Obleke delimo na različne vrste, glede na namen uporabe

Obleke delimo na različne vrste, glede na namen uporabe. Tako poznamo različne elegantne obleke, ki so namenjene le posebnim priložnostim. Med najbolj znanimi so prav gotovo poročne obleke, ki jih, vsaj ženske, lahko uporabljamo le na lastni poroki in nato nikoli več. Moški in ženski kostim lahko potrebujemo tudi na drugih pomembnih dogodkih, kot so poroke družinskih članov, prijateljev in vseh ostalih, ki nas povabijo na ta dogodek. Prav tako potrebujemo elegantno obleko za podelitev diplome, maturantski ples in še številne druge dogodke in prireditve.

Moška obleka je največkrat črna in se že po barvi razlikuje od ženske, saj je ženska obleka večkrat bolj pisana ali bolj živih barv. Pri nakupu obleke se je dobro posvetovati tudi s kom, ki se spozna na modo in predvsem na to, kakšne obleke sodijo skupaj.

Vse prevečkrat lahko, tudi med znanimi osebnostmi na malih zaslonih opazimo, da imajo čisto zgrešen stil, ki ne sodi niti k njihovemu značaju niti k zunanji podobi. Med najbolj zgrešene lahko uvrstimo tiste, ki si oblečejo črtaste srajce in črtaste hlače ter podobne modne napake.

Pri nakupu lastne obleke vam lahko pomaga tudi prodajalec, v kolikor se vsaj malo spozna na stvari, ki jih prodaja in ni le preko študenta zaposlen delavec, ki to delo opravlja komaj nekaj dni. Tudi vaš partner vam lahko svetuje, a na koncu bo odločitev, če se odločite za nakup ali ne, le vaša.

K sreči so danes vse prodajalne precej skupaj, če obiščete eno izmed trgovskih središč. Tako lahko v precej kratkem času obiščete kar nekaj tovrstnih prodajaln, preizkusite kar nekaj različnih oblek in kupite vsak del oblačila tam, kjer vam najbolj ustreza.