Kdaj se prekine zavarovanje za študente?

Zavarovanje za študente, ki niso starejši od 26 let, poteka prek enega izmed staršev. Takšna oblika zdravstvenega zavarovanja pomeni, da je študent zavarovan kot družinski član. Dokler ima torej veljaven status študenta, kar pomeni, da še ni diplomiral ali pa da ne pavzira, mu za dodatno in obvezno zavarovanje za študente ni potrebno plačevati, dejansko pa ima vse zdravstvene storitve v celoti finančno pokrite. V primeru pavziranja ali pa dopolnitve 26. leta pa mora študent, ne glede na to ali ima veljavni status študenta ali ne, pričeti plačevati za dodatno in obvezno zavarovanje za študente.

 

Mnogi študenti se soočajo z dilemo, ali bi plačevali za dodatno zavarovanje ali pa bi se mu raje odpovedali. Razlog za takšno razmišljanje je seveda mesečni prihranek. Običajno zdrave osebe, ki niso še imeli večjih nesreč, vidijo v zdravstvenem zavarovanju odvečen strošek. Vendar je potrebno izpostaviti, da zavarovanje za študente, ki krije celotno zdravstveno storitev, lahko osebo reši pred finančnim in socialnim zlomom. Ali ste vedeli, da če nimate dodatnega zdravstvenega zavarovanja, morate doplačati iz lastnega žepa za praktično vsako zdravstveno storitev? Pregled pri osebnem zdravniku, prevoz v bolnišnico, celo za zdravila na recept mora plačati tisti delež, ki ga ne pokrije obvezno zdravstveno zavarovanje. Dodatno zavarovanje za študente, ki niso več upravičeni do tega, da bi bili zavarovani kot družinski člani, je zelo pomembno prav iz vidika, da lahko študenta močno finančno onesposobi, če nenadoma potrebuje zdravniške storitve, ki jih obvezno zavarovanje krije le v majhnem deležu. Tak primer so recimo očala. Obvezno zdravstveno zavarovanje krije le 10 odstotkov vrednosti, ostalih 90 odstotkov pa pokrije dodatno zavarovanje za študente in druge osebe.

 

Tako kot za zaposlene je dodatno zavarovanje za študente izjemno pomemben finančni varnostni garant. Kdor ima ga ima sklenjenega lahko spi povsem brez skrbi, saj mu zdravstveni računi nikoli ne bodo pobrali težko zasluženega premoženja.

 

Več si preberite tukaj.