Kvalitetne in poceni čelade za skuter

Čelada vas med vožnjo zaščiti in prepreči nastanek večjih poškodb glave. Izbiramo lahko med različnimi znamkami, oblikami, barvami in dizajni zaščite. Najprimernejšo izberite glede na vaš stil vožnje, doseženo hitrost in glede na vaše splošno počutje. Večina se odloči za popolnoma zaprto čelado z dodatno zaščito brade in okrepljenim ohišjem. Drugi se odločijo tudi za odprto varianto, brez steklenega ščitnika in dodatne zaščite brade. Slednja izvedba zahteva hkratno uporabo navadnih ali sončnih očal za zaščito pred mrčesom, vetrom in nesnago.

Različni modeli in funkcionalnost

Različni modeli in oblike poceni čelade za skuter, imajo različno funkcionalnost. Ponavadi imajo vozniki skuterja doma najmanj dve različni čeladi. Bolj odprta izvedba brez vezirja in z odprtim predelom okoli brade in vratu, je namenjena bolj ležerni poletni vožnji. Zaprta in robustna klasična čelada z vezirjem pa je namenjena potovanju v slabših razmerah ali pa hitrejši vožnji. Zavedati se moramo, da lahko pri padcu s skuterja z glavo udarimo ob vozno površino ali kam drugam. Posledično je pomembno, da smo dodobra zaščiteni.

Pomembne karakteristike pri izbiri

Tri najpomembnejše karakteristike kvalitetne, a hkrati poceni čelade za skuter so teža, konstrukcija in dodatne značilnosti. Običajno tehta čelada med 1400 do 1800 grami. Teža mora biti razporejena enakomerno okoli vaše glave, brez pritiska na določeno točko. Neenakomerno razporejena teža bo privedla do dodatne obremenitve vašega vratu in posledično neudobne vožnje. Material izdelave in sama konstrukcija vplivata na udobje in samo varnost med vožnjo. Masivnejša izdelava iz kombinacije plastike in steklenih vlaken vas bo dodobra zaščitila. Pod dodatne značilnosti pa spadajo različni tehnološki dodatki, kot so senčniki, zaščita proti vetru, nastavek za bluetooth slušalko in podobno.

Nasveti za zaščito vas in sopotnikov

Priporočljivo je, da imate več različnih čelad, ki se morajo dodobra prilegati vaši obliki glave. Med vožnjo ne sme opletati, se premikati ali vas obremenjevati na katerem koli delu. Dodatna funkcija pripenjanja pod brado bo zagotovila tudi dodatno tesno fiksiranje na glavo. V moto kovčku imejte pripravljeno tudi dodatno čelado za vaše morebitne sopotnike. Varna vožnja je namreč zabavna vožnja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja