rak na prostati

Rak na prostati: 3 opozorilni simptomi

  1. Pogosto uriniranje

Eden izmed prvih simptomov raka na prostati je pogosto uriniranje, posebej v nočnem času. Če prej s tem niste imeli težav in je bil vaš spanec trden, sedaj pa opravljate malo potrebo celo večkrat na noč, bi bil morda pravi čas, da se odpravite k urologu in mu opišete svoje simptome. Raka na prostati je mogoče s preprostimi preiskavami odkriti že v zgodnji fazi, kar omogoča uspešnejše zdravljenje. Nikar torej ne odlašajte.

  1. Bolečine pri uriniranju

Pogosto siljenje na malo potrebo pa ni edini znak, ki opozarja, da se je morda razvil rak na prostati. Simptomi pogosto zajemajo tudi bolečine pri uriniranju, pri čemer se lahko v urinu pojavi celo kri. Opozorilni simptom raka na prostati je lahko tudi šibek ali prekinjen curek.

  1. Težave z erekcijo

Nenadne težave z erekcijo so lahko prav simptom raka na prostati. Sem spadajo tudi morebitne bolečine pri ejakulaciji, ki jih prej niste doživljali, ali pojav krvi v spermi.

 

Seveda pa vsak izmed naštetih simptomov še ne pomeni nujno raka na prostati, ampak je lahko pokazatelj mnogih različnih bolezenskih stanj. Če se soočate z več opisanimi simptomi hkrati, je verjetnost, da gre prav za raka na prostati, seveda večja. Bolezen je najbolj razširjena predvsem pri starejših moških, pri čemer igra pomembno vlogo tudi dednost.. Dvom in z njim povezan strah lahko odpravite le tako, da se odpravite k urologu. Vsakršno odlašanje bo namreč le otežilo morebitno zdravljenje. Rak na prostati je sicer zahrbtna, a ozdravljiva bolezen, če se jo le odkrije dovolj zgodaj.