naravna kozmetika

Naravna kozmetika – certifikati

Je naravna kozmetika zares naravna?  

Naša koža naj bi absorbirala kar 60 odstotkov tistega, kar nanesemo nanjo. Vse več ljudi se zaveda tega dejstva, kar povzroča tudi povečano zanimanje za naravno kozmetiko med potrošniki. Proizvajalci so hitro prepoznali tržno nišo in priložnost za zaslužek, zato se danes številni izdelki oglašujejo kot naravna kozmetika. Verjeti na besedo in upati, da ne kupujemo »mačka v žaklju«? Obstaja tudi bolj zanesljiv način, kako se prepričati, da res dobimo najboljše za svoj denar …

Berite certifikate!  

Naravna kozmetika je po definiciji tista, ki vsebuje le stoodstotno naravne sestavine (iz kontrolirane pridelave ali nabrane v neoporečnih predelih), ni bila testirana na živalih in ne vsebuje sintetičnih barvil ali dišav. Tem kriterijem pa še zdaleč ne ustreza vsa kozmetika, ki se dandanes pojavlja pod oznako naravna kozmetika, zato je ključnega pomena ustrezna osveščenost potrošnikov. Preden se odločite za nakup, preverite, ali je izdelek opremljen z ustreznimi certifikati. Med najpogostejšimi je oznaka BDIH (podeljuje jo nemško industrijsko in trgovsko združenje, ki je izdelalo tudi merila za naravno kozmetiko). Ta je v uporabi že vse od leta 1995 in velja za prvi standard, kar se tiče naravne kozmetike. Med bolj znane certifikate naravne kozmetike spadajo še ECO CERT, COSMÉBIO, SOIL ASSOCIATION in DEMETER.

Visoka cena kot dokaz kvalitete?  

Drag izdelek nikakor ni enako kot kvaliteten izdelek. Zgolj visoka cena tako ne more biti dovolj zanesljiv dokaz, da je kozmetika, ki jo kupujete, zares naravna kozmetika. Po drugi strani pa je sumljivo nizka cena naravne kozmetike res lahko znak, da produkt ni povsem neoporečen. Osnovno poznavanje certifikatov vam bo torej vsekakor prišlo prav v obeh primerih. Da bo naravno zares naravno!