Prstani so namenjeni praznovanju pomembnih stvari v življenju

Nakit ima v sodobnem času prav poseben pomen. Še bolj poseben pomen pa ima del nakita, ki mu rečemo prstani. Prstani so namenjeni praznovanju najbolj pomembnih stvari v življenju, oziroma jih poklonimo najdražji osebi ob teh priložnostih.

Prstani se uporabljajo že od prvih zmenkov naprej, saj s tem ljubljeni osebi, največkrat kar fant punci, izkaže naklonjenost. Gre za nek simbol in simbolno dejanje, ki naj bi vodilo tudi v resno zvezo.

Precej bolj pomembni pa so naslednji prstani, ki jih lahko podarite ali dobite v dar v nadaljevanju zveze. Običajno bo v resni zvezi sledil zaročni prstan. Zaročni prstani so lahko precej dragi, lahko jih tudi krasi kakšen drag kamen, lahko pa so čisto enostavni ali celo doma narejeni. Kakšnega boste izbrali je odvisno predvsem od tega, kako zahtevna je oseba, ki ji boste ta prstan podarili.

Naslednji korak je običajno poroka in takrat potrebujete poročni prstan. Poročni prstan ima najmočnejši pomen in je nekakšen simbol poroke, brez katerega si danes tega dogodka sploh ne moremo predstavljati.

Prstani se med seboj ločijo glede na material, iz katerega so narejeni. Najbolj tipični, tudi za poroke in poročne prstane, so zlati prstani. V zadnjem času postajajo vse bolj priljubljeni tudi prstani iz belega zlata, ki so na hitro precej podobni tretji vrsti prstanov, to so srebrni prstani. Te tri naštete vrste so najbolj tipične in se največkrat prodajajo v zlatarnah, posledično je po njih tudi največ povpraševanja. Poznamo tudi druge vrste prstanov iz bolj eksotičnih materialov, a so precej bolj redki in se tudi precej težje dobijo.

Različni dragi kamni, ki lahko krasijo tudi vaš prstan, predstavljajo običajno kar večji del cene. Odločite se lahko za diamant, rubin, labradorit …