Arhiv Značk: alkemist

Kako najti prevajalca za prevod iz angleščine?

Iščete zanesljivega prevajalca, ki bi mu brez skrbi zaupali prevod iz angleščine? Pri izbiri je glavni faktor vrsta besedila, ki bi ga radi prevedli. Manj zahtevna besedila kot so časopisni članki, članki na blog straneh in podobno, ne potrebujejo pretirano izkušenega prevajalca. Vendar pa morate vseeno paziti, saj danes misli že vsak, ki zna srednješolsko angleščino, da je sposoben narediti odličen prevod iz angleščine. Nekaj let učenja angleščine na srednji šoli in gledanje filmov v angleškem jeziku iz človeka še ne naredi dobrega prevajalca. Visoko kakovost boste zagotovili predvsem, če se boste obrnili na kakšno prevajalsko agencijo.

Mnoga podjetja, ko rabijo prevod iz angleščine, naredijo to napako, da naložijo prevajanje na kakšnega od svojih zaposlenih. To se je v praksi skoraj vedno izkazalo kot slaba odločitev. Zaposleni niso prevajalci, nimajo slovarjev, tehničnih orodij in znanja, da bi lahko naredili kakovosten prevod iz angleščine. Poleg vsega tega pa nestrokovni prevajalci porabijo veliko več časa za izdelavo prevoda kot profesionalni prevajalci, ki jih lahko najamete. Praksa torej kaže, da se za podjetje precej bolj izplača, da za prevod iz angleščine najame zunanjega sodelavca. Še manj smiselno je zaposliti profesionalnega prevajalca. Če podjetje nima res veliko besedil, za katere potrebuje prevod iz angleščine, potem se zaposlitev prevajalca ne splača, ker stroški dela zanj ne bodo odtehtali cene, ki bi jo plačali zunanjemu prevajalcu.

In kako izbrati prevajalsko agencijo, ki ji boste zaupali prevod iz angleščine? To je odvisno predvsem od količine in zahtevnosti besedila oziroma besedil, če jih je več. Manjša kot je količina, manj se vam splača iskati najcenejšega ponudnika, saj boste s tem zapravili veliko časa za komunikacijo in pogajanja za ceno, ki bi ga bolj učinkovito porabili za izvedbo vašega osnovnega posla. Proces pogajanja z več ponudniki se splača, kadar je prevod iz angleščine dolg in lahko z nekaj evri na avtorsko polo nižjo ceno ustvarite velike prihranke.

Več na spletni strani.