Kje vse je zaželena uporaba otroške čelade

Če menite, da je otroška čelada obvezna samo na kolesu, se še kako zelo motite. Svojega malčka boste morali najprej naučiti voziti kolo, vendar ne še takoj s čisto pravim kolesom. Za začetek je odlična izbira poganjalec, ki se med vsemi sredstvi za navajanje otroka na pravo vožnjo dokazano najbolje obnese. Tudi v tem primeru mora biti na glavi vašega malčka obvezno prisotna čelada.

Ključno pa je, da svojemu otroku omogočite povsem novo čelado, ki je dovolj kakovostna in seveda prave velikosti. Rabljena čelada mu ne bo kaj dosti koristila, prav tako ne prevelika ali premajhna.

Pred nakupom naj otrok čelado dobro preizkusi

Čeprav je morda otroška čelada, ki jo je pred časom uporabljal starejši otrok, še vedno videti povsem uporabna, takšne opreme ne priporočamo drugim, mlajšim otrokom. Znano je, da rabljena čelada nikakor ne more ponuditi takšne varnosti kot povsem nova in seveda ustrezna.

Za vsakega malčka torej kupite povsem novo čelado, in to v specializirani prodajalni s tovrstno opremo. Otroka vzemite s seboj in skupaj z njim izberite primerno opremo. Zlasti je pomembna velikost in seveda tudi materiali. Ne nazadnje pa naj vam malček pokaže, kakšen motiv na čeladi mu je najbolj všeč oziroma kateri barvni odtenek. Če boste upoštevali ta del otrokovih želja, bo čelado zagotovo precej raje nosil oziroma uporabljal.

otroska celada

Otroka navadite na uporabo čelade

Ko je nova otroška čelada končno na svojem mestu, otroku povejte, zakaj jo mora uporabljati. Nato ga podučite o tem, kako si jo namesti na glavo. Prav tako ga spomnite, da na poganjalca ali na kolo nikoli ne sme sesti, če na glavi nima čelade. Pri tem ne bodite preveč strogi, saj vas bo otrok zagotovo bolj upošteval.

Obenem mu lahko razložite še druga pravila pri vožnji s kolesom. Ne pozabite mu opisati tudi vseh delov sredstva, s katerim se bo učil vožnje. Opise seveda poenostavite. Ko končate z razlago, pa naj vam otrok na kratko povzame, kaj se je naučil. Še bolje pa je, da mu vi postavljate vprašanja, on pa odgovarja. Kaj kmalu pa bo prišel čas, ko se boste z otrokom z domačega dvorišča s kolesom odpeljali kam dlje. Tedaj bosta imela kolo in otroška čelada še toliko večji pomen.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.