Prehranski dodatki in zdrav jedilnik

Prehranski dodatki so danes uvrščeni v jedilnike skoraj vsakega človeka. Obsegajo pa zelo različne sestavine. Med najbolj razširjenimi so prehranski dodatki, ki vsebujejo vitamine in minerale. Dejansko je to tudi področje, ki ga ljudje z modernim načinom prehranjevanja najbolj zanemarjamo. Ali ste vedeli, da je industrijsko predelana hrana popolnoma osiromašena? Nekateri ji pravijo celo hrana s praznimi kalorijami. S to oznako želi povedati, da je hrana praktično brez mikro hranilnih sredstev, antioksidantov, vlaknin, fenolov itn. Prav zato so prehranski dodatki tako pomembni še zlasti za tiste, ki nimajo najbolj zdravih prehranskih navad. Takšnih posameznikov pa je dandanes veliko. Skoraj vsakdo, ki živi dinamično življenje polno opravil, nima časa za to, da bi imel organiziran jedilnik na takšen način, da bi z njim pokril vse prehranske potrebe.

Zdrava hrana vsebuje večino pomembnih snovi, ki jih potrebujemo za normalno delovanje srca, ožilja, možganov, ledvic, jeter itn. Tisti, ki jedo nezdravo, pa morajo pri tem vnesti te snovi na drugačen način. Prehranska dopolnila pa to omogočajo. Bolj kot je naše življenje stresno, fizično naporno in dinamično, bolj je pomembno, da je vnos makro in mikro hranil zadosten. Osebi, ki ima veliko fizične aktivnosti, pomagajo prehranski dodatki, ki vsebujejo beljakovine. Slednje dobimo sicer v mesu, jajcih, mlečnih izdelkih in tudi drugod. Prehranski dodatki z beljakovinami pa nam pomagajo, da se mišice, kite in drugi deli telesa prej regenerirajo. Torej so beljakovine pomembne za vse, ki so fizično aktivni, tako na delu kot tudi pri športu.

Prehranski dodatki kot so omega 3 kapsule ali ribje olje pa omogočajo krepitev imunskega sistema, izboljšujejo delovanje srca, žilnega sistema in možganov. Tako da nam prehranski dodatki lahko služijo tudi pri tem, da izboljšamo zdravstveno stanje. Zavedati pa se morate, da prehranski dodatki ne morejo zamenjati običajne hrane, ampak so lahko le njen nadomestek za krajši čas – ključ do zdravja je uravnotežena zdrava prehrana.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja