Parfumerija

Izbira kvalitetnega parfuma vsekakor ni preprosta odločitev, saj je pri nakupu potrebno upoštevati širok spekter lastnosti in značilnosti, zaradi katerih lahko vonj, ki je na eni osebi privlačen, na drugi povsem odbija. Poleg tega so osnovni vonji zelo različni glede na spol. Moški parfum bo večinoma bolj agresiven ali športen, pri ženskih parfumih pa so najbolj značilni cvetlični toni.

Najprej morate vedeti nekaj o sebi. Tako kot stil oblačenja ali vrsta pričeske tudi vonj parfuma veliko pove o človeku. Večina ljudi dandanes preprosto sledi trendom, brez razmisleka ali določen ton vonja ustreza njegovem lastnem slogu. Poleg tega je pri izbiri izrednega pomena tudi človekov lastni vonj. Ker parfume v osnovi sestavljajo kemične spojine, te reagirajo s potom in ostalimi snovmi na koži, kar ustvari nove vonje ki niso nujno prijetni.
Parfumerija nikakor ni preprosta znanost. Parfumi so v osnovi sestavljeni iz treh tonov vonja, zato je zelo pomembno da si pred nakupom vzamemo čas za primerjavo, saj se medsebojno lahko precej razlikujejo, pa tudi odziv posameznih tonov na človekov lastni vonj je lahko precej drugačen. Prvi vonj je očiten takoj po uporabi, to je vonj ki ga čutite v prvih trenutkih, vendar zelo hitro zbledi, večinoma že po 15 minutah. Prvi vonj parfuma je običajno tudi najbolj agresiven. Drugi vonj traja od 3-6 ur in je običajno blag in mehak, ko ta zbledi pa ostane precej močan, a blag vonj ki ga običajno lahko čutite tudi v začetku, le da je zdaj bolj koncentriran.