Cenovno ugodne lesene stopnice

Lesene stopnice že dolgo časa ne povezujejo samo dva prostora, ampak so postale tudi vedno bolj zanimive za arhitekte. Stopnice so vedno predstavljale izziv za arhitekte, nekateri arhitekti so se jim celo izmikali. Danes pa lahko predstavljajo odlično prostorsko rešitev zaradi pomanjkanja prostora. Moderna zasnova doma danes strmi k čim boljši izkoriščenosti prostora, zato se je pozornost usmerila tudi k stopnišču.

Cene lesenih stopnic so danes zelo ugodne zaradi vedno večje konkurence na trgu. Mizarji so se morali prilagoditi trgu. Kar je povzročilo padec cen ter dvig kvalitete. Zato se lahko takšne stopnice primerjajo stopnicam masovne proizvodnje.

Uporaba standardov pri zasnovi stopnic

Pri zasnovi ter gradnji stopnic, je potrebno upoštevati tudi predpise. Glede gradnje stopnišč veljajo tako določena priporočila kakor tudi minimalni standardi ter zahteve. Priporočila za zasnovo stopnic najdete v različnih arhitekturnih priročnikih ter gradbenih knjigah.

Pravila vertikalne komunikacije v gradbeništvu

Idealna širina stopnice se giblje med 23 ter 29 centimetri. Stopnica se mora prilagajati celotnemu stopalu. Idealna višina stopnice se giblje med 17 ter 21 centimetri.  Te smernice veljajo za stopniščne rame do 30 stopinj naklona. Največje dovoljeno odstopanje med dolžino ter širino je lahko 6 mm. Stopnišče mora biti opremljeno z ograjo višine med 85 ter 95 centimetri. Višina ograje se meri od korena stopnic.

Širina stopnic oziroma rame za stanovanjske objekte mora biti najmanj 80 centimetrov ter najmanj 100 za ostale objekte. Ročaj mora biti nameščen na obeh straneh rame, tako povečate varnost. Višina za otroške ročaje je 60 centimetrov od korena stopnic. Največje število stopnic na eno ramo je 18.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja