Hrvaška in morje

Hrvaška geografsko pestra država

Hrvaška je geografsko pestra država . To ji omogoča njena lega, ki se nahaja na stičišču poti med Sredozemljem, Balkanom, Srednjo ter Zahodno Evropo.

Vse značilnosti danes Hrvaška s pridom izkorišča v turizmu, nekatere izmed značilnosti naravne in kulturne dediščine imajo tudi posebno veljavo in pomen. Na ta poseben pomen in veljavo opozarjajo naravne in kulturne znamenitosti, ki so uvrščene na seznam svetovne dediščine Unesco . Verjetno vsem najbolj znana so Plitviška jezera. Spadajo pod naravne znamenitosti. Poleg Plitviških jezer ima Hrvaška na seznamu Unesco še nekaj drugih znamenitosti. Stara mestna jedra Trogirja in Dubrovnika sta zagotovo ogleda vredna primera. Pričata o starih gradbenih mojstrih, njihovih gradbenih podvigih in iznajdljivosti. Podobno lahko trdimo za katedralo v Šibeniku in stolnico Marijinega vnebovzetja v Poreču. Hrvaška katedrala svetega Jakoba je ena največjih gradbenih mojstrovin v bližnji in daljni okolici. Nahaja se na južnem delu starega mestnega trga, na mestu romarske cerkve svetega Jakoba. Ideja o gradnji je nastala leta 1289, ko je Šibenik postal škofija in dobil mestne pravice. Gradnja se je začela veliko pozneje, natančneje leta 1431 in trajala z več prekinitvami do leta 1536.

Hrvaška ima pisan nabor geografskih značilnosti. Na jugu je kamnita obala vzdolž Jadranskega morja. Severno od vzhodne obale Jadranskega morja se nahaja gorski predel, ki dodobra zaznamuje celotno ozemlje, saj večji del poteka prav prek njega. Gre za Gorski Kotar, to je, hribovito in gozdnato področje. Nahaja se med večjima mestoma Reko in Karlovcem. Večja Hrvaška naselja v Gorskem Kotarju so Čabar Gerovo, Tršće, Fužine, Lokve in Brod Moravice. Hrvaška ima na jugozahodu Liko, ki je kontinentalna pokrajina, omejena z Velebitom, na severu pa se stika z Gorskim Kotarjem.

Hrvaška ima tudi dokaj posebno geografsko pokrajino v severovzhodnem delu, ki se imenuje Slavonija ter razteza vzhodno od območja Križevcev ter Siska, med rekama Dravo in Savo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.