Je kozmetika za novorojenčka varna?

Se kdaj sprašujete, ali so produkti za novorojenčke dejansko varni? Izsledki študij kažejo, da mnogo preizkušenih izdelkov povzroča težave z zdravjem. Poraja se vprašanje, koliko nas preveri nalepke na izdelkih, da bi se prepričali o varnosti le-teh. Novorojenčki se rodijo s slabotnim imunskim sistemom, zato je treba poskrbeti za uporabo neškodljive kozmetike.

 

  • Bolezni dihal

Pogosto uporabljate puder za telo? Res lepo diši, toda raziskave so pokazale, da pogosta uporaba te vrste kozmetike za novorojenčke  vodi v razvoj pljučnih bolezni, predvsem v azbestozo, ki se lahko razvije v pljučnega raka. Novorojenčki, katerih matere pogosto uporabljajo puder za telo, imajo več možnosti za razvoj težav pri dihanju, saj ga lahko vdihnejo ponesreči, kar pa lahko povzroči razvoj pljučnice ali razdraženost dihalnih poti.

  • Kožne težave

Uporaba pudra lahko pri novorojenčkih povzroči tudi težave s kožo, npr. žulje, alergične reakcije ali celo luščenje. Pojavljajo se tudi primeri vnetja kože in s kožo povezanega raka.

  • Peneča kopel

Jasno je, da želite očistiti, zaščititi in navlažiti novorojenčkovo kožo. Ob kopanju se lahko vsi zelo zabavate, toda pri tem ne uporabljajte škodljive kozmetike. Novorojenčka ne kopajte v peneči kopeli, ki vsebuje kemikalije in lahko povzroči poškodbe sečnega trakta.

  • Milo

Novorojenčki so že rojeni z zaščitno plastjo, ki jih varuje. To je najboljši zaščitni in vlažilni losjon, kar jih poznamo. Zmanjšajte uporabo mila na minimum, saj milo odstranjuje dojenčkove naravne lipide, ki ga ščitijo. Mnogo pediatrov priporoča umivanje novorojenčkov v topli vodi, brez posebne kozmetike za novorojenčka. Predvsem pa se izognite antibakterijskim milom.

  • Šampon

Novorojenčki imajo zelo tanke in nežne lase. Priporočamo uporabo blagih šamponov. Izogibajte se šamponom, ki vsebujejo sintetične dišave ali alergene.

 

Izogibajte se pretirani uporabi kozmetike za novorojenčka, ki vsebuje veliko kemikalij, in s tem omogočite vašemu dojenčku zdravo in sijočo kožo!