Omega 3 in bolezni sodobnega časa

Omega 3 maščobe so tako imenovane esencialne maščobe, kar pomeni, da jih telo nujno potrebuje za svoje nemoteno delovanje, vendar pa jih telo samo ne more proizvesti. Da bi torej ohranili zdravo telo, moramo omega 3 maščobe vnašati kontrolirano. Današnja industrijsko predelana hrana je izjemno skopa, kar se tiče omega 3 maščob, saj industrijski procesi predelave živil uničujejo strukture spojin. Zaradi tega, če želimo živeti zdravo, moramo zavestno poskrbeti za vnos esencialnih maščob, kot so omega 3. Zelo bogati viri omega 3 maščob so mastne ribe, kot so sardine ali pa losos, prav tako jih najdemo tudi v jajcih in mesu. Vendar pa predvsem v jajcih in mesu je danes vsebnost omega 3 precej nižja, kot je bila v preteklosti. Zavedati se moramo, da s tem, ko se je človeška prehrana z industrijskimi predelovalnimi procesi močno poslabšala, se je poslabšala tudi krma za živali. Zato so tudi ti viri precej slabi, kar se tiče omega 3 maščob.

Zaradi tega se danes priporoča, da človek za vnos omega 3 poskrbi s prehranskimi dodatki v obliki kapsul z ribjim oljem. Dostopno je tudi samo olje, vendar je za številne posameznike okus tako slab, da se raje odločajo za kapsule. Omega 3 maščobe so zelo občutljive na zunanje razmere, zato moramo poskrbeti, da jih hranimo v temnem prostoru na sobni temperaturi. Če želimo ohraniti dobro telesno pripravljenost, moramo poskrbeti za svoje zdravje. Omega 3 maščobe so bistvenega pomena, če želimo ostati zdravi na dolgi rok, saj se z njihovim primanjkljajem dokazano povezujejo različne bolezni sodobnega časa.