Glukozamin

Glukozamin je naravna sestavina številnih tkiv v telesu, in sicer ga je največ v ledvicah, hrustancu in jetrih, ki ima zelo pomembno vlogo pri nastajanju sklepnih površin kot so kite, kosti, nohti, koža, krvne žile, vezi, itd. Gre za vrsto aminosladkorja, ki velja za enega izmed najbolj osnovnih gradnikov v biosintezi številnih snovi, med drugim tudi z glikoproteini in glikolipidi, ki so v močni povezavi z zgradbo in funkcijo sklepov. Obenem je glukozamin tudi sestavni del celičnih sten, beljakovin na celični površini in strukturnih molekul, ki celico držijo skupaj. Glukozamin pri nas sodi me zdravila brez recepta, in sicer se ga jemlje v primerih bolezni kot je osteoartroza, pogosto pa je predpisan tudi profesionalnim in rekreativnim športnikom, da bi preprečili obrabo hrustanca.

Glukozamin pomaga pri lajšanju težav s sklepi

Glukozamin se pridobiva na dva načina, in sicer najbolj pogosto iz hitina ali pa iz sintetične proizvodnje in fermantacijo žitaric. Njegova uporaba ima številne pozitivne učinke, eden izmed njih je tudi zaviranje nastajanja encimov in ostalih snovi, ki pripomorejo k poškodbam hrustančnega tkiva in smrti celic v njem. Tako je po mnenju strokovnjakov glukozamin druga najbolj učinkovita terapija za srednje hude primere osteoartroze ter v primerih kot je rehabilitacija po operaciji kolena, diabatesu, itd. Najbolj pogost način njegove uporabe je oralno preko različnih tablet, kapsul, praška ali tekočine, jemlje pa se ga lahko tudi preko injekcije ali mazila. Stranski učinki glukozamina so redki, lahko pa se pojavijo težave kot je glavobol, nespečnost, vrtoglavica ali bolečine v želodcu. Med izredno redkimi stranskimi učinki pa so slabost, bruhanje, izguba apetita in zaprtje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja