Diete ne delujejo

Hujšanje brez športa in z njim

Hujšanje je mogoče začeti na več različnih načinov ali pa s kombinacijo različnih pristopov. Najbolj običajno je, da hujšanje pričnemo tako, da zmanjšamo količino hrane, ki jo zaužijemo v enem dnevu. Na takšen način ustvarimo tako imenovani kalorični deficit. To pomeni, da bo telo porabilo več energije, kakor smo jo mi vnesli vanj s hrano. Pri tem pa za hujšanje ni potrebno dodajati še dodatne telesne aktivnosti, ker energijski primanjkljaj ustvarja že sam bazalni metabolizem. Človeško telo v vsakem trenutku opravlja različne telesne funkcije: bitje srca, dihanje, prebavljanje itn. V vsakem organu potekajo procesi, ki porabljajo energijo. In prav delovanje teh procesov razumemo pod pojmom bazalni metabolizem. Poleg tega pa vsako opravilo, ki ga posameznik naredi v dnevu: pomije posodo, dela v službi, bere knjigo itn. porabi dodatno energijo. Takšna dnevna poraba in bazalni metabolizem skupaj s kaloričnim deficitom omogočajo, da se hujšanje dogaja tudi brez športne aktivnosti.

Vendar – ali je takšno hujšanje optimalno? Odgovor je pričakovano negativen. Posamezniki, ki se odločijo za takšno hujšanje bodo slej ko prej zašli v obdobje stradanja. Hujšanje se bo že po nekaj tednih ustavilo, saj se bo metabolizem upočasnil, psihološko pa bo izjemno težko prenašati neprestan občutek lakote. Ljudje, ki nimajo jeklene volje, bodo slej ko prej obupali in se vrnili na stara pota slabih prehranjevalnih navad.

Zato je pomembno, da hujšanje pričnemo v kombinaciji s povečano telesno aktivnostjo. Namesto močnega zniževanja kaloričnega vnosa, raje povečajmo telesno aktivnost. S tem se bo še dodatno pospešila prebava in drugi metabolični procesi, kar bo še dodatno pospešilo hujšanje. Poleg tega pa bomo naredili nekaj še za naše zdravje. Telesna vadba naj bo sestavljena iz dvigovanja bremen, da se ohrani mišična masa, ter iz aerobne vadbe, kakršna je tek, da krepimo krvno žilni sistem. Na tak način bo hujšanje veliko bolj učinkovito, zdrav način življenja pa bo postal vaša stalnica.

http://fidimed.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja