Mena sestavni del življenja

Mena ali menopavza je sestavni del življenja ženske. Doživljanje je zelo različno, mena se v vedenju, počutju in drugih znakih kaže zelo različno. Različno dojemanje, posledično vedenje, počutje, obnašanje, je posledica same človeške narave. Tako kot smo ljudje različni v vedenjskih, karakternih in drugih značilnostih, tako smo različni pri dojemanju sprememb, katere prinaša starost. Mena se pojavi v različnih življenjskih obdobjih. Že samo različno življenjsko obdobje, v katerem se mena pojavi je lahko vzrok za različno dojemanje. Časovno obdobje več kot desetletja razlike pomeni, da imamo zelo različne življenjske aktivnosti, naloge in cilje. Temu primerno se mena doživlja sila različno, saj so različna življenjska obdobja pri večini ljudeh bistveno drugače doživeta, zaznana in sprejeta.

Zdravstvene statistke, ki v zdravstvene in druge namene beležijo celo vrsto koristnih informacij sporočajo, da mena v poprečju nastopi pri 51. letu starosti. Povprečje seveda ne zabeleži velikih odklonov, zaradi katerih najverjetneje nastanejo različna dojemanja in sprejemanja. Veliki starostni odkloni v katerih se mena pojavlja znašajo 15 let. V letih izraženi veliki starostni odkloni pomenijo starosti med 40 in 55 let starosti. Seveda obstajajo tudi nekatere, sicer redke izjeme, katere označujejo različnost človeške narave posameznika.

Mena v telesu ženske prinese določene spremembe. Verjetno najpomembnejše je zmanjševanje količine spolnih hormonov. Jajčniki v obdobju ko nastopi mena prenehajo proizvajat jajčeca . Mena poleg tega prinaša izostajanje menstruacije. V končni fazi menstruacije povsem prenehajo.

Spremembe, ki jih mena prinaša se odražajo tudi na telesu. Spremembe na telesu so tanjši in redkejši lasje. Mena se v nekaterih primerih odraža tudi kot suha koža. Mnoge mena moti pri spanju, saj se pojavi problem nespečnosti. Spanec motijo tudi nočno znojenje in vročinski oblivi. Čustvene motnje so lahko prisotne, mena pa se v tem pogledu odraža kot razdražljivost, depresija ali tesnoba. mena je odvisna od ženske do ženske, nekatere imajo intenzivnejše druge manj intenzivne čustvene motnje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja