Nogometni čevlji so se spreminjali z razvojem nogometa

Nogometni čevlji so namenska obutev, ki se uporablja za igranje nogometa. Skladno z razvojem nogometa, se je spreminjala tudi nogometu namenjena obutev. Sodobni nogomet se je začel razvijati sredi devetnajstega stoletja, igra sama pa je bistveno bolj stara. O tem med drugim pričajo zelo stari zapisi, vklesani v zidove stavb na jadranski obali. Polemike o izvoru nogometa so vedno vroče in aktualne, saj si želi čisto vsak prilastiti naslov izumitelja nogometa. Čisto pravega verjetno ne bomo nikoli našli, saj je dokaze že zdavnaj izbrisal čas. Brez dvoma pa je bil v osnovah podoben sodobnemu odkrit že zelo zgodaj, saj gre za razmeroma preprosto in intuitivno igro.

Zanjo tudi ni potrebna posebna oprema, ampak predvsem žoga in dve moštvi nadobudnih igralcev. Prostor za igro, pa se po potrebi najde praktično vedno in povsod.

Začetniki sodobnega nogometa so Otočani

Sredi devetnajstega stoletja so bili nogometni čevlji nekaj čisto drugega, kot današnji nogometni čevlji. Dejansko bi jim težko rekli nogometni čevlji, saj so nogometaši na Otoku takrat za igranje nogometa uporabljali preproste delavske čevlje. Pred koncem devetnajstega stoletja, so se nogometni čevlji razvili v obutev izdelano iz debelega in težkega usnja.

Usnjeni čevlji so segali nad predel gležnja, mnogi jih temu primerno poimenujejo kar škornje. Za današnje čase je težko razumljiva teža petsto gramov, ki se je podvojila v deževnih razmerah. Vse do druge svetovne vojne se nogometni čevlji niso veliko spremenili, po drugi svetovni vojni pa so lažje in bolj prilagodljive nogometne čevlje začeli najprej izdelovati in uporabljati v Južni Ameriki. S tem se je povečal nadzor, večja je bila tudi moč udarca.

Moška obutev za nogomet

Čepki na kopačkah

Danes tradicionalni čepki na nogometnih čevljih naj bi bili odkritje Adija Dasslerja, z takrat vijačnimi čepki je takratna nemška nogometna reprezentanca dosegla pomembno zmago ter kasneje svetovni naslov kljub razmočenem terenu. Do današnjih dni so se zvrstile številne spremembe, kot je nižji rez, spremembe in prilagoditve podplata, individualno zasnovani nogometni čevlji s pomočjo laserske tehnike in druge pomembne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.