Splošna higiena je nujna za vsakogar

Splošna higiena je nujna v sodobnem svetu, saj z njo preprečujemo nastanek številnih bolezni. Če je splošna higiena preslaba in kaj se takrat zgodi, nas lahko nauči zgodovina. Splošna higiena posameznika ne bo vplivala na celoten narod ali celo na cel svet, a ob neupoštevanju osnovnih pravil higiene hitro nastane kakšna bolezen, kot je bila npr. kuga v srednjem veku, ki je za seboj pustila številne žrtve.

Voda je osnoven pripomoček, ki ga potrebujemo za ustrezno higieno. K sreči je na našem področju ne primanjkuje, a na številnih drugih področjih na svetu se srečujejo s precejšnimi težavami, da pridejo do tega vira, ki ga je vsaj zaenkrat pri nas še dovolj.

Sama voda pa že dolgo ni več dovolj za ustrezno higieno, saj so danes naše zahteve precej višje kot so jih imeli naši predniki. Ni več dovolj da smo le čisti, moramo tudi imeti prijeten vonj. Tako je pomembna higiena zob in ostalih delov telesa. Zobna pasta in zobna voda skupaj s še nekaterimi drugimi stvarmi poskrbijo za ustrezno higieno zob, za umivanje potrebujemo milo, šampone, čistilna mleka in podobne stvari.

Tudi razne poškodbe moramo ustrezno oskrbeti, tako da je tudi set za prvo pomoč del te opreme, ki poskrbi za ustrezno splošno higieno. Za umivanje zob velja pravilo 3×3, torej 3x dnevno po 3 minute in če želimo imeti močne in zdrave zobe bo bolje, da se tega pravila držimo. Tudi za umivanje moramo poskrbeti večkrat dnevno, roke si moramo prati zelo pogosto, tuširanje pa naj bo na vrsti vsaj enkrat dnevno. V primerjavi z navadami v prejšnjih stoletjih lahko brez nezaupanja trdimo, da danes naredimo za higieno bistveno več kot so naredili kadar koli v preteklosti, tako da nas vsaj takšne bolezni, ki nastanejo zaradi slabe higiene, ne skrbijo preveč.