Arhiv Značk: arabski polotok

omanj potovanje

Oman, obmorska država

Oman je obmorska država .Obmorska država Oman leži v jugozahodi Aziji. Oman je moč na globusu ali globalnem zemljevidu lahko prepoznati. Leži na jugovzhodni obali Arabskega polotoka. Arabski polotok je moč zlahka prepoznati, kot polotok med Azijo in Afriko. Oman meji na Združene Arabske emirate, Suadovo Arabijo ter Jemen. Značilen je tudi dolg obalni pas. Obalni pas sega od Omanskega zaliva na severovzhodu, do Arabskega morja na vzhodu. Morska meja Oman razmejuje od Pakistana in Irana.

Oman ima pestro in bogato zgodovino. Vse do konca sedemnajstega stoletja je bila sultanat Oman premožna država. Z Angleži in Portugalci je tekmovala za prevlado na območju Perzijskega zaliva in indijskega ocena. Svoj vrh je Oman dosegel v devetnajstem stoletju. V devetnajstem stoletju se je Oman razširil z vplivom in nadzorom v Pakistan in Iran, na jugu pa je njegov vpliv segal na otok Zanzibar. Danes otok Zanzibar pripada Tanzaniji. Zgodovina se je spremenila v dvajsetem stoletju. Takrat je njegova moč začela slabeti, saj je prišel pod vpliv Združenega kraljestva. Danes je oman absolutna monarhija. Takšna oblika ureditve velja od leta tisoč devetsto sedemdeset. Oman ima skromne zaloge nafte, zato je bil razvoj v veliki meri odvisen od tuje pomeči. V zadnjem obdobju je pomoč Združenih narodov pripomogel, da se je Oman uvrstil med gospodarsko razvite države.

Poleg tuje pomoči so k rasti in razvoju pripomogle gospodarske reforme, modernizacija ter bogatenje zdravstvenega, šolskega sektorja ter socialnega skrbstva. Naftna bogastva, ki so glede na ostale sosede skromna, predstavljajo glavni vir izvoza. Prihodki od izvoza nafte omogočajo tudi boljše socialne razmere za prebivalstvo. Oman šteje skoraj tri milijone prebivalcev. Večina ozemlja je ravninska puščava, najvišji vrh dežele pa sega skoraj tri tisoč metrov visoko. Dežela je na svojem ozemlju raznolika po vsakdanjiku, ki je različen. Oman je dežela, ki se vedno bolj zanimiva zunanjemu svetu.

http://www.agencija-oskar.si/blog/zakaj-v-oman/