Je lahko kozmetika tudi nevarna?

Nevarne snovi v kozmetiki

Uporaba najrazličnejše kozmetike je najverjetneje nuja, ki se ji ne morete izogniti. Ravno zato pa je pomembno, da ste pozorni pri sami izbiri in nakupu. Ni vseeno, kaj nanašate na svojo kožo – premalokrat se zavedamo, da je ta pravzaprav naš največji organ, ki si zasluži posebno nego. Mnogo kozmetičnih izdelkov vsebuje snovi, ki so škodljive za vaše zdravje. Med najnevarnejše spadajo formaldehid, ki lahko vpliva na razvoj rakavih obolenj, toluen, ki je posebej škodljiv v času nosečnosti in lahko povzroči celo spontani splav, TEA-sestavine, ki lahko sprožijo hudo alergijsko reakcijo, premogova smola, ki je, podobno kot formaldehid, kancerogena snov, ter še mnoge druge sestavine. Pri naslednjem nakupu kozmetike si torej vzemite dovolj časa in natančno preberite etiketo. Tako se boste izognili morebitnim kasnejšim težavam z zdravjem. Negativne posledice, ki jih povzroča neustrezna kozmetika, se namreč pogosto pokažejo šele po določenem času.

Upoštevajte rok uporabnosti

Pri uporabi kozmetike je resnično pomembno, da se držite roka uporabnosti, odtisnjenega na embalaži. Ne tvegajte s prestarimi izdelki, sumljive kakovosti. Pri kupovanju kozmetike bodite zmerni in ne pretiravajte – kupite le tisto, za kar veste, da boste lahko porabili v določenem času. Če na izdelek pozabite in ga odkrijete šele takrat, ko je rok uporabnosti že potekel, ga raje zavrzite in kupite novega. Kozmetika namreč zahteva posebno previdnost pri uporabi, zato se kar se da natančno držite navodil.

Posebej previdno pri otroški kozmetiki

Otroška koža je še posebej občutljiva, zato se izogibajte nanašanju agresivnih kozmetičnih izdelkov. Če je mogoče, kupujte naravno kozmetiko, ki ne vsebuje snovi, ki bi bile lahko potencialno škodljive za nežno otroško kožo. Sicer pa se je tudi nasploh, ne le pri otrocih, pametno držati zlatega pravila, da je manj več. Kozmetiko torej uporabljajte le takrat, ko resnično ne gre drugače. Koža vam bo hvaležna!