Paradontoza

Paradontoza je izraz za bolezen obzobnih tkiv, le malo ljudi pa se zaveda, da gre pravzaprav za pogovorno besedo in ne za pravilni strokovni izraz. Ta se namreč glasi parodontalna bolezen oziroma parodontitis. Vseeno pa za to prilagoditvijo besede stoji nekakšna logika, saj bi besedo paradontoza lahko prevajali kot »okoli zoba«, ravno to pa je področje njenega nastanka in razvoja. Zakaj torej parodontalna bolezen sploh nastane? Njen glavni in najpogostejši povzročitelj je slaba ustna higiena. Z rednim in predvsem korektnim umivanjem zob lahko za zdravje ustne votline naredimo največ, kar zajema tudi preventivno skrb, ko govorimo o paradontozi.

paradontoza

Njena prva faza je vnetje dlesni oziroma gingivitis, ki ga povzročijo nakopičene bakterije, katerih razmnoževanje je bilo pospešeno zaradi zobnih oblog. Paradontoza v svoji končni obliki pa se razvije kot posledica kroničnega gingivitisa. Prvi znak za alarm je torej krvavenje dlesni, ki se najpogosteje opazi pri ščetkanju in nitkanju zob. Seveda le-to ne vodi vedno k resnejšim obolenjem, vendar ja pomembno, da ni spregledano in predvsem, ignorirano. Če se vnetje dlesni prenese tudi na ostala obzobna tkiva, govorimo o paradontozi kot končni obliki bolezni.

V tej fazi je potrebno ukrepanje strokovnjaka, parodontologa, saj niti oboleli niti splošni zobozdravnik zadeve ne moreta več rešiti brez strokovne pomoči. Ena izmed učinkovitih ter minimalno invazivnih metod je lasersko zdravljenje paradontoze. Glavna prednost tovrstne terapije je usmerjanje laserske energije zgolj na poškodovano tkivo, pri čemer nepoškodovano ostane nedotaknjeno. Gre torej za nekirurški poseg, pri katerem zaradi neboleče terapije lokalna anestezija pogosto ni potrebna. Lasersko zdravljenje paradontoze cilja na uničenje bakterij, ki se namnožijo v obzobnih žepkih, to so majhni prostorčki med zobom in dlesnijo, ter povzročajo vnetje. Še več, tovrstna terapija deluje na tkiva biostimulativno, kar pomeni, da pospešuje njihovo regeneracijo, kjer so ta poškodovana. Lasersko zdravljenje paradontoze je še vedno bolj ali manj nova metoda tovrstnega zdravljenja, ki kaže velik potencial na področju svojega razvoja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.