Hrana in pijača

Hrana in pijača so dobrine, brez katerih ne moremo živeti. Gre za osnovne dobrine, za katere je prav zaradi njihove nujnosti tudi davek manjši. Vsaj za tiste osnovne dobrine to velja. Za alkoholne in podobne pijače to ne velja, saj ne gre za nujno potrebne stvari.

Določena živila oz. prehranska dopolnila imajo v naši prehrani prav posebno mesto. Vina prav gotovo spadajo med izjemno cenjena dopolnila vsaj pri nas, saj gre za tradicionalno pijačo, ki se v kulinariki uporablja že od nekdaj, poleg tega ga pri nas tudi sami pridelujemo in ima velik pomen za domače vinogradništvo in kmetijstvo.

Hrana in pijača je vedno pomembna za posamezno državo tudi s turističnega področja. Posamezne jedi predstavljajo neko pokrajino ali celotno državo in pogosto želijo turisti okusiti tudi to plat posamezne dežele.

Tako je nujno, da se predvsem delavci v gostinstvu in turizmu zavedajo tega, da jim je domača hrana in pijača dobro poznana in da poznajo tudi gostilne, ki pripravljajo tradicionalne slovenske jedi.

Med najbolj značilnimi jedmi, ki veljajo za avtohtone slovenske jedi lahko uvrstimo idrijske žlinkrofe, prekmursko gibanico, štruklje in številne druge.

Tudi ob obisku neke druge prestolnice ali mesta v neki drugi državi, lahko povprašate o domačih specialitetah in tako tudi vi spoznate prav posebno plat neke dežele. Ob obisku Italije boste prav gotovo naleteli na pizze in testenine, saj so te jedi najbolj značilne za to državo, prav takšno ponudbo boste prejeli tudi po drugih italijanskih restavracijah v Franciji, Nemčiji ali kje drugje.

Čisto vsaka država je nekaj posebnega in to se hitro opazi tudi pri prehrani.