mozolji

Oh, ti mozolji!

Puberteta in mozolji  

Verjetno se še spominjate svojih najstniških let, ko se je tisti ogromen mozolj kot zanalašč pojavil tik pred pomembnim zmenkom. Spomini na takšne pripetljaje vas danes morda spravljajo v smeh, vendar se na drugi strani mozolji nikakor ne zdijo zabavni številnim mladostnikom, ki se neuspešno borijo z njimi. Sploh obstaja kakšna druga rešitev kot potrpljenje? Mozoljev se je težko znebiti popolnoma, situacijo pa je vsekakor mogoče vsaj omiliti. Na tržišču obstajajo številni izdelki, namenjeni prav najstniški koži, ki se le redko izogne mozoljem. Paziti je potrebno le, da tovrstni kozmetični izdelki niso preveč agresivni, saj lahko sicer povzročijo več škode kot koristi.

Lahko hrana vpliva na nastanek mozoljev?

Mnenja glede tega, ali je lahko neprimerna hrana vzrok za pojavitev mozoljev, so precej deljena. Zdi se, da je stvar precej odvisna od posameznika. Medtem ko si lahko nekdo privošči večje količine nezdrave prehrane, kot so slaščice in zelo mastna hrana, ne da bi se pri tem na koži pojavili mozolji, pa se lahko pri nekom drugem že ob zaužitju manjših količin pojavi nezaželena kožna reakcija. Pravila ni, vsekakor pa mozolji verjetno niso edini razlog za izogibanje neprimerni prehrani.

Trdovratne oblike mozoljev   

Čeprav so mozolji v najstniških letih načeloma precej običajna stvar, le ni tako v vseh primerih. Če se soočate s posebej hudo obliko mozoljev, ki neredko vodi celo do vnetja, bo obisk dermatologa skorajda nujen. Ob primerni terapiji se bo stanje zagotovo izboljšalo, zato ne odlašajte predolgo. Verjetno pa ne bo odveč še opozorilo, da mozoljev nikar ne iztiskajte ali praskajte, čeprav so ti še tako trdovratni in moteči, saj to običajno vodi v nastanek trajnih brazgotin. Iskanje ustreznih rešitev za svojo težavo raje prepustite izkušenemu strokovnjaku.