imunski sistem

Imunski sistem in njegova naloga

Imunski sistem je notranji obrambni mehanizem, ki nas ščiti pred številnimi vplivi iz okolja. Različni znanstveni in manj znanstveni pristopi se uporabljajo za to, da bi imunski sistem bolj okrepili in s tem zmanjšali našo dovzetnost za številna obolenja, ki nam grozijo. Številni povezujejo skrb za naš imunski sistem s pojavom aidsa, ki naj bi povečal zanimanje za to, kaj sploh imunski sistem je in nato tudi skrb za to, da bi ga izboljšali na tak ali drugačen način.

O našem stanju imunskega sistema že veliko pove laboratorijska analiza ene same kapljice krvi. Že iz osnovne šole vemo, da imamo v krvi bela in rdeča krvna telesca. Imunski sistem je močno povezan z belimi krvnimi telesci. Če stvar povemo na nekoliko bolj slikovit način: bela krvna telesca so vojaki, ki jih imunski sistem pošilja nad sovražnike, ki ogrožajo naše zdravje. Vendar pa imunski sistem vsebuje tudi različne limfocite. Ti limfociti so precej bolj ciljno naravnani, prek njih imunski sistem poskrbi, da se v človeškem telesu nevtralizirajo različne tuje celice in številni antigeni.

Iz vsega doslej napisanega lahko vidimo, da je imunski sistem izjemno pomemben faktor za naše življenje. Zato je pomembno, da imunski sistem čim bolj krepimo in skrbimo za to, da opravlja svojo primarno funkcijo: zaščito našega zdravja. Pristopov je mnogo in segajo od uporabe naravnih zelišč do raznih sintetičnih preparatov. Zdrav način življenja, ki vključuje telesno aktivnost, uravnoteženo prehrano in izogibanje stresu deluje tako, da se naš imunski sistem krepi, tako da je pripravljen na boj takrat, ko ga najbolj potrebujemo.