kamor se lahko neopazno namesti klop. Znaki v tem primeru še toliko bolj koristijo, predvsem srbečica. Hitro ugotovimo, da nas srbi mesto, kjer nas je ugriznil klop. Znaki okužbe so drugačni, mesto običajno ne srbi več, rdečica pa je v primeru borelioze v obliki kolobarja. Več o znakih okužbe preberite na spletni strani sos-klop.si.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje Adriatic poskrbi za boljše zdravje

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje Adriatic nam bo zagotovilo, da nam bodo skoraj vse zdravstvene storitve omogočene brez dodatnega plačila. S tem ko sklenemo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, si uredimo ritje za vse zdravstvene tegobe, ki bi nas lahko doletele. Nekateri ljudje, se za dopolnilno zdravstveno zavarovanje še vedno ne odločijo, saj ga je potrebno kar precej plačati. Vendar pa se ob prvih znakih hujših bolezni kesajo, saj je nato potrebno čakati tri mesece, da zavarovanje stopi v veljavo.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje Adriatic tako ni priporočljivo urediti le takrat, ko ga potrebujemo, saj bomo v takem primeru imeli tudi kar 3% višjo premijo. To pa se na letni ravni kar precej pozna. Tudi zato ni priporočljivo izključiti dopolnilno zavarovanje, saj bomo v primeru nove sklenitve premije, plačevali še več.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje Adriatic lahko sklenemo tudi na spletu. Vsi ponudniki izredno spodbujajo zavarovanje preko spleta, saj je veliko hitrejše in tudi cenejše. Strankam je zagotovo olajšano to, da se jim ni potrebno nikamor voziti, saj lahko vse uredijo kar iz udobja svojega doma.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje Adriatic

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje moramo skleniti tako po 26. letu starosti

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je nujno potrebno urediti po 26. letu starosti. Če do tiste starosti še vedno nismo zaposleni, je plačevati dopolnilno zavarovanje, ki nam bo omogočilo ogromno prednosti. Če se bomo na primer poškodovali in nam bodo morali opraviti operacijo, bomo brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za omenjeno operacijo zagotovo morali sami doplačati kar precejšen znesek.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje nas torej v primeru nezgode ali bolezni obvaruje pred nastalimi stroški. Ker imamo v Sloveniji izredno dober zdravstveni sistem, se le malo ljudi zaveda in ve, koliko stanejo posegi, ki nam jih v bolnišnicah ob plačilu dopolnilnega zavarovanja nudijo zdravniki.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je zato obvezno, saj poskrbi za naše zdravstveno stanje po bolezni.

Kako odstraniti klopa

Klopi so pri nas dokaj pogosti, tako da jih bomo gotovo prej ali slej našli tudi na svojem telesu. Če imamo srečo oziroma smo pri sprehodih po naravi zelo previdni, bomo klopa opazili še preden se bo uspel prisesati na kožo. Kako odstraniti klopa v tem primeru? Delo bo povsem enostavno, paziti pa moramo le na to, da klopa ne izgubimo, saj se bo v tem primeru morda vrnil ali prisesal kam drugam. Klopa lahko enostavno primemo, najbolje s pinceto, in ga odvržemo nekam na varno. Na srečo klopi niso posebej hitre in prebrisane živali, tako da jih lahko enostavno odstranimo, če jih pravočasno opazimo. Najboljši način, kako odstraniti klopa, je torej ta, da ga pravočasno opazimo na svojem telesu ali oblačilih – v tem primeru ga lahko zelo enostavno primemo in odvržemo, brez kakršnegakoli tveganja. A če sprašujemo, kako odstraniti klopa, običajno nimamo v mislih takšnega scenarija. Nekoliko drugačen bo postopek, če je klop že prisesan na kožo.

 Kako odstraniti klopa

Kako odstraniti klopa, ko je ta že prisesan

Če je klop že prisesan na kožo, moramo ukrepati hitro, a previdno. Kako odstraniti klopa v tem primeru? Spet se bo pametno poslužiti pincete, s katero lahko malo žival zelo previdno zgrabimo. Pomembno je, da ga zgrabimo čim bližje mestu ugriza, torej visoko pri glavi. Nato ga enostavno izvlečemo z enakomerno silo pravokotno na kožo. To je povsem enostaven način, kako odstraniti klopa, ki je tudi najbolj pravilen. Ne poskušamo s kakšnimi neustreznimi orodji ali kar ročno, prav tako klopa ne vrtimo. Hitro se lahko zgodi, da bomo žival razkosali in bo ostala glava prisesana, nato jo bomo zelo težko izbezali iz svojega mesta. Kako odstraniti klopa v primeru, da se to zgodi? Najboljši pripomoček je spet pinceta za natančno prijemanje drobne glave, morda pa bo treba nekoliko počakati.

Preprosti načini za učinkovito razstrupljanje telesa

Preprosti načini za učinkovito razstrupljanje telesa

Čiščenje organizma je lahko povsem preprosto, a kljub temu je treba za to imeti nekaj znanja oziroma osnovnih informacij. Najprej boste morali poskrbeti za to, da boste s svojega jedilnika povsem črtali konzervirano hrano iz pločevinke.

Hrana za razstrupljanje telesa

Sveža zelenjava za razstrupljanje telesa

Če se boste želeli na kar se da učinkovit in hiter način izogniti vsem strupenim snovem, se boste morali že na daleč izogniti tudi vodi iz plastenke. Ne nazadnje pa boste morali sestavine na ličilih prebirati veliko pozorneje, kot ste to na primer počeli do sedaj.

Za razstrupljanje telesa uporabljajte samo ekološka čistila

Za učinkovitejše in hitrejše razstrupljanje telesa boste poskrbeli, če boste uporabljali samo ekološka čistila. Sintetična vrsta čistil namreč izloča dioksin, ki moti delovanje endokrinega sistema. To pa izjemno slabo vpliva na imunski sistem.

Za vaše avtoimunske in nevrološke težave je morda krivo tudi kopičenje živega srebra v telesu. Morda je čas, da zamenjajte srebrne zobne zalivke. Obenem iz prehrane izločite vso neživo oziroma mrtvo hrano, saj je polna pesticidov, gensko spremenjena in ne nazadnje izjemno strupena.

Pri razstrupljanju telesa se popolnoma odpovejte tobaku in kofeinu

 

Učinkovito razstrupljanje telesa od vas zahteva, da se tudi popolnoma odpoveste tobaku in kofeinu pa tudi alkoholu. Zavedajte se tudi vloge farmacevtskih zdravil, ki jo imajo pri samem razstrupljanju telesa. Ne nazadnje pa je izjemno pomembno, da v svojem življenju kar se da zmanjšate raven stresa. Tudi to bo zelo dobro učinkovalo pri razstrupljanju vašega telesa. Poskrbite še za to, da odkrijete, ali ste morda na katero vrsto hrane alergični.

Preprosti načini za učinkovito razstrupljanje telesa

Preprosti načini za učinkovito razstrupljanje telesa

Čiščenje organizma je lahko povsem preprosto, a kljub temu je treba za to imeti nekaj znanja oziroma osnovnih informacij. Najprej boste morali poskrbeti za to, da boste s svojega jedilnika povsem črtali konzervirano hrano iz pločevinke.

Hrana za razstrupljanje telesa

Sveža zelenjava za razstrupljanje telesa

Če se boste želeli na kar se da učinkovit in hiter način izogniti vsem strupenim snovem, se boste morali že na daleč izogniti tudi vodi iz plastenke. Ne nazadnje pa boste morali sestavine na ličilih prebirati veliko pozorneje, kot ste to na primer počeli do sedaj.

Za razstrupljanje telesa uporabljajte samo ekološka čistila

Za učinkovitejše in hitrejše razstrupljanje telesa boste poskrbeli, če boste uporabljali samo ekološka čistila. Sintetična vrsta čistil namreč izloča dioksin, ki moti delovanje endokrinega sistema. To pa izjemno slabo vpliva na imunski sistem.

Za vaše avtoimunske in nevrološke težave je morda krivo tudi kopičenje živega srebra v telesu. Morda je čas, da zamenjajte srebrne zobne zalivke. Obenem iz prehrane izločite vso neživo oziroma mrtvo hrano, saj je polna pesticidov, gensko spremenjena in ne nazadnje izjemno strupena.

Pri razstrupljanju telesa se popolnoma odpovejte tobaku in kofeinu

Učinkovito razstrupljanje telesa od vas zahteva, da se tudi popolnoma odpoveste tobaku in kofeinu pa tudi alkoholu. Zavedajte se tudi vloge farmacevtskih zdravil, ki jo imajo pri samem razstrupljanju telesa. Ne nazadnje pa je izjemno pomembno, da v svojem življenju kar se da zmanjšate raven stresa. Tudi to bo zelo dobro učinkovalo pri razstrupljanju vašega telesa. Poskrbite še za to, da odkrijete, ali ste morda na katero vrsto hrane alergični.

Borelija

Klopi prenašajo več bolezni, niso pa vse posebej dobro znane. Smiselno je, da se osredotočimo predvsem na tiste, ki so najpogostejše in povzročajo tudi največ težav. Predvsem v Sloveniji, pa tudi drugod po svetu, izstopa borelija, ki je prisotna v relativno velikem deležu klopov. Tako je tudi tveganje za okužbo relativno visoko, čeprav o tem odloča več dejavnikov. Problem je v tem, da se ne moremo cepiti ali drugače preprečiti okužbe v primeru, da bakterija vstopi v telo. Vseeno pa borelija ni nujno hujša od drugih klopnih bolezni, še posebej če jo hitro prepoznamo in začnemo takoj zdraviti z antibiotiki. Poleg tega okužba ni takojšnja, razvija se nekoliko dlje časa, kar pomeni, da bo preventiva nekoliko lažja in uspešnejša, čeprav to ne pomeni, da lahko mirne vesti tvegamo. Ker je borelija precej pogosta, po znanih podatkih naj bi bakterijo prenašala skoraj polovica slovenskih klopov v prav vseh regijah države, je pametno imeti bolezen vedno v mislih in ravnati že preventivo, poleg tega moramo poznati simptome in se pripraviti na ustrezne ukrepe.

borelija

Borelija in njeni znaki

Z nazivom borelija označujemo bakterijo, ki jo klopi prenašajo, ta pa povzroča razvoj bolezni, ki ji pravimo borelioza. Če do tega pride, se bodo pokazali nekateri značilni znaki. V mnogih simptomih se borelioza prekriva z drugimi boleznimi, tudi s klopnim meningoencefalitisom. Ne moremo pa zgrešiti značilnega kolobarja, ki ga povzroči borelija okoli mesta vboda. Če smo dovolj pozorni in se redno pregledujemo, bo verjetno prav ta madež prvi znak za možnost okužbe. Ni pa nujno, da bomo to res pravočasno opazili, včasih se klopi skrijejo v kak zelo neopazen kotiček, v nekaterih primerih pa se ob okužbi kolobar tudi ne pojavi. A borelija povzroča tudi druge simptome, ki so podobni znakom gripe – značilna je splošna utrujenost, povišana telesna temperatura in bolečine v vratu.