Prehlad

Kaj je prehlad in kateri so simptomi, ki jih povzroča

Prehlad je najbolj pogosta zdravstvena težava, s katero se srečujemo v jesenskih in zimskih mesecih. V osnovi je prehlad vrsta virusne okužbe, ki se prične z neprijetnim občutkom v žrelu. Prehlad prizadene zgornja dihala in najprej precej oteži požiranje. Neprijeten občutek se običajno razvije v bolečino, ki jo čutimo v žrelu. Ker se žrelo vname imamo težave s požiranjem hrane, lahko pa se pojavijo neprijetnosti tudi pri požiranju sline. Zelo običajno se prehlad nadaljuje tako, da se razvije tudi nahod. Simptoma nahoda sta izcedek iz nosu in zamašenost nosa. Ker so ovirane dihalne poti, prične prizadeta oseba dihati skozi usta. S tem se žrelo še dodatno suši in povzroča še večjo bolečino že tako razdraženega požiralnika.

Prehlad lahko traja od dva do tri dni, če gre za bolj blago okužbo, lahko pa se zavleče tudi do dva tedna, če je okužba nekoliko bolj resna. Nič neobičajnega ni, če prehlad spremlja tudi povišana telesna temperatura. To je znak, da se telo prične boriti proti napadalcem, ki ogrožajo stabilnost in ravnovesje v telesu. Mnogokrat se pojavljata tudi glavobol in splošna utrujenost. Jasno je, da ko nas doleti prehlad, postanemo precej nefunkcionalni, pa čeprav gre za zelo milo in nenevarno obolenje.

Prehlad je izjemno neprijeten tudi iz družbenega vidika. Kadar ljudje, ki nas obkrožajo, opazijo, da smo prehlajeni, se nam pričnejo izogibati. Če se zadržujemo v javnih prostorih pa ni nič neobičajnega, če smo deležni obsojajočih pogledov, ker lahko s svojo prisotnostjo okužimo tudi ostale ljudi. Kadar je prehlad že zelo močno razvit in doživljamo njegove simptome že nekaj dni, pa dejansko sploh nismo več kužni. Najbolj je oseba s prehladom kužna takrat, ko se vsi simptomi še niso razvili in se včasih niti ne zaveda, da se bo kmalu razvil prehlad. Konkretnega zdravljenja za prehlad ni, lahko pa se uporabljajo le nekatera zdravila, ki blažijo simptome.

http://fidimed.si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.