Nakup na spletu, moderna oblika trženja

Nakup na spletu je moderna oblika trženja moderna oblika trženja . Gre za, predvsem v Sloveniji, razmeroma novo obliko trženja, ki se bo zagotovo še razvijala.

Sodobni vsakdanjik ljudi vedno bolj pomika od ustaljenih navad, ki počasi postajajo klasika. Nakup na spletu je tipičen primer, saj se ob dobrih izkušnjah uporabnik težje odloča za starejše, klasične oblike nakupa. Spremembe bodo pri takih nakupih narekovale spremembo vlog. Klasični nakup bo postal redkost in bolj cenjen, nakup na spletu pa množično uporabljen v vsakdanjiku. Zato obstaja možnost, da se bo cena klasičnim nakupom upravičeno povečevala in bodo trgovci imeli pri njej večjo dodano vrednost. Za klasičen nakup je namreč značilno, da ga nakup na spletu v celoti ne more nadomestiti. Tako bo ob nakupu kupec ob klasičnem nakupu hočeš nočeš moral sprejeti prodajne pogoje trgovca. Predvsem se bodo klasični nakupi obdržali pri izdelkih individualne narave, ki imajo seveda individualne lastnosti in značilnosti.

Nakup na spletu je precejšnje tveganje ob nakupu , predvsem ko govorimo o individualnih zahtevah. Poleg napačnih lastnosti in posledično neuporabe, imamo dodatne stroške, ko hočemo neuporaben izdelek zamenjat z uporabnejšim. Ob tem se moramo dodatno zavedat tveganja poštenosti trgovca, saj mnogi računajo prav na opustitev postopka za vračanje neuporabnega izdelka. Poleg stroškov, ki nastanejo pri vračanju z izdelki, mnogi računajo tudi na zapletene postopke, ki so potrebi, da neustrezen izdelek zamenjamo z ustreznim. Ob tem seveda lahko postopek zavlačujejo, saj je običajno izdelek že plačan in se jim z zamenjavo nikamor ne mudi.

Ob vseh negativnih lastnostih ima nakup na spletu tudi pozitivne lastnosti. Trgovec, ki se bo neprofesionalno obnašal do strank, tvega z izgubo večje množice strank. Treba se je zavedat, da splet ni sredstvo za zgolj pozitivne informacije, ampak se lahko nakup na spletu, ki ni bi profesionalno izveden vrne kot občuten plaz negativnih učinkov za trgovca.

Več informacij pa najdete tukaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.