Enostavna menjava avto žarnic

Raziskave so pokazale, da čedalje več ljudi avto žarnice menjava pri avtomehaniku. Zaradi težje dostopnosti delov, se posamezniki odločajo, da menjavo zaupajo strokovnjakom. Na žalost vam slednji menjavo tudi zaračunajo. V kolikor tudi vas to moti, je napotil čas za samostojno zamenjavo doma.

Spremenjena oblika žarometov

Včasih smo lahko pregorelo žarnico sami zamenjali kjerkoli in kadarkoli. Dandanes je menjava malce otežena, a vseeno mogoča. Navkljub temu, da luči niso več okrogle ali štirioglate pokončne oblike, je menjava luči vseeno izvedljiva. Dostop iz notranje strani je včasih izjemno težaven, saj ne vemo kje začeti. Najbolje je, da si najprej ogledate ali je potrebno odstraniti celoten žaromet, ali je menjava možna z notranje strani. V primeru, da je slednje mogoče, preprosto odstranite vse snemljive dele, kot so akumulator, posamezni pokrovi in podobno ter zamenjajte nedelujoč element.

Začnite s pregledom dostopa

Pred menjavo avto žarnice, si najprej oglejte vse možne poti za menjavo. Poglejte ali je potrebno odstraniti ogrodje žarometa, akumulator, zaščitno plastiko, odbijač in podobno. Preglejte tudi, ali vaš avtomobil potrebuje klasične halogenske ali novejše ksenonske žarnice. Slednje je malo težje zamenjati, saj imajo zelo specifično električno napeljavo. Delujejo namreč pod visoko napetostjo z uporabo posameznih transformatorjev. Menjavo ksenonskih avto žarnic raje zaupajte strokovnjakom.

Pogostost menjave je odvisna od vrste voznika

Tip voznika presenetljivo vpliva na samo pogostost menjave. Žarometov ne prižigajte pred vžigom avtomobila, saj lahko pride do dvojnega napetostnega šoka. Pri avtomobilih z avtomatskim vklopom luči, slednje hitreje pregorijo. Na življenjsko dobo vplivajo tudi pogostost in dolžina uporabe, kakovost in vrsta avto žarnic, stanje na cesti, neravna vozna površina in podobno. Priporočljivo je, da uporabljate originalne ali vsaj kompatibilne rezervne dele. Na strokovnjaka se morate obrniti, če se avto žarnice izjemno hitro uničijo. V tem primeru gre lahko tudi za napako v sami napetosti avtomobila. Vzrok za pogosto menjavo lahko najdete tudi v slabi kvaliteti in krhkosti luči ter v izpostavljenosti slabim vremenskim razmeram.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.