Hrana brez glutena je obvezna za uspešno zdravljenje celiakije

Verjetno ste danes že vsi slišali za gluten, ki ga mnogi označujejo za veliko nevarnost našemu organizmu. Mnogi so mnenja, da nam gluten škoduje in je eden glavnih povzročiteljev prevelike telesne teže. Vendar temu ni tako. Gluten je nevaren le za bolnike s celiakijo, za katere je hrana brez glutena edini način uspešnega zdravljenja.

hrana brez glutena

Gluten se nahaja v nekaterih žitih

Celiakija je avtoimunska bolezen, ki povzroča preobčutljivost črevesne sluznice tankega črevesa, zato so v primeru nezdravljenja pogoste prebavne motnje, napenjanje, driska, utrujenost in slabo splošno počutje. Za vse bolnike s celiakijo tako postane življenje brez glutena neizogibno.

In kje vse lahko najdemo gluten, ker je gluten rastlinska beljakovina, ga zagotovo ne bomo našli v živilih živalskega izvora. Najdemo ga v zrnih nekaterih žit. Največ ga je v pšenici, prav tako pa se nahaja v rži, ječmenu, prosu in piri. Torej, kadar govorimo o prehrani brez glutena, moramo biti pozorni, da ne uživamo izdelkov v katerih je gluten. 

Življenje brez glutena predstavlja izziv za vsakogar

Pri bolnikih, ki jim je bila postavljena diagnoza celiakije, se običajno najprej pojavi strah, kako se s to boleznijo spopasti. Prehrana brez glutena mora postati del njihovega vsakdanjika praktično za celo življenje.

Vendar pa je začetni strah popolnoma odveč, saj le če malo bolje pomislimo, ugotovimo, da je še vedno dovolj živil, ki ne vsebujejo glutena in se z njimi lahko naredi uravnotežene in okusne obroke. Brez skrbi lahko tako bolniki s celiakijo uživajo zelenjavo, meso, sadje, ribe in seveda žita v katerih ni glutena.

Izdelki brez glutena so vse bolj aktualni

Razveseljiv pa je podatek, da se je tudi prehrambena industrija prilagodila vse večjemu povpraševanju po živilih brez glutena, zato lahko na policah trgovskih centrov najdemo številne izdelke, ki ne vsebujejo glutena. Prepoznali jih boste po značilnem znaku prekrižanega pšeničnega klasja.

In kateri izdelki so to? V prvi vrsti so to različne moke, ki ne vsebujejo glutena. To so na primer koruzna, riževa, ajdova in še marsikatera moka od preostalih žit. Na trgovskih policah najdemo tudi ostale številne izdelke, kot so testenine, piškoti, pekovski izdelki, ki ne vsebujejo glutena.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.