Arhiv Značk: depresija je bolezen

Depresija »ubija«

Ste vedeli, da za depresijo zboli kar 20 odstotkov prebivalstva, od tega pa jih polovica to duševno-telesno motnjo doživlja v ponavljajočih se epizodah? Depresija pri ljudeh ni omejena z določenim letom starosti, kar pomeni, da lahko zboli kdorkoli ne glede na starost, tudi otroci. Prav tako ni omejena s spolom, izobrazbo ali socialnim statusom. Depresija je bolezen, ki ima tako psihične kot fizične posledice, posredno pa škodi tudi ljudem, ki bolnika z depresijo obkrožajo – družini, prijateljem in sodelavcem. V hujših oblikah lahko vodi celo do samomora.

Simptomi depresije

Depresija-1

Ljudje, ki bolehajo za depresijo, so večino časa potrti, melanholični in slabe volje. Pogosto – predvsem ženskam – pa jim gre tudi na jok. Primanjkuje jim tako energije za telesne aktivnosti kot vsakdanje življenjske energije. Zaradi tega jim manjka učinkovitosti pri službenih in domačih opravil, poleg tega pa so še ekstremno razdražljivi. Najraje so sami in se zato družbe izogibajo. Pogosto jih muči nespečnost, težave pa imajo tudi s koncentracijo. Bolniki, ki jih muči depresija, so večinoma brez apetita in neješči. Depresija pa povzroči tudi pesimistično razmišljanje in obup, ki lahko v najhujši obliki pripeljeta tudi do tega, da si nekdo vzame življenje.

Kako jo odpraviti?

Depresija-2

Če imate lažjo obliko depresivnih stanj in se ta pojavljajo le tu in tam, si lahko veliko pomagate tudi sami. Lahko spremenite svoje življenjske in prehranjevalne navade, se začnete ukvarjati s športom, hoditi v družbo, če vam čas dopušča, pa si lahko omislite tudi hišnega ljubljenčka. Pomembno je, da o svojih težavah v zvezi z depresijo spregovorite s svojimi najbližjimi in si pred tem ne zatiskate več oči, temveč pustite, da vam pomagajo tudi oni. V primeru hujše oblike pa poiščite pomoč pri zdravniku, ki vam bo znal ustrezno svetovati in vaše težave v prvi vrsti omiliti ter nato odpraviti.