Hrvaška, pomorska država

Hrvaška je pomorska država . Poleg pomorstva ima razvite tudi prometnice, železniški in letalski promet.

Pomorska država je Hrvaška zaradi vseh pomorskih kapacitet v današnjem času pa tudi v zgodovini. Jadransko morje je bilo tako danes, kot tudi v preteklosti pomembna vez med oddaljenimi morskimi obalami in notranjostjo Evrope.
Hrvaška leži na strateški točk, preko njenega ozemlja potekajo danes pomembne prometnice, ki omogočajo pretok ljudi, blaga in storitev. Pomembnost ozemlja je izpričana že v zgodovini, o pomembnosti prometnic, ki so povezovala takrat svetovna središča v širši okolici priča zgodovina ter ostanki. Hrvaška lahko navdušencem kulturnih spomenikov lahko veliko zanimivega prikaže. Prizadevanja za ohranjanje kulturne dediščine so pomembna, svoje dosežke pa med drugim lahko prikažejo obiskovalcem, v širnem svetu pa so zabeležena z uvrstitvijo hrvaške kulturne dediščine na seznam svetovne kulturne dediščine. Med zaščitena mesta, ki spadajo na seznam svetovne kulturne dediščine sodijo Nacionalni park Plitvička jezera, Dioklecijanova palača, Mestno jedro Dubrovnika, Mestno jedro Trogirja, katedrala v Šibeniku. Nacionalni parki so Brioni, Kornati, Krka, Milet, Paklenica, Risnjak in Severni Velebit.
Hrvaška je razdeljena na administrativne enote ali županije. Prestolnica ima v ureditvi poseben status. Pomembna mesta poleg prestolnice so še Split, Dubrovnik, Reka, Zadar, Osijek, Karlovec, Pulj, Sisek, Knin, Šibenik, Slavonski Brod, Mali Lošinj in Vukovar. Na Hrvaškem je podnebje zmerno celinsko, v gorskih predelih je moč uživati gorsko podnebje, ob obali je prisotno mediteransko podnebje. Hrvaška ima razvejano mrežo prometnic. V obdobju po osamosvojitvi so se zgradile mnoge pomembne prometnice, ki povezujejo pomembne kraje države. Med najpomembnejše spada povezava med Splitom in Zagrebom. Dobro razvit je tudi pomorski promet, z mnogimi pristanišči za tovorni promet, kot promet potnikov. Največje pristanišče je na Reki. Hrvaška ima razvit
letalski promet , pristanišča so v Zagrebu, Zadru, Splitu, Dobrovniku, Reki, Osijeku in Puli.

Hrvaška je država z bogato zgodovino in pomembnimi prometnimi povezavami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.