Celulit – ali sploh obstaja rešitev?

Nekaj informacij o celulitu  

Celulit je poimenovanje za maščobno in vezivno tkivo v podkožju, značilno predvsem za ženske. To je seveda nekaj povsem naravnega. Težava pa nastane, ko se (močno) zredimo in pričnejo maščobne celice neenakomerno pritiskati na kožno površnico, kar povzroči jamičast oziroma pomarančast videz kože – to je tudi najbolj pogost opis celulita, ki pa je seveda precej posplošen, saj se nanaša le na posledice, ne pa tudi na vzroke za nastanek. S celulitom pa se ne soočajo le ženske s povečano telesno težo, saj je v določeni meri prisoten kar pri 85 odstotkih celotne ženske populacije, le da se pri vitkejših posameznicah običajno pojavlja v precej omiljeni obliki.

Celulit in prehrana  

Pri težavah s celulitom se priporoča, da posebno pozornost namenite svojemu jedilniku, saj lahko prav neprimerna prehrana poslabša situacijo. Ne pričakujte sicer, da se boste s spremenjenim načinom prehranjevanja celulita znebili kar čez noč, vendar pa lahko z vztrajnostjo stanje znatno izboljšate. Med živila, ki pomagajo zmanjševati celulit, spada predvsem hrana, ki vsebuje dosti beljakovin. Svetuje se tudi redno uživanje pivskega kvasa. Maščobam se nikar v celoti ne odpovejte, saj jih vaše telo nujno potrebuje, temveč jih raje zamenjajte za bolj zdrave oblike, kot so hladno stiskana olja.

Telesna aktivnost v boju proti celulitu  

Tudi zadostna količina rekreacije je pomemben dejavnik pri odpravljanju celulita. Poskrbite,  da boste telesni vadbi posvetili najmanj tri ure tedensko. Za izgorevanje maščob se priporoča predvsem aerobna vadba (tek, plavanje, hitra hoja, kolesarjenje …), ki pa je ne pozabite nadgraditi tudi z nekaj anaerobnimi vajami, saj bodo te okrepile vaše mišice. Za začetek bo zadostovala vadba z lastno telesno težo, čez čas pa se lahko odpravite tudi v fitnes, kjer bodo vaje potekale ob večji obremenitvi. Uspeh pri zmanjševanju celulita zagotovljen!