S sadežem kivi nad povišan holesterol

 

V Sloveniji kivi največkrat srečamo na Primorskem, kjer je prisoten skoraj na vsakem vrtu. Kivi je sadež, ki dozori jeseni in je bogat z vitaminom C, ki ga v jesenskih dneh še posebej potrebujemo. Vsebuje pa tudi visoko količino kalija, po čemer je sicer bolj poznana banana. Kivi je izjemen jutranji obrok če si ga privoščimo za zajtrk. No seveda obstaja tudi prepričanje, da kivi izvira iz Nove Zelandije, kar je na nek način res, vendar če s tem mislimo na ptiča z imenom kivi. Drugače pa sadež kivi izvira iz kitajske. Zakaj pa ime kivi? Ker olupek sadeža kivi spominja na kožo ptiča z imenom kivi in se je tako ime začelo uporabljati od sredine dvajsetega stoletja dalje.

Dodatne lastnosti so, da kivi, ananas in papaja vsebujejo encim aktinidina, ki mehča meso. Če želite mehko meso in izrazit okus, ga pred pečenjem natrite s prepolovljenim svežim sedežem. Povprečno velik sadež vsebuje okoli 800 semen. Ne glede na način uporabe kivija vedite, da gre za zdrav in okusen obrok.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja