Arhiv Značk: balearski otoki

Balearski otoki

Španija, biser Iberskega polotoka

Španija je evropska država, ki leži na Iberskem polotoku. Slednjega si deli skupaj s Portugalsko. Na severno zahodnem delu pa Španija prek Pirenejev meji na Francijo ter majhno državico Andoro. Velikokrat pa se pozablja, da ima Španija tudi ozemlje na otokih daleč proč od svoje obale. Tako spadajo pod njo še Balearski otoki, ki ležijo v Sredozemskem morju, Kanarski otoki, ki ležijo v Atlantskem oceanu in celo dve mesti v severni Afriki.

Španija je po površini prostrana država, ki meri malce več kot 500.000 kvadratnih kilometrov, prebivalcev pa ima skoraj 47 milijonov. Njeno glavno mesto je Madrid, ki predstavlja tudi eno izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij. Največja mesta poleg glavnega so še Barcelona, Sevilla, Zaragoza in Valencija. Španija se nahaja znotraj evro območja, tako da ima isto valuto kot Slovenija. Za obisk ne potrebujete nič drugega kot osebni dokument.

Podnebje se zelo razlikuje glede na lego. V notranjem predelu ima Španija celinsko podnebje, zaradi česar ima hladne zime in topla poletja. Na obalnih predelih ter na jugu pa ima Španija sredozemsko podnebje, kar pomen, da so značilna topla in precej suha poletja. Zato je Španija idealna destinacija za preživljanje poletnega dopusta na obali. Ker ima, statistično gledano, tri tisoč ur sonca na leto, spada med najbolj tople regije v Evropi.

Španija ima zelo bogato kulinarično ponudbo. Polna je raznih lokalnih specialitet, kjer igrajo glavno vlogo morski sadeži, oljčno olje, zelenjava in sadje. Ker je bila Španija v zgodovini pod vplivom različnih kultur, se to pozna tudi na njihovi tradicionalni hrani, ki je izjemno raznolika in ima pridih svetovljanstva. Običaj, ki ga imajo španci, pa so tako imenovani tapasi. To so hladni ali topli obroki, ki spominjajo na naše popoldanske malice. Gre za manjše prigrizke, ki si jih španci privoščijo v baru ob pijači ali pa kar tako sredi dneva, ko začutijo lakoto.

Preberite še več o Španiji.

Potoval sem v Španijo

Španija, kulturno in zgodovinsko izjemno bogata dežela

Španija je kraljevina, hkrati pa suverena evropska država, parlamentarna monarhija. Je država, ki leži na jugovzhodnem delu Evrope in zavzema velik del Pirenejskega polotoka. Del njenega teritorija sta tudi dva otoka, ki ležita v Sredozemskem morju, to so Balearski otoki in Kanarski otoki, ki ležijo v Atlantskem oceanu, k njej pa spadata maroški mesti Ceuta in Melila ter enklava Livia, ki leži v francoskem delu Pirenejev. Zanimiva španska pokrajina variira vse od gorskih predelov, plodnih ravnic in številnih privlačnih mest. Od najbolj poznanih mest v Španiji lahko naštejemo Madrid, ki je glavno mesto, Barcelona, Mallorca, Valencia, Granada, Sevilla, Cordoba itd. Ne glede na to, katero mesto boste obiskali, bodite sigurni, da vas v prav vsakem pričakuje prijetno in kvalitetno bivanje, prijazni domačini in kulturne in zgodovinske znamenitosti. Španija je poznana po številnih priljubljenih letoviščih s prekrasnimi plažami, številnimi diskotekami, trgovinami in kava bari, kar še posebej privlači mlade.

Španija pa ni le idealna destinacija za mlade, željne zabave temveč tudi za nekoliko starejše, ki si lahko ogledajo številne muzeje, cerkve in številne druge zgodovinske zanimivosti. Zelo malo je dežel po svetu kot je Španija, ki se lahko pohvali s izjemno bogato in burno preteklostjo. Španija je bila namreč naseljena že v paleolitiku, o čemer priča bogata likovna umetnost  v jamah Altamira, Castillo in Pindal ter številni drugi ostanki. Jezik,ki ga govorijo je španski, a tu so še galicijski, katalonski, baskijski, v večjih turističnih središčih pa vam bodo znali povedati tudi v angleščini. Za potovanje v Španijo v bistvu ne potrebujete nič posebnega, razen osebne izkaznice in seveda primerna oblačila in obutev, kar pa je odvisno od tega v kateri del države se odpravljate. Španija je prav zato, ker je velika dežela, tudi podnebno zelo razgibana.

Dobra hrana, veselje strast in temperament, to je Španija.