Čevlji za pohodništvo

Oprema za pohodništvo

Športna oprema za pohodništvo je osrednjega pomena za to, da bo izkušnja v hribih in gorah varna. To ne pomeni, da morate za pohodništvo zapraviti celo premoženje, daleč proč od tega, ampak vseeno se morate zavedati, da se v hribe in gore ne morete odpraviti v tekaški obutvi, bombažni majici, kratkih hlačah in s steklenico vode v rokah. Takšno pohodništvo ni odgovorno ne do vas samih in ne do ljudi, ki imajo lahko zaradi nespametnih odločitev zaradi tega neprijetne posledice. Pohodništvo se lahko prične šele takrat, kadar zagotovite minimalni varnostni standard za vas in vse tiste, ki vas spremljajo, zlasti če gre za otroke.

Največ denarja za pohodništvo se splača vložiti v kakovostne pohodniške čevlje. Športna oprema za pohodništvo ni poceni, vendar pri čevljih ne varčujte preveč, saj je vaša varnost najbolj odvisna od njih. Kakovostni pohodniški čevlji vas varujejo pred zdrsi, ki se lahko končajo z zvini, zlomi ali pa še s čim hujšim. Kupujte jih v specializiranih prodajalnah, kjer vam lahko svetujejo, kakšen model izbrati, saj je najbolj primerna izbira odvisna predvsem od tega, po pretežno kakšnem terenu boste hodili. Za bolj naporne vzpone, so denimo primernejši čevlji, ki imajo bolj trdo podplat, saj lahko tako s stopalom bolje občutimo, po kakšni vrsti terena hodimo. Mehki podplati namreč precej bolj blažijo stik in zaradi tega se izgubi tudi občutek za teren.

Poleg obutve je pomembna tudi obleka. Obiskovanje gora je možno ob različnih letnih časih, vendar to ne pomeni, da če greste v gore poleti, lahko pozabite na toplejša oblačila. V gorah so temperaturne spremembe tako nagle, kot je nagla sprememba vremena. V nekaj minutah se lahko sončni dan prevesi v nevihto, temperature se močno znižajo in razmere se s tem zaostrijo. Pohodništvo vzmeti resno, opremite se z rezervnimi oblačili, primerno količino tekočine in hrane in ves čas stopajte z budnim očesom.

https://www.tomassport2.si