zobna pasta

Kako izbrati ustrezno zobno pasto?

Bogata ponudba zobnih past   

Vse več ljudi se zaveda pomena zdravih in negovanih zob, kar je povzročilo tudi povečano ponudbo zobnih past. Proizvajalci vam s pomočjo oglasov zagotavljajo, da je prav njihov izdelek najboljši za nego vaših zob, police v drogerijah se šibijo pod nepregledno množico različnih zobnih past – z belilnim učinkom, brez fluora, za posebno svež dah, naravna zobna pasta … Kaj izbrati? Številni zobozdravniki priporočajo, da se pri nakupu izogibate belilnim zobnim pastam, saj so te pogosto preveč agresivne in poškodujejo zobno sklenino. Primerna zobna pasta naj ne bi vsebovala fluora, ki je lahko že v manjših količinah škodljiv za vaše telo. Še pomembnejša od izbire ustrezne zobne paste pa naj bi bila kvalitetna zobna ščetka, pozabite pa ne smete niti na redno nitkanje medzobnih prostorov.

Občutljivi zobje   

So vaši zobje izredno občutljivi na različne kemijske in toplotne dražljaje? Gre za več kot zgolj občasno težavo? V tem primeru se priporoča uporaba posebne zobne paste, namenjene prav občutljivim zobem. Če se situacija kljub temu ne bo izboljšala, je najverjetneje čas za obisk zobozdravnika, ki bo poskrbel za ustrezno zdravljenje zob, vam svetoval glede spremembe prehrane ali pa priporočil primernejšo zobno pasto.

Zobna pasta za otroke

Čeprav je s čiščenjem otroških zob dobro pričeti precej zgodaj, pa je odsvetovana uporaba zobnih past, dokler otrok ne zna sam izpljuniti vsebine iz ust. Ko se tega nauči, lahko pričnete z uporabo nežne zobne paste, namenjene otrokom. Pri tem se izogibajte tistim, ki vsebujejo sadne kisline, saj lahko te poškodujejo sklenino. Pri otroških zobnih pastah bodite še posebej pozorni, da te ne vsebujejo fluorja. Umivanje zob pri otrocih naj poteka dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, postopoma pa jih je potrebno navajati na samostojno obvladovanje postopka. Postavite jim dober zgled tudi z lastno zobno higieno!