Arhiv Značk: akne

Akne

Akne in prehrana

Ali neprimerna prehrana res povzroča akne?

Pojav aken v puberteti je skorajda povsem neodvisen od vaše prehrane, česar pa ni mogoče trditi tudi v primeru, ko se s trdovratnimi aknami soočate v odrasli dobi. Nastanek aken pri starejših je namreč pogosto povezan prav z neustrezno prehrano, čeprav je to dolgo veljalo le za mit. Če ste ovrgli vse druge možne razloge za svoje  kožne težave, morda ne bi bilo slabo, če bi poskusili še s spremembo jedilnika. Rezultati vas lahko močno presenetijo – v pozitivnem smislu, seveda. Akne lahko tako dojemata kot nekakšno srečo v nesreči. Z njimi vam namreč telo sporoča, da nekaj ni v redu. Vi pa ste tisti, ki lahko stvari raziščete in spremenite na bolje.

Uravnotežen jedilnik za lepo in zdravo kožo!

Katera hrana je najpogostejši krivec za nastanek aken? Odgovor ni preprost in univerzalen, temveč je večinoma odvisen od posameznika. Načeloma velja, da se akne pri odraslih pojavijo kot posledica pogostega uživanja mastne hrane in sladkarij, vendar pa niso problematična le živila, ki so že na prvi pogled nezdrava. Morda imate občutek, da se prehranjujete zelo zdravo in uravnoteženo, a se kljub temu soočate z neprijetnimi aknami. V tem primeru bi bilo dobro opraviti alergijske teste. Ti so sicer večinoma samoplačniški, vendar je to investicija v vaše zdravje, ki se zagotovo izplača. Pogosto namreč prav intoleranca na gluten (predvsem v pšeničnih izdelkih) ali laktozo (mleko in mlečni izdelki) spodbuja nastanek aken. Z odkrivanjem in odpravljanjem resničnega vzroka za težave se tako ne bo izboljšal le videz vaše kože, za katero se pogosto pozablja, da je pravzaprav naš največji organ, ki si zasluži ustrezno skrb, temveč vaše celostno počutje.

3 glavni krivci za nastanek aken

Puberteta

V času pubertete so akne zelo pogost pojav in le redki najstniki imajo to srečo, da se jim izognejo. V večini primerov je največ, kar lahko storite, to, da skrbite za redno nego svoje kože (pri tem ne uporabljajte preveč agresivnih produktov, saj lahko na ta način situacijo le poslabšate) in počakate, da bodo hormonsko nemirna leta za vami. Če pa se vam zdi, da je aken vendarle preveč in da močno odstopate od svojih vrstnikov, bi bilo morda dobro obiskati svojega osebnega zdravnika. Ta bo ocenil situacijo in vam, če bo to potrebno, predpisal terapijo, ki bo ublažila stanje.

Stres

Akne pa seveda niso značilne le za puberteto. Pojavijo se lahko tudi v poznejših obdobjih vašega življenja, predvsem kot posledica (kroničnega) stresa. Če so najstniška leta že zdavnaj za vami, neprijetne akne pa se še vedno pojavljajo na vaši koži, razmislite o svojem povprečnem dnevu. Ste stalno preobremenjeni zaradi naporne službe? Koliko časa zase si privoščite dnevno? Preživite dovolj časa na svežem zraku ali ste morda suženj računalniškega zaslona? Odgovori na ta vprašanja vam bodo pomagali poiskati vzrok za nastanek aken. In ko enkrat ugotovite, kaj so glavni razlogi za vaše kožne težave, jih lahko pričnete korak za korakom odpravljati. Nobena krema ne bo povzročila čudeža – le vi ste tisti, ki lahko spremenite stanje na bolje.

Nepravilna prehrana

Eden izmed glavnih krivcev za pojav aken v zrelih letih je lahko tudi nepravilna prehrana, čeprav je to dolgo veljalo za mit. Izogibajte se mastni, preveč začinjeni in konzervirani hrani. Raje posegajte po sadju in zelenjavi, ne pozabite pa tudi na zadostno količino tekočine. Nadležne akne bodo na ta način že kmalu preteklost. Hvaležna pa vam ne bo le koža, temveč celoten organizem!